Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Aktualizace LAMP na VPS

Niektore otazky su az detsky naivne a obavam sa ci nebudes sklamany trosku, pretoze tam citim iste ocakavania, ktore sa nemusia naplnit.
Hosting ti uz doda hotove riesenie, teda LAMP, takze nastavovat a vrtat sa nebudes mat v com. Samozrejme pridat domenu do Apacha, nahodit uzivatela do MYSQL, pridat tabulku a pod si uz budes musiet spravit sam. Otazka teraz znie ako.
V prvom rade urcite nechci ziadne X-kove rozhranie. Linuxovy server sa ma ovladat na rozdiel od Windowsu cez prikazovy riadok a nie cez nejake klikatka. Nevravim, ze to nie je mozne, ale je to zbytocne riziko navyse. Navyse to ovladanie cez prikazovy riadok zdaleka nie je take hrozne ako si vela ludi mysli.
Aktualizovat Apache, PHP (byva aj ako sucast Apacha btw) a MYSQL zdaleka nie je tak nevyhnutne ako si myslis. Dokonca zastavam nazor, ze do funkcnych rieseni by sme sa zasadne nemali vrtat lebo si nieco dodrbeme. Na druhej strane nehovorim, aby si sa obcas nepozrel, ci nevysla nejaka kriticka chyba, ktoru treba zaplatat, aby sa na tvojom servri neukajal hocijaky pubertiak. Vo vseobecnosti, ale platat nic nebudes musiet. Ak uz hej samotny upgrade byva rieseny velmi jednoducho, ovela horsie to uz byva s pripadnymi rieseniam, ktore bezia na danom sw, napriklad pri prechode z PHP4 na PHP5 mozu prestat ist niektore stranky, ktore vyuzivaju funkcie, ktore proste v PHP5 uz nie su. Ak vsak stranky robil normalny programator nic take sa nestane.
Samotny OS aktualizovat nemusis, cela aktualizacia sa sklada aj tak len z jadra + software, co mozes robit aj rucne a jednotlivo. Kedze predpokldam, ze tvoj serverik bude viacmenej sukromny tak okrem nejakych klasickych ssh bruteforce utokov sa on nikto nebude zaujimat.
Navyse obrovska vyhoda VPS je v tom, ze slusny hosting ti spravi na poziadanie zalohu celeho OS a ked si nieco dodrbes tak ti ho za par minut obnovia do povodneho stavu.
Vsetko ostatne je o howto a o chuti ucit sa nieco nove.
Edit: Pokial si na prikazovy riadok netrufas daj si predinstalovat Debian + ISPConfig a cele nastavovanie budes robit cez webove klikatko.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny