Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Dual boot skrz 2 HDD

Dobrý den,

Prosím o radu, zda je možné a jak docílit tomu aby: na jednom hdd byl nainstalován jeden operační systém (hackintosh) /ohledně instalace hackintoshe na pc info nehledám/ a aby na druhém hdd byl nainstalován druhý operační systém (windows 7) přičemž při startu pc bych chtěl aby se mi objevil boot screen s nabídkou obou OS jako můžeme vidět zde: http://www.askdavetaylor.com/0-blog-pics/apple-boo tcamp-photo10.png

Jenomže nevím jestli by se nějak navzájem netřískaly ty systémy když pro Mac musí být v biosu nastaveno AHCI zatímco u Win. má být IDE.

Hackintosh kvůli lepší práci s grafikou, příjemnějšímu uživatelskému rozhraní a jednoduchosti a Win kvůli hrám a tím se dostáváme k druhému bodu mého dotazu a to takovému, zda je tato sestava na moje požadavky vhodná: (přemýšlím o koupi v průběhu srpna až budou peníze z brigády)

GIGABYTE GA-P55A-UD3 - Intel P55
GIGABYTE HD 5870 (GV-R587OC-1GD) 1GB, PCI-E
Intel Core i7-870
(8GB) 2x Corsair XMS3 4GB (2x2GB) DDR3 1600 (CMX4GX3M2A1600C9)
Samsung SpinPoint F3 - 1TB
Sony Optiarc AD-7261, černá
Scythe Mugen 2 (rev.B)
Antec Nine Hundred Ultimate Gamer Case
Corsair Professional Series HX650 650W

Předem děkuju za odpovědi.

Předmět Autor Datum
Nepoznam ten hackintosh ale samozrejme je mozne mat dualboot akychkolvek dvoch OS na dvoch HDD, bud…
MM.. 19.05.2011 17:07
MM..
... a nepotrebujes ani dve HDD staci ze si jeden HDD rozdelis na viac oddielov.
MM.. 19.05.2011 17:11
MM..
Dekuju, ty pozadavky jsou narocna grafika a narocne hry, ale dulezitejsi je grafika takze kdybych to…
v.v. 19.05.2011 17:16
v.v.
Len este hladam info o tom ze jak ten hackintosh zvlada oddiely, ptz MAc pouziva UEFI tabulku oddiel…
MM.. 19.05.2011 17:20
MM..
Nasel jsem toto: Format your hard drive: Utilities -> Disk Utility If you want to Dual Boot Window…
v.v. 19.05.2011 20:36
v.v.
Este co sa tyka vhodnosti komponent pre ten hackintosh, mal by si si najprv stiahnut a pozret www.ha…
MM.. 19.05.2011 17:15
MM..
Ano overil, vybiral jsem presne kvuli tomu, dekuju za starost ;)
v.v. 19.05.2011 17:17
v.v.
dyž pro Mac musí být v biosu nastaveno AHCI zatímco u Win. má být IDE. Pro windows nemusí být nasta…
MM_tank 19.05.2011 21:07
MM_tank
A co vše to tedy ovlivní? myslím to s tou paticí, měl bych vybrat jiné komponenty? A jaké? děkuji
v.v. 19.05.2011 21:34
v.v.
Za ty samé peníze máš výkonější procesor 2600 (2,96 vs 3,4ghz). http://www.alza.cz/intel-core-i5-230… poslední
MM_tank 19.05.2011 22:35
MM_tank

Nepoznam ten hackintosh ale samozrejme je mozne mat dualboot akychkolvek dvoch OS na dvoch HDD, bud pouzitim standardneho bootmanagera Windows (ak sa Win instaluju ako druhe) alebo ak ma ten druhy OS nejaky bootmanager, alebo instalaciou kazdeho OS samostatne (s odpojenym druhym diskom) a pridanim vlastneho bootmanagera napr. XOSL na jeden z diskov, alebo nakonfigurovanim bootmanagera existujuceho v niektorom z tych OS (napr. modifikaciou boot.ini resp. u visty a vyssie pomocou easyBCD alebo nastavenim toho bootcampu v tom hackintoshi). Tretia moznost volby (pri samostatnej instalacii kazdeho OS s odpojenym druhym diskom) je volit si boot disk pomocou BIOSu (mackanim F10 alebo F12 alebo na ktorej klavese ma tvoj BIOS bootmenu)

Obe OS musis instalovat so stejnym nastavenim AHCI (Enabled ci Disabled), kazdy OS by mal ist instalovat na obe moznosti, je to len otazka ovladacov. Ak chces mat AHCI zapnute tak instaluj aj Windows s AHCI zapnutym. Po instalacii OS sa to prepinat uz neda (ked to prepnes na ine ako bolo pri instalacii tak OS nenabehne). Windows instalatoru das AHCI ovladace na diskete (pre W7 mozes aj na USB sticku) po mackani F6, alebo si ich integrujes do instalacky. W7 pozna vela AHCI controllerov takze tam ani pre AHCI controller ovladace vacsinou ziadne priadavt netreba.

Ci je zostava na tvoje poziadavky vhodna sa neda povedat ptz nepises jake mas poziadavky. P.S. vseobecne ta zostava je dostatocne vykonna takze ano je vhodna aj na nezname poziadavky.

Len este hladam info o tom ze jak ten hackintosh zvlada oddiely, ptz MAc pouziva UEFI tabulku oddielov a Windows pouziva standardnu, takze jak vytvorit oddiely aby to poznali obe OS si treba najprv nastudovat, tipujem ze vytvorenim oddielov instalovanim najprv hackintosha bude s tym spokojny aj W7, ale to musis skusit alebo hladat googlom informacie.
Na 2 samostatne disky by nemal byt problem dat cokolvek, ako som pisal volit disk z ktoreho sa bootuje sa ta potom roznymi sposobmi, nemusis pouzit zrovna ten bootcamp.

Nasel jsem toto:

Format your hard drive: Utilities -> Disk Utility

If you want to Dual Boot Windows: create 2 partitions: Windows partition – Format MSDOS (FAT), Mac OS X partition – Mac OS Extended Journaled. Go to Advanced Options and choose “GUID Partition Table” – THIS IS IMPORTANT!!!

Insert your Windows 7 disk and install as you normally would. Choose Custom install. When it asks for which partition to install on, choose your Windows partition (duh!) and format the drive (under Drive options). Installer will reboot the system a few times and you will have successfully installed Windows!

Doufam ze to tak bude fungovat...

dyž pro Mac musí být v biosu nastaveno AHCI zatímco u Win. má být IDE.

Pro windows nemusí být nastavené IDE, to se používá pro zjednodušení instalace XP aby ses nemusel drbat s disketovou mechanikou nebo úpravou instalačního média.Vista a Win7 buď ovladač najdou nebo dokážou načíst z usb flesky.

Čili bych nastavil ahci.

Většina desek včetně gigabyte má možnost při startu něco zmáčknout /např. F8,F9/ a zvolit pořadí bootování bez vjetí do biosu.Záleží jak se ti to bude zdát pohodlné. Pak by stačilo na každý disk nainstalovat systém /druhý disk odpojený!/ a vybírat to takto.

Sestava vhodná není, v lednu nastoupila místo 1156 patice 1155 a od března/dubna se určitě používá platforma intel 1155.

Za ty samé peníze máš výkonější procesor 2600 (2,96 vs 3,4ghz).
http://www.alza.cz/intel-core-i5-2300-quad-core-sa ndy-bridge-d201332.htm
který jde teda méně taktovat /nejde ale taktovat přes FSB jako stará generace/.Desku budeš potřebovat taky jinou, paměti a chladič zůstávají.

Pokud bys chtěl taktovat přes násobič musíš použít desku s čipstetem P67 a odemčený procesor nebo novinku desku s čipsetem Z68. Pokud máš desku a odemčený procesor jde lépe taktovat, většinou přes 4ghz. Mělo by to méně topit /já se s i7-860 nedoslat přes 3,8ghz kvůli teplu/.

Vybíráš to ale moc dopředu nemá cenu řešit detaily 3měsíce před koupí.Např. ceny desek zřejmě klesnou a 1156 co jsi chtěl téměř zmizí.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru