Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Plazma, alebo LCD

Laser má v TV nahradit plazmu

V Sydney byla představena první laserová televize, která má být oproti běžným plazmovým televizorům o polovinu levnější a která má používat jen čtvrtinu energie ve srovnání s plazmovými displeji. Její výrobce, australská společnost Arasor, produkuje optoelektronický mikročip, který je centrálním prvkem laserového zařízení vyráběného firmou Novalux ze Sillicon Valley.

Displej prototypu poskytuje ve srovnání s běžnou 50palcovou obrazovkou skutečně jasnější a kontrastnější obraz. Šéf firmy Novalux Jean-Michel Pelaprat tvrdí, že když se podíváme na jakoukoli barevnou obrazovku, její barevný rozsah je kolem 30 – 35 procent toho, co je oko schopno zachytit. S použitím laseru to však má být až kolem 90 procent. Pokud zároveň vezmeme v úvahu energetickou úspornost nové technologie, její cenovou dostupnost a skutečnost, že laserové televizory budou mít pouze polovinu hmotnosti a hloubky ve srovnání s plazmovými, je podle šéfa Novaluxu plazmová technologie věcí minulosti.
Laserová technologie založená na optoelektronickém mikročipu ovšem nebude patřit pouze televizorům a displejům – její vhodnost je zároveň testována i v mobilních telefonech, kde má zabezpečit promítání obrazu na jakýkoli povrch. Zároveň se testuje také v domácích či běžných kinech. Komerční výrobky od firem jako Mitsubishi nebo Samsung mají být dostupné již na konci roku 2007.

Info: www.news.com.au

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny