Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Neúnosné přehřívání procesoru - vadný kus?

Ahoj

Chtěl bych poradit nebo spíš potvrdit, jestli může být pravda moje podezření na vadný procesor. Dostal jsem nedávno dvě totožné sestavy (popis je dole) a u jedné z nich se právě procesor neúnosně přehřívá. Po zapnutí PC a přechodu do Biosu ukazuje senzor cca 45 °C a během 5 minut nečinnosti teplota stoupne až k 70°C. To se mi právě vůbec nelíbí, protože chlazení je totožné jako u druhé sestavy a tam je teplota CPU konstantně na 30°C.
Navíc při jakékoliv operaci procesoru, třeba při procházení mezi položkama v Biosu, je v něm slyšet jakoby jemné cvaknutí, což mě právě vede k vadě v procesoru.
Ještě ve mě hlodá myšlenka, že by to mohla ovlivňovat chybějící teplovodivá pasta mezi CPU a chladičem, ale že by to vedlo k rozdílu v hodnotě desítek °C? To pochybuju. Při 70 °C je tělo chladiče na dotyk totiž teplé, takže teplo by měl odvádět dobře.

Bios jsem zkoušel resetovat, podle senzoru napájení jde do procesoru napětí cca 1.34V. Paměti, zdroj i grafiku jsem taky měnil, žádná změna. (druhý procesor vyzkoušet nemůžu, jedna sestava už je pryč)

Sestava:
MB Asus P4P800SE
CPU P4 3.0 GHz
Grafika GeForce FX5200 128MB
Zdroj 350W

Díky všem za odpovědi, pokud se s podobným problémem třeba už někdo setkal.

Odpověď na otázku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny