Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Několik dotazů k notebooku

Dobrý večer,
před pár dny jsem si četl článek o ventilátorech, způsobech jejich regulace a rozdílech v konektorech. Chtěl bych se zeptat na jednu věc - ja je to u notebooků. Většina jich totiž používá ventilátor se 3-pinovým konektorem (+, -, snímač otáček)? Dle toho, co jsem se dočetl, tak by tento ventilátor měl být regulovatelný pouze napěťově (přepínáním 5/7/9/12V). Nevíte, je tomu tak? Znamená to, že na desce je někde nějaký čip, který vyhodnocuje údaje z teplotních čidel a přepíná napětí, které jde do ventilátoru a tím ho řídí? Zatím jsem se tedy setkal s notebooky, které měly regulace otáček skokovou, ne plynulou. To by nasvědčovalo napěťové regulaci a ne PWM.

Nevíte, lze nějak nastavit, aby procesor běžel na snížené frekvenci a nezvyšovala se na základní? Jedná se o procesor AMD mobile Sempron 2800+ (800Mhz-1600Mhz), podporující technologii PowerNow!. Vím, že ve Windows Vista/7 je v pravo na liště možnost nastavit výkon na maximální úsporu/rovnováhu/maximální výkon. Ve Windows XP (Home SP3) jsem to ale nenašel.

A poslední nevíte co by mohlo způsobovat nahodilé intenzivní načítání HDD - Občas se mi stává, dám-li např. aktualizovat antivirový program (MS Security Essentials) nebo antispyware (SuperAnti Spyware), pustím Mozillu, otevřu něco v PDF nebo píši mail, ta začne disk z ničeho nic intenzivně pracovat a to tak, že se začne notebook sekat a nelze na něm pracovat po několika minutách to obvykle ustane a je klid. Někdy je to ale dlouhá doba - např. před pár dny se antivirový program aktualizovat okolo 10 minut z toho tak max. 1,5 trvalo stažení nové databáze, zbytek byla instalace. Někdy zase trvá dlouho, než se ukončí SuperAntiSpyware nebo než se načte PDF (tedy než v něm lze listovat). Je to jakobyna střídačku - jde-li rychle aktualizace antivirového praogramu, trvá dlou aktualizace, vypnutí a někdy i zapnutí antispywarového programu, atd.
PC je pravdielně kontolované na Viry, červy, trojské koně - v pořádku. S.M.A.R.T. hlasí v pořádku 90% (Speedfan + Ubuntu 9.10)

Děkuji.

Předmět Autor Datum
1. Ano riadi to elektronika napatim a ty s tym nic neurobis. Nemusi to byt skokovo kludne by to mohl…
MM.. 08.06.2011 00:55
MM..
Dobrý den, díky za odpovědi. k té 1) Nemám v úmyslu s tím něco dělat, jen ať se ventilátor otáčí. To…
Reca 08.06.2011 22:11
Reca
ta začne disk z ničeho nic intenzivně pracovat a to tak, že se začne notebook sekat a nelze na něm p…
lední brtník 08.06.2011 08:31
lední brtník
Dobrý den, pokusím se na to myslet, a až zase popadne notebook načítací mánie, podívám se na to. I n…
Reca 08.06.2011 21:51
Reca
to je v pořádku - 99% času pro nečinné procesy znamená, že se cpu z 99% fláká. stáhni si zatím ten… poslední
lední brtník 09.06.2011 00:34
lední brtník

1. Ano riadi to elektronika napatim a ty s tym nic neurobis. Nemusi to byt skokovo kludne by to mohlo byt aj plynule, technicky v tom neni ziaden rozdiel, problem je len v tom ze vyrobcovia notebookov/chipov/atd namiesto toho aby urobili nieco poriadne tak sa predhanaju v tom kto bude mat viac zbytocnych novych modelov kazdy mesiac, ktore nikomu netreba, a nemaju cas to urobit plynulo tak to robia jak pred 100 rokmi ked to riadila 1 elektronka :-D
Neries to, nic s tym neurobis. Jedine kupit notebook ktory je tichsi (zvycajne drahe a menej vykonne modely od slusnych firiem takmer nehucia).

2. V XP mas ovladacie panely - energia nastavenie energetickeho profilu a tam mas napr. aj profil "max battery", u ktoreho to bude bezat vzdy na minimalnej frekvencii ak ide notebook na baterku. Ak to mas v nabijacke tak to bude zvysovat frekvenciu podla potreby. Ked chces minimalnu frekvenciu aj na nabijacke tak budes musiet pouzit extra utilitu napr. NHC, alebo tusim aj RM Clock to vie apod.
Predpoklad toho vsetkeho je ze mas nainstaleny ovladac pre to AMD CPU ak je na webe vyrobcu nejaky (ak mas Windows predinstalovany od vyrobcu tak ho uz nainstalovany mas).

3. Odinstaluj vsetky antiviraky a anti-cokolvek. Ak sa to potom stavat nebude tak je vsetko v poriadku. Antiviraky su nezmysel a ked ich mas viac ako jeden, tak je to nepouzitelne. (ono je to nepouzitelne aj ked mas len jeden, ale podaktori potrebuju ten falosny pocit "istoty" aby kludne spali, aj ked v PC maju 10 virov :)
P.S. ak sa to bude diat aj potom, tak skus ist do pravy klik na tentopocitac - spravovat, tam do sluzieb, a uplne vypnut sluzbu indexovanie. A ak mas nainstaleny Windows search bar tak ho odinstaluj (za tento skvely komponent by som niekoho z MS zavesil za ... do prievanu)

Dobrý den, díky za odpovědi.
k té 1) Nemám v úmyslu s tím něco dělat, jen ať se ventilátor otáčí. To, že dělá hluk mi vůbec nevadí. Hlavně že na své stáří a velikost funguje a chladí... Mě to spíš zajímalo z technického hlediska, jak je ta regulace řešena. Nevěděl jsem, jestli ten třetí vodič není náhodou PWM (byl by místo snímacího na otáčky). Hlavně mě to zajímalo, protože jsem teď začal zpětně přemýšlet nad tím, že můj starý stolní PC, který jsme měl, tak také měl jen 3-vodičový ventilátor, ale regulovatelný nebyl. A teď nevím, jestli to bylo tím, že funkce automatické regulace (napěťové) byla vypnutá nebo ta deska neměla čip, který by to sám regulovat a přepínal napětí. Byl to starší AMD Athlon 64 3200+ s originálním chladičem a deska MSI K8N NEO4-F.

Ke 2) Šlo mi o to, jestli to nastevní maximální úspory je také ve Windows XP nebo až ve Vista/7. Někde jsem se dočetl, že se prý procesor zamkne, když se nastavení dá na "maximálně nabitá baterie" pak prý zůstane zamčený na snížené frekvenci. Nevím.

3) U toho antivirového programu to dělá někdy a jen při aktualizaci. Při spouštění/vypínaní nebo používání ne. Jen ta instalace je někdy zdlouhavá. SuperAntiSpyware mám nastaveno, aby bylo stále vypnuté - zapínám ho jen na kontroly, takže mi nějak nevadí. Jen mě zajímalo, čím to, že někdy prostě trvá, než se program vypne (někdy trvá déle i instalace spywarové datábaze), Jindy je to raz, dva. Jinak ale program funguje dobře. To PDF jako takové se spustí rychle, ale kliknu-li po spuštění např. soubor/úpravy/atd, tak má vystaráno a pracuje a pracuje...
Obecně mě spíš zajímalo, co vede PC ktomu, že prostě začně cosi intenzivně načítat a otravuje tím práci...

Abych doplni HDD je 2.5" Samsung 60GB, 5400 Ot/min., U-ATA 100
Díky.

Dobrý den, pokusím se na to myslet, a až zase popadne notebook načítací mánie, podívám se na to. I na tu síťovou komunikaci. Asi to moc nepomůže, ale v normálním stavu mám ve správci úloh vytížení procesoru 99-Nečinné úlohy systému. Zajímavé ale je, že celkové vytížení je klidně i 0%. Tak nevím, co těch 99 znamená.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru