Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Samovolné restartování počítače

Dobrý den,
včera se mi samovolně zrestartoval počítač během normálního provozu(tzn provozu, se kterým za celé roky před tím nebyly problémy, žádné nové aplikace atp.) a dneska se už zrestartoval 2x za sebou. Při včerejším restartu chtěly windows odeslat zprávu o chybě, bohužel jsem nevěděla, že když si ten dump neuložím, tak ho smažou jakmile dám "neodesílat", takže nevím, co přesně v něm bylo.

Sestavě jsou necelé tři roky:
OS: Windows XP professional service pack 3
deska: Gigabyte GA-EP35-DS4
procesor: Intel Core(TM)2 Duo CPU E8200 @ 2.66GHz
RAM: 2 x Geil 1GB (=celkem teda 2GB)
grafická karta: ATI Radeon HD 2600 XT
HD: 2x Seagate Barracuda ST3320620AS
Zdroj: corsair VX450W

Předchozí počítač mi začal odcházet podobně - čím dál častější restarty, až jednou nenaběhl - upekl se mu procesor.
Zatím jsem ho alespoň zkusila vevnitř vyčistit od solidního nánosu prachu a v BIOSu zapnout zvukovou signalizaci, pokud by teplota CPU překročila 80°C (nebyla jsem si jistá, na kolik tu hranici nastavit) nebo nějaký větráček selhal. Chvíli po startu počítače byla teplota systému i CPU kolem 40stupňů (systém asi o 5 míň). A rychlost rotace větráků od 1646RPM(sys fan) po cca 680(CPU fan a power fun).

Nicméně se v počítačích moc nevyznám a potřebovala bych poradit, jestli a jak je možné v domácích podmínkách(nemám tu náhradní hardware) zjistit, zda je problém způsoben OS(bez toho, že zkusmo OS přeinstaluji) nebo hardwarem. Za měsíc odevzdávám diplomku, která je závislá na spoustě programů, které mám licencované na tento počítač, takže klasický případ zákonu schválnosti. Nevíte třeba o nějakém šikovném diagnostickém nástroji, nebo jakých věcí si mám všímat, pokud se počítač zase zrestartuje(kde by mohly být nějaké logy atp.)?

Ráda bych ho odnesla někam do servisu, ale pochybuji, že by u toho seděli deset hodin denně jako já a čekali jestli se náhodou nezrestartuje, nebo se pletu a tyhle věci se dají vyřešit nějak efektivněji?

Díky moc,
T.

Odpověď na otázku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny