Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem SW vypnutí a odpojení hdd?

Abych pořádně vysvětlil o co jde: chtěl bych vědět, jestli se dá SW vypnout hdd, tj. aby se opravdu vypnul (netočil se, je to kvůli úspoře energie a taky jeho šetření) pro případ, kdy se nabootuje z CD (live cd založené na WinXP). Jde mi teda o to, zda existuje nějaký příkaz (snad využívající nějakou API funkci?) nebo nějaké nastavení pro fyzické vypnutí disku.

Vím že SW ho odpojit jde přes diskpart, tj. operační systém disk "nevidí". No a tak se přímo nabízí ho rovnou vypnout. Prosím neraďte "odpojit napájení od disku".

Pavel

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Mě to taky zajímalo, ale spíš pro konkrétní disky, aby nejely zbytečně všechny, třeba při stahování…
Prasak 02.04.2006 22:51
Prasak
hledal jsem řešení abych nemusel přes noc živit můj počítač se 4ma diskama a výkonnou grafikou a jed…
MM_tank 03.04.2006 00:35
MM_tank
JJ to praktikuju taky,až na to že využívám 350ku a je to data,ftp a web server:-D ale furt to žere m… nový
Maverick 03.04.2006 09:16
Maverick
Vím, žes nechtěl o hw odpojení slyšet, ale přesto sem hodím svoje "řešení". Jen jako "berličku" - pr… nový
L-Core 03.04.2006 09:41
L-Core
Jasně: tvoje řešení je plně funkční, v tom problém nevidím. Já však tohle řeším na notebooku, do kte… poslední
Pavel 03.04.2006 11:06
Pavel

hledal jsem řešení abych nemusel přes noc živit můj počítač se 4ma diskama a výkonnou grafikou a jediný co jsem vymyslel je "stahovací" počítač ze kterého právě píšu. je to duroun 800,368mb sdram, grafika cosi s pasívem a 80g disk

Vím, žes nechtěl o hw odpojení slyšet, ale přesto sem hodím svoje "řešení". Jen jako "berličku" - protože stejně jako ty bych to chtěl mít vyřešené nějak elegantněji.

Mám vypínač na molexu do hdd - 5 i 12V větve.
Chci-li disk nepoužívat, před zapnutím PC vypínač (vyvedený na case) vypnu. Vypnutým počítačem zde myslím opravdu vypnutý od elektřiny - u mě vypnutím UPSky (nebo případně vypínačem na zdroji). Není to moc elegantní řešení - ale nic "chytřejšího" jsem neobjevil. Disky v šuplících (alternativní "řešení") se mi dost přehřívaly.

Používám toto hlavně z důvodu, že potřebuju-li nabootovat z jiného HDD v PC než z "hlavního", prostě hlavní disk vypnu a nabootuje se automaticky z dalšího disku a případnými sw hokuspokusy nijak (ani teoreticky) neohrozím "hlavní" HDD.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru