Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno GPUs Problem

Zdravim

Pred casem jsem kvuli jiste nehode o vysoke teplote prisel o svuj milovany kompík ... A tak se me kamaradovi zzelelo a daroval mi aspon svoje (hodne) stare delo abych mel aspon neco. K problému ktery mam se dostanu nize.

SESTAVA
CPU: AMD Athlon 1200 "Thunderbird"
GPU: ATI (vyrobce bohuzel neznam) Radeon 9250 (jadro RV280)
DX 9.0c
RAM: SDRAM1 256MB (133MHz)
SDRAM2 128MB (133MHz)
OS: MS W-XP SP3
MB: MSI MS-6342/K7M Pro (MS-6340M)/K7TM Pro (MS-6340)
BIOS: v1.1
HDD1: ATA 40GB (zalozni)
HDD2: ATA 160GB(pouzivany)
ZDROJ: 200W (nespecifikovany) - predchozi ctvrtrok mi PC fungoval bez nejmensich problemu

Jak se rika, darovanemu koni na zuby nehled. A ja byl rad ze mam aspon nejaky komp na kterem se da delat aspon neco ... nejake ty filmy, hry, internet.
A a cca pred dvema tydny jsme s kamaradem pri uklidu jeho HWove (dost obstarozni [pro mne spise uctzhodne a cenne [napriklad ZX Spectrum!]] :D) sbirky nasli Saphire Radeon 9600Pro Advantage.. A tak si rikam "Hm ... stejny slot co kdybych ji zkusil?
S nadsenim jsem si ji zapojil, nainstaloval predem stazene ovladace, a hle, karta padala behem nejakych 20+ sekund po startu windows.
Rikam si "skoda, ale aspon neco mam no" a s tim jsem si rikal co s ni udelam ... jestli chyba v ni nebo mem PC. Tak jsem ji dal kamaradovi a ten si ji otestoval u sebe na "zelezu" a dokonale ji vycistil (byla HODNE spinava) a vracel mi ji se slovy "hele vole fakt dobre jela nemel sem problem este sem ji vycistil byla totalne z..." a prijdu domu, otevru case hodim ji tam a nainstaluju ovladace... A? Nic! Resp. Nic divneho! Jela krasne ... spustim si World of Warcraft v 3.3.5a, ktere na 9250ce hraji na nejnizsich pro max FPS (normalne cca 30, v PvP kolem 5) a hraji ... po 4 minutach kratky freeze, pak delsi a grafika klekla.
Restartoval jsem PC ale problemy zustaly a jen se zhorsovaly. Pokud neklekla uplne (= v 4 z 5 pripadu) tak se restartovala a naskocila mi tabulka o VPU Recover "VPU Recover message initialized your
graphical accelarator because it couldn't respond to the video driver"

I pres snahu vyresit tento problem zmenou ovladacu, nastavenim BIOSu (jak radi Google pri teto chybe) se situace nezmenila (tady musim zminit, ze jsem mel za to ze v masine bezi 350ka a ne 200W zdroj) a zustal jsem u toho ze mam nejspise slaby zdroj a take je tu moznost nekompatibility s MB (je dost stara :D).

Smutne lec smirene jsem nahral puvodni ovladace, ale moje Radeon 9250 padala stejnym stylem jako 9600. V zoufalství jsem zkusil kde co (ofc jsem resetl nastaveni BIOSu do puvodnich hodnot + jsem peclive preinstaloval ovladace pres Driver Cleaner) ale problem zustal. Sice jsem se zkousenim ruznych ovladacu (resp. jejich verzi) dostal do nynejsi situace ve ktere mi jiz nejakou dobu GPU nepadl ale nemohu spustit nic mimo Porhlizece a filmu/hudby. Vetsina her se spusti jen jako proces, ale nic ne nestane, nebo nahlasi chybejici DX a ovladace.
Proto pisu vam a doufam ze mi snad poradite co delat. (lepe nez zmineny kamarad "Vole tak se na to vy**r a zformatuj to stejne je ten komp sr***a")

Btw este jsem se chtel zeptat jak je mozne ze mi everest uvadi 2 GPU karty (Radeon 9250 + Radeon 9250 - Secondary)

Pokud vam budou nektere veci s kterymi si nevim rady pripadat banalni tak urcite jsou ale nejsem tak dobry jako vy )

PS: Prikladam DxDiag.exe vypis.

Ten mi u funkci DX rozhrani hlasi: Akcelerace Direct Draw - neni k dispozici
Akcelerace Rozhrani 3D - neni k dispozici
Akcelerace Textur portu AGO - neni k dispozici
Take Everest mi o DirextX Video hlasi - "DirectDraw nazev ovladace - display"
"DirectDraw popis ovladace - Primární ovladač zobrazení"
"Hardvérový ovladač - 'ati2dvag.dll'"
"Popis hardvéru - Radeon 9250"

PS2: Omlouvám se za chybějící diakritiku. Z důvodu časevé tíže jsem to potřeboval napsat rychle.
(Časová tíže = padání PC - napsat tento článek se mi podařilo až na 4 pokus při neobvykle dlouhém období stability)

Předmět Autor Datum
Najprv treba skusit iny zdroj, ten co mas je uz asi v haji. K tomu rozdrbanemu Windowsu - idealne b…
MM.. 25.11.2010 18:33
MM..
Nemyslim ze je to zdrjem. Tedy je dost slabý, ale nemam problem s tim ze by mi to neutahl. Že by se…
Mypada 25.11.2010 18:54
Mypada
Těžko budeš hledat informace o zdroji v Everestu. Ty najdeš na štítku nalepeném na boku zdroje. (70%…
M-Pol 25.11.2010 19:06
M-Pol
Ozkousel jsem Omega ovladace pro ATI a zatim jsou stabilni stejne jako predchozi verzce ovladacu (of…
Mypada 25.11.2010 19:20
Mypada
Todle je vada čistě SW rázu... Imo. Teď to mám stabilní, jde jen o to že nemužu nic dělat. A Zdroj…
Mypada 25.11.2010 19:44
Mypada
Budes muset preinstalovat Windows, najprv aspon opravnu instalaciu bez formatovania. Rozdrbal si to…
MM.. 25.11.2010 22:50
MM..
Zkusim este jeden ovladac, z ktereho mi to vzdy fungovalo a pokud to nepujde zkusim ty ovladace vsec…
Mypada 25.11.2010 23:57
Mypada
To vypadá na starej klasickej konflikt Radeonů a VIA chipsetů. Jdi do BIOSu, stáhni rychlost AGP na…
Prasak 26.11.2010 00:11
Prasak
AGP mam na 4x a Fast Writes nevím kde presne najit. Moje verze BIOSu je uvedena vyse, pri hledani re…
Mypada 26.11.2010 00:16
Mypada
Me hlavne zarazi proc by to pri zachovani puvodnich NEgrafickych ovladacu nemelo fungovat jako pred…
Mypada 26.11.2010 00:20
Mypada
Zdrojem to nebude, ta grafika hovno žere, vystačila si s malinkatým chladičem.
Prasak 26.11.2010 00:25
Prasak
Po svých perpetiích bych si zdrojem nebyl už nikdy jistý :-| Nejjednodušší by bylo nějaký jiný vyzko…
L-Core 26.11.2010 05:07
L-Core
Fast Writes by mělo jít vypnout v BIOSu. Pokud se pletu, tak v ovladačích grafiky, už je to dlouho,…
Prasak 26.11.2010 00:24
Prasak
• Supports 600MHz ~ 1GHz - Ja mam CPU 1.2GHz, takze si nejsem jisty... Ale jinak by ty udaje celkem…
Mypada 26.11.2010 00:35
Mypada
FUNGUJE TO! DÍKY TI! poslední
Mypada 28.11.2010 05:21
Mypada

Najprv treba skusit iny zdroj, ten co mas je uz asi v haji.

K tomu rozdrbanemu Windowsu - idealne bude ak urobis novu (alebo aspon opravnu) instalaciu Win a preinstalujes ovladace vsetky (zakl.doska, grafika) a posledny directx runtime balik (www.microsoft.com)

Mohol si trochu popisat jak presne sa prejavuje to "pada". A napis presne co to je za zdroj (znacka+typ)

2 GPU karty mozu byt normalne ak sa to tvari ako 2 karty (kvoli 2 monitorom). Alebo ich obe odstran a restart. Mozes odinstalovat ovladace z pridat-ubrat programy, restart, a znova nainstalit. A uz nikdy nepouzivaj ziadne cleanery, ako vidis vedie to len k novej cistej instalacii Windows.

Nemyslim ze je to zdrjem. Tedy je dost slabý, ale nemam problem s tim ze by mi to neutahl. Že by se rozbil v rozmezí 10h tohodle problému?

Pada - Monitor "Freezne" (vcetne kurzoru mysi) cca 5 sekund se nic neděje, pak obrazovka stmavne, začne se měnit formát jako kdyz menim rozliseni a zase se zacnou obevovat prislusne objekty na obrazovce (jako kdyz se slabsim PC minimalizujes hru - pstupne se nacita lista, ikony, etc...) To je moznost 1.
2. moznost je ta kdy monitor proste zcerna jako bych vypl zdroj. Instant K.O.

Ovladace jsem samozrejme odinstaloval jak rikas restartoval jsem komp pri vselijakych postupech za tydle 2 dny cca 40x takze v tom problem nebude. I jsem obe grafiky odebral jako HW pres "Pridat, nebo odebrat Hardware"

A Cleanery uz tedy nebudu pouzivat, pokud tak radis.

PS: Nova instalace win = formatovani? to jsi myslel? :D to je to cemu se snazim za kazdou (skoro) cenu vyhnout. A zdroj ti uvedu, pokud mi poradis jak na nej v everestu.

EDIT: Zkousim Omega ovladace. A porad me dost zajima ---Akcelerace Rozhrani 3D - neni k dispozici
Akcelerace Textur portu AGO - neni k dispozici
Take Everest mi o DirextX Video hlasi - "DirectDraw nazev ovladace - display"--- ... mrkni do toho dxdiagnu, ... vim ze je to dsot cteni, dekuju ti za shanu

Ozkousel jsem Omega ovladace pro ATI a zatim jsou stabilni stejne jako predchozi verzce ovladacu (oficialni). Problem tedy zustava v nemoznosti spustit cokoliv z hernich aplikaci. Jak jsem jiz psal v hlanim clanku, I pres 100% nainstalovane DX9.0c a Ovladace mi nejde spustit NIC. Jako bych to nemel.

Budes muset preinstalovat Windows, najprv aspon opravnu instalaciu bez formatovania. Rozdrbal si to nejakymi cisticmi, co vsetko rozdrbali nevie ani jasnovidec. Pricin to moze mat asi miliardu.
(a ked nechces reinstalovat Windows tak aspon budes muset reinstalovat ovladace vsetky a aj ten directX balik reinstalovat)

P.S> ked mas v nastroji obnovenia systemu bod obnovenia z datumu ked to este slo normalne, tak to mozes skusit obvnovit.
Ked sa objavi znova to padanie tak bude treba riesit zdroj apod., ten zdroj je absolutne slaby na akukolvek silnejsiu grafiku.

Zkusim este jeden ovladac, z ktereho mi to vzdy fungovalo a pokud to nepujde zkusim ty ovladace vsechny ... pokud ani to ne tak windows reinstall a pak uz jen formatovani no. Jake "vsechny" ovladace mam sehnat? Prilozil jsem sem textak s mym PC info tak jen mi rekni k cemu vsemu pokud bys mohl. Jinak dekuji za pomoc.

EDITED 26.11. 0:18 : Ovladace, s kterymi mi to predtim padalo, lec fungovalo jsem zkusil. System je stabilni az na pretrvani druheho problemu, to jest ze mi porad nejde nic co vyuziva DX, nebo D3D.

AGP mam na 4x a Fast Writes nevím kde presne najit. Moje verze BIOSu je uvedena vyse, pri hledani reseni tohodle problemu jsem narazil na pojem Fast Writes. Porad prohledavam internet a asi by to chtelo ovladace chipsetu a MB. Nevím ale kde je sehnat. Moje technické specifikace jsou take uvedeny vyse ( pripadne pribalem TXT vypis z dxdiag) 9250ka by mela podporovat 8x coz ale nesedi me MB ktera ma max 4x podporu. Proste jde nejspis jen o ovladace. Pri instalaci 9600 se toho hodne zmenilo co se ovladacu tyce ale nastaveni jake jsem mel predtim jsem dal i v BIOSu (pisu o tom v clanku).

• Supports 600MHz ~ 1GHz - Ja mam CPU 1.2GHz, takze si nejsem jisty... Ale jinak by ty udaje celkem odpovídaly. Bohuzel v MBech se moc nevyznam takze bych spise spolehal na tebe )
No myslim ze to neni presne ona, coz ale ma vliv na ty ovladace? Myslim tim ze je to temer ta moje... Vzhledove teda odpovida na 100%.

EDIT 0:38 :No rozhodne to muzu zkusit.
EDIT2 0:39 :Fast Writes nevím kde presne najit. V BIOSu.
EDIT3 0:59 :Lets try to solve it Tomorrow. I mean... Today. Afternoon.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru