Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jeden systém namiesto dvoch

Prosím o radu!O formátovaní a delení disku, ako aj o inštalácii WinXP som si v tejto poradni už niečo čítal, ale napriek tomu potrebujem poradiť.Môj HDD mám rozdelený na 3 partition: 5GB+5GB+70GB.Na jednom 5GB partition mam Win2000ME, na tom druhom 5GB partition mam WinXP a ten 70GB partition využívam na hry,hudbu atď.
1. Chcem si nanovo rozdeliť disk na 30GB a 50GB partition.Na ten 30GB dať WinXP a ten druhý využívať na iné veci.Nikdy som nepracoval s programami ako napr. Partition Magic apod., takže by som to chcel urobiť len pomocou bootovacieho CD s WinXP tak,že najprv postupne sformátujem všetky partície a potom ich odstránim, a následne si vytvorím nanovo dve nové partície 30GB a 50GB. Dá sa to tak spraviť???
2. Je potrebné najprv sformátovať partície predtým, ako ich budem odstraňovať?
3. Je potrebné najprv defragmentovať disky predtým, ako ich budem formátovať a odstraňovať?
4. Tie dve 5GB partície majú formát súborov FAT32. Mám ich najprv zmeniť na NTFS predtým, ako ich budem formátovať a odstraňovať, alebo to nie je potrebné?:-)

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
1. Ano, ale formátování není potřeba. 2. Ne 3. Ne 4. Není to potřeba. Pomocí bootovacího CD WXP ods… nový
Zarniwúp 09.04.2006 16:36
Zarniwúp
Nez si zacnes s tim hrat, tak si hlavne poradne zazalohuj data o ktera nechces prijit. Postup je jed… nový
rh 09.04.2006 17:31
rh
Pokud ty data nepotřebuješ udělej to jak ti radí. Pokud ty data potřebuješ a nemáš zazálohované je n… poslední
MM_tank 10.04.2006 11:03
MM_tank

1. Ano, ale formátování není potřeba.
2. Ne
3. Ne
4. Není to potřeba.

Pomocí bootovacího CD WXP odstraň všechny partition, vytvoř nové požadované velikosti (30 a 50) a následně zformátuj NTFS.

Nez si zacnes s tim hrat, tak si hlavne poradne zazalohuj data o ktera nechces prijit. Postup je jednoduchy, spustis instalaci XP, dojde to do faze kdy se te zepta kde chces Windows nainstalovat. V te fazi odstran stare partition, vytvor nove. Tam ti to nabidne i moznost formatovani.

Pokud ty data nepotřebuješ udělej to jak ti radí. Pokud ty data potřebuješ a nemáš zazálohované je nejjedodušší pustit instalaci, zrušit první dva oddíly 5GB a xp nainstalovat do nově vytvořeného 10g. Pokud by jsi chtěl těch 10giga zvětšit na 30giga musíš použít třeba ten partition magic, mít na 70giga disku co nejvíc místa nejmíň 20giga a v partition magicu těch 70giga zmenšit a těch 10giga zvětšit. Bude to ale "přehazovat" soubory na disku a může to klidně trvat 5hodin a může se stát cokoliv /vypnout elektriku../ takže zazálohovat někam jinam. Ideálně si půjčit disk nakopírovat a rozdělit a nakopírovat zpět. Nejrychlejší.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru