Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Sluchátka Koss Porta Pro, aneb zapomeňte na kvalitu...

Jelikož moje už více jak 15 let staré sluchátka Koss GT5 prakticky už nemají žádné molitany na sluchátkách, tak jsem se rozhodl si koupit konečně nové sluchátka a řekl jsem si, že prubnu tolik opěvované Koss Porta Pro, které kdysi byly poněkud dražší než za kolik se dají koupit dnes. Ale už při první skladbě se mi do uší nahrnuly těžce dunivé basy a potlačené až zastřené středy, takže pocit prostorovosti mě známé skladby byl ve kvalitě těžkých low-end sluchátek. Nějak se mi to nezdálo a hledal jestli někde není něco špatně, ale nebylo. A to neposlouchám zrovna žádnou akustickou hudbu, ale elektronický Industrial. Tak jsem je porovnal s Koss GT5 a hle vše zní jak má, nic není zastřeno ani zaduněno, prostě zvuk jedna báseň. Upřímně řečeno jsem kvalitou sluchátek Koss Porta Pro dosti zklamán a nechápu, co dělá tyto sluchátka tak úspěšné, že se prodávají už 25 let a navíc ten systém hlavového mostu je naprostá šílenost, kterou snad ocení jen turisti. Původně jsem si myslel, že kvalita za ty roky vzala i u sluchátek Koss za své, ale jak jsem narazil na toto vlákno, http://forum.koss-porta-pro.cz/viewtopic.php?t=266 &sid=4b2c33607a6230004c72ca3ba6fb23c5
kde se toto téma probíralo, tak jednoznačně souhlasím, že Koss Porta Pro není žáden zvukový zázrak ve své třídě, jak je spíše marketingově prezentován, ale osobně bych tato sluchátka nazval módním doplňkem dnešních pubescentů, pro které je vizitkou rádoby kvality.

Nakonec jsem z dalšího poslechu Koss Porta Pro rezignoval a objednal nové molitany pro své staré Koss GT5 a provedl jejich důkladné vyčištění a sluchátka Koss Porta Pro, co by těžký Low-End, který je navíc dávno zvukově překonán, zabalím do kožené brašničky jež jsou součásti těchto nepovedených sluchátek a s radostí je daruji někomu z rodiny pod stromeček.

Takže pokud si budete chtít koupit opravdu kvalitní sluchátka, zapomeňte na Low-End sluchátka Koss Porta Pro a porozhlédněte se raději po jiných. Bohužel poměrně levná sluchátka GT5 s opravdu kvalitním zvukem, který je spíše výsadou daleko dražších sluchátek, se již nevyrábějí. Problém je také ten, že kvalitu zvuku sluchátek Koss GT5 už lze asi najít pouze u uzavřených sluchátek, tj. s mušlemi, které ovšem ne každý vydrží mít dlouho na hlavě, což je i můj případ. Berte můj příspěvek jako drobnou recenzi na zvukovou kvalitu sluchátek Koss Porta Pro. Podotýkám, že jsem se dříve dosti aktivně věnoval kvalitní audio technice, než jak je prezentována dnes v podobě různých chrchlátek, která s reprodukcí kvalitních přístrojů nemá pranic společného, snad jen, že to hraje :-)

Předmět Autor Datum
No já bych Porta Pro nebral už jenom kvůli tomu odpornýmu designu. Přijde mi to hrozně vtipný, když…
shark.jd 20.12.2010 22:23
shark.jd
Zkušenosti mě naučili neodsuzovat věci dle designu, mnohdy se pod tím může skrývat opravdu kvalitní…
Craft 20.12.2010 22:48
Craft
Určitě. Podle mě jde taky o to, kde ta sluchátka používám. Jestli někde doma v soukromí, tak je mi t…
shark.jd 20.12.2010 23:31
shark.jd
To je jasné, ale bohužel nejde moc dobře zkloubit kvalitní zvuk na úkor jednoduché konstrukce určené…
Craft 20.12.2010 23:48
Craft
Já mám ty Porty cca dvacet let, nemůžu ovšem říct, že hrají blbě. Spíš mě napadá, že to firma Koss z…
mif 21.12.2010 12:35
mif
S PortaPro nemám problém, na venkovní poslech jsou IMHO dostačující a adekvátní zdroji zvuku - mobil…
Dale Cooper 21.12.2010 20:36
Dale Cooper
Jaká sluchátka jsou ta pravá? (článek na TVfreak.cz)
host 23.12.2010 11:04
host
Taky jsem mel tyhle sluchatka hafo let z doby,kdy staly neco malo prez dve tycky.Uz doslouzily,tak j…
xtuta 23.12.2010 15:22
xtuta
Dobrý deň, chcel by som sa Vás opýtať, ako sa Vám podarilo zohnať nové molitany na GT5. Ja som také…
2.poslucháč 18.11.2011 21:34
2.poslucháč
Zdravím .. už je to trochu out ale netušíte,zda se někde ještě dají koupit ty molitany na GT/5 ? Roz…
Crimson 30.03.2012 08:00
Crimson
zavolejte si do servisního střediska Eurostar-Ostrava, dají se normálně koupit
mymy 09.05.2012 23:37
mymy
Dobrý den, nemohu než souhlasit s každým Vaším slovem v hodnocení Koss GT-5, jen mi prosím prozraďte…
honza123456 28.12.2019 12:27
honza123456
zavolejte si do servisního střediska Eurostar-Ostrava, dají se normálně koupit Takže nedají? Dotaz… poslední
karel 28.12.2019 12:37
karel

Zkušenosti mě naučili neodsuzovat věci dle designu, mnohdy se pod tím může skrývat opravdu kvalitní výrobek. Kdo zná třeba starší výrobky od firmy NAD, jistě ví o čem píšu. Kdyby ten design u těch sluchátek aspoň splňoval základní požadavky na sluchátka, tak ať si vypadají jak chtějí. Ale už jenom jejich nasazování a pokaždé nutnost přepnout sílu přítlaku, protože výchozí je příli silná a po chvíli dosti nepříjemná a navíc slušně kudlí vlasy. Je až s podivem, že něco takového přežilo 25 let beze změny. Třeba kdyby ty měniče dali do slušnější konstrukce sluchátek, hráli by lépe.

Určitě. Podle mě jde taky o to, kde ta sluchátka používám. Jestli někde doma v soukromí, tak je mi to jedno, ale já cestuju se sluchátky denně a prostě s těma Porta Pro bych se snad i styděl. :-) Jinak audiofyl nejsem a ty sluchátka jsem na hlavě taky neměl, takže kvalitu zvuku nesoudím.

To je jasné, ale bohužel nejde moc dobře zkloubit kvalitní zvuk na úkor jednoduché konstrukce určené na cesty. Tady většina lidí šáhne po špuntech do uší. Ale ty Porty jsou dosti velké na to, aby hráli výrazně lépe než špunty. Samozřejmě, že pokud bych si měl vybrat mezi špunty nebo pidi sluchátky bez hlavového mostu a kvalitou zvuku, sáhl bych asi po těch Porta Pro jako přijatelném kompromisu, ale pokud chci kvalitní poslech na doma, volba je už jiná. Osobně jsem si myslel, že když se něco tak dlouho drží na trhu a vyrábí se beze změny a stále se slušně takový výrobek prodává a je vychvalován, musí být i kvalitou někde jinde. Bohužel u Koss Porta Pro to jaksi neplatí. Na cestování jsou příliš velké a pro mě nepohodlné díky blbě řešenému hlavovému mostu. No ale kdybych si je nekoupil a v klidu neodzkoušel a neporovnal, tak bych to zase nevěděl :-)

Já mám ty Porty cca dvacet let, nemůžu ovšem říct, že hrají blbě. Spíš mě napadá, že to firma Koss začala nějak odrbávat - tomu by odpovídala i nynější cena (ty moje stály přes dva litry před /jak jsem napsal/ asi dvaceti lety).

S PortaPro nemám problém, na venkovní poslech jsou IMHO dostačující a adekvátní zdroji zvuku - mobil nebo walkman (na kazety!). Doma neposlouchám na sluchátka, neboť byt obývám sám.
A když jsi zmínil NAD, ano, design těchto výrobků je mimořádně odporný. Ale četl jsem, že to hrálo/hraje dobře.

Dobrý deň, chcel by som sa Vás opýtať, ako sa Vám podarilo zohnať nové molitany na GT5. Ja som také šťastie zatiať nemal. Mohol by som Vás poprosiť, či by ste mi neposlali podrobnejšie informácie? Môj mail: peter.kubinec[at]stuba.sk
Ďakujem Vám! Peter Kubinec

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru