Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Několik dotazů k notebooku

Dobrý večer,
před pár dny jsem si četl článek o ventilátorech, způsobech jejich regulace a rozdílech v konektorech. Chtěl bych se zeptat na jednu věc - ja je to u notebooků. Většina jich totiž používá ventilátor se 3-pinovým konektorem (+, -, snímač otáček)? Dle toho, co jsem se dočetl, tak by tento ventilátor měl být regulovatelný pouze napěťově (přepínáním 5/7/9/12V). Nevíte, je tomu tak? Znamená to, že na desce je někde nějaký čip, který vyhodnocuje údaje z teplotních čidel a přepíná napětí, které jde do ventilátoru a tím ho řídí? Zatím jsem se tedy setkal s notebooky, které měly regulace otáček skokovou, ne plynulou. To by nasvědčovalo napěťové regulaci a ne PWM.

Nevíte, lze nějak nastavit, aby procesor běžel na snížené frekvenci a nezvyšovala se na základní? Jedná se o procesor AMD mobile Sempron 2800+ (800Mhz-1600Mhz), podporující technologii PowerNow!. Vím, že ve Windows Vista/7 je v pravo na liště možnost nastavit výkon na maximální úsporu/rovnováhu/maximální výkon. Ve Windows XP (Home SP3) jsem to ale nenašel.

A poslední nevíte co by mohlo způsobovat nahodilé intenzivní načítání HDD - Občas se mi stává, dám-li např. aktualizovat antivirový program (MS Security Essentials) nebo antispyware (SuperAnti Spyware), pustím Mozillu, otevřu něco v PDF nebo píši mail, ta začne disk z ničeho nic intenzivně pracovat a to tak, že se začne notebook sekat a nelze na něm pracovat po několika minutách to obvykle ustane a je klid. Někdy je to ale dlouhá doba - např. před pár dny se antivirový program aktualizovat okolo 10 minut z toho tak max. 1,5 trvalo stažení nové databáze, zbytek byla instalace. Někdy zase trvá dlouho, než se ukončí SuperAntiSpyware nebo než se načte PDF (tedy než v něm lze listovat). Je to jakobyna střídačku - jde-li rychle aktualizace antivirového praogramu, trvá dlou aktualizace, vypnutí a někdy i zapnutí antispywarového programu, atd.
PC je pravdielně kontolované na Viry, červy, trojské koně - v pořádku. S.M.A.R.T. hlasí v pořádku 90% (Speedfan + Ubuntu 9.10)

Děkuji.

Odpověď na otázku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny