Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Úsporný OS

Dobrý den, před dvěma dny jsem si koupil nový Acer aspire one d255e s deklarovanou výdrží baterie 8 hod. Bylo mi samozřejmě jasné, že to bude tak 6, ale to je vedlejší.
V Pc byl nainstalován anglický Limpus, který byl pro mne úplně nepoužitelný a děsně mne rozčiloval. Naštěstí jsem vlastníkem instalačního CD k Win 7 Prof. a ty mi úplně vyhovují. Výdrž je okolo 7 hodin...
No ale přeci jen netbook používám i na cestách, v autobuse, ve škole atd., kde potřebuji jen- rychle zapnout, rychle vypnout, sem tam prohlídnout internet, mail, a nějaký ten Office dokument. Na to přeci win7 prof. nepotřebuji!
Řekl jsem si, že na čas zkusím experiment s dualbootem a nějakým druhým os. Prostě něco hodně rychlého, a !!!úsporného především s ohledem na baterii- ať udělá aspoň těch 8 hodin!!!. (Aj není překážkou) Uvažoval jsem o něčem jako je android, nebo kalibriOS. Ale OS je samozřejmě strašná kvanta, především na platformě Linuxu, takže nevím který vybrat. Myslím, že vzhledem k tomu, že jste tu všichni tak říkajíc "z oboru", neměl by to pro Vás být oříšek.
Další dotaz je k tomu, jak bude boot fungovat... To se mne pc zeptá, v jakém systému ho chci spustit, nebo na to je nějaká přepínací zkratka?? Jednou jsem u někoho viděl AmigaOS, který se vždycky zeptal, jestli amiga, nebo other. Tak nevím...

Předmět Autor Datum
Zkusil bych Ubuntu 10.10 nebo 11.04 s prostředím Gnome nebo jednoduchým Xfce. Na mém notebooku (blíz…
Niko Bellic 08.05.2011 11:27
Niko Bellic
A myslis, ze OS muze az tolik za spotrebu? Dobre nastavene power profily u Win7 budou lepsi nez Linu…
Jan Fiala 08.05.2011 17:27
Jan Fiala
To samozřejmě mám, protože mi vždycky šlo o plynulost a ne o grafiku. Ale chci spíš rychlost + výdrž…
Ondra HP 08.05.2011 18:37
Ondra HP
OS nezere baterku, nema vyznam kvoli tomu menit OS. Win7 podporuje speedstep a vies si nastavit v ov…
MM.. 08.05.2011 19:42
MM..
Skús sa pozrieť sem: www.splashtop.com, niečo podobné majú dosky ASUS nahraté vo flash pamäti - Expr…
pme 08.05.2011 18:35
pme
Ano vytvori to dualboot (modifikuje to ntldr). Ale nefunguje to na kazdom HW, u mna na PC ked som to…
MM.. 08.05.2011 19:43
MM..
Pokud budeš mít pár hodin/dní čas, můžeš si třeba upravit OS tak, aby ti bootoval přímo do RAM a vyp…
Pavel 08.05.2011 20:06
Pavel
Vyber SSD co zere co nejmene. Jsou v tom slusne rozdily... Jinak cpat do toho ssd tehle kapacity..ne… poslední
MM_tank 08.05.2011 21:19
MM_tank

Zkusil bych Ubuntu 10.10 nebo 11.04 s prostředím Gnome nebo jednoduchým Xfce. Na mém notebooku (blízké parametry) je značně rychlejší, než Win 7.
Na baterii vydrží zhruba stejně. Po instalaci se ti bude spouštět zavaděč grub a tam si vybereš, který systém spustit. Lze nastavit i výchozí spouštění Win 7 apod.

To samozřejmě mám, protože mi vždycky šlo o plynulost a ne o grafiku. Ale chci spíš rychlost + výdrž. Zítra to nesu do mironetu, aby mi tam dali 128GB SSD disk, takže se to ještě zrychlí.
Jinak jen s ohledem na baterii, co by jste doporučovali?

OS nezere baterku, nema vyznam kvoli tomu menit OS. Win7 podporuje speedstep a vies si nastavit v ovl.panely - energia na kolko % frekvencie ma bezat CPU maximalne, viac ti ziaden iny OS neponukne.
Najviac zere display tak si nastav vypinanie displaya po minime minut a minimalne podsvietenie, a pouzivaj hibernaciu nech nemusis cakat polhodinu kym ten crep nabootuje.
P.S. nepouzivaj sleep ani hybridny mod, ptz tie zeru baterku aj ked je to uspate.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru