Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Uprednostneni paketu v XP

Ja vim, mel bych si na notebooku pustit ethereal a vsechno to vyzkouset a namerit sam, ale kdyz je tu ta poradna... treba s tim ma nekdo zkusenosti a poradi.
Jde o to skloubit voip s ostatnim sitovym provozem na jednom pc. Nase bezna domaci situace: na obyvakovem pc (XP, net 5Mbps/512kbps) je spusten ftp server, ja jsem odnekud pripojen do sveho sessionu pres vzdalenou plochu a neco googluju, moje milovana stahuje na pozadi torrenty.. A ted na lokalu zazvoni telefon (a nekdo je doma a chce skutecne telefonovat).
Je treba nejak uprednostnit pakety pouzivane pro telefonovani pred zbytkem. Nejdriv jsem zkousel netlimiter, v nem omezil ftp/p2p a vyhradil dostatecne pasmo pro voip. Nepomohlo - propustnost sice ok, ale v odchozim smeru vznikal nepouzitelny jitter (pakety byly ruzne zpozdene - az 400ms).
Zjistil jsem, ze na to zabira nastaveni "priorit" v BandwidthControlleru. Kdyz priradim v odchozim smeru vyssi prioritu telefonii, vyrizuje proste pakety pro telefonovani prednostne - takze telefon funguje vzdycky 100%, dokonce s G.711a.
Takze mam vyzkousene, ze to jde... a ted bych chtel najit obdobne reseni zadarmo. Podle me by takhle nejak mel fungovat QoS ve windows - problem je, ze zadny softphone zatim QoS nepodporuje (jenom Windows Messenger).
Vite nekdo o nejakem free reseni?
touchwood: co treba wipfw? kdyz se vrhnu do tech jeho rules, jde vubec nastavit tak, jak jsem popsal? "vyssi prioritu" z bandwidthcontrolleru dosahnu nizsim rulenumber?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Vyreseno. Takze kdyby nekdo narazil na podobny problem jako ja (viz puvodni otazka), reseni je prekv…
Ynd0r 06.05.2006 13:34
Ynd0r
Jeste pro doplneni - protoze dokumentace je na jejich webu trochu schovana a program se na prvni poh… poslední
Ynd0r 08.05.2006 13:16
Ynd0r

Vyreseno. Takze kdyby nekdo narazil na podobny problem jako ja (viz puvodni otazka), reseni je prekvapive jednoduche: cFosSpeed. Spolehlive odstrani problemy s dlouhym pingem pri soucasnem prenosu dat: umozni nerusene telefonovani nebo hrani online her, aniz by se musely omezovat prenosy na pozadi; stara se i o to, aby upload nepriskrcoval download; umozni potlacit p2p a ftp ve prospech vseho ostatniho. Kdyz to chce clovek ridit v ramci jednoho pc, je to skvele reseni.
A kdo nechce cra**lou verzi, muze si to koupit za 9 eur - no nekupte to.
Jo, a diky touchwoodovi za odpovedi, pomohly mi.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru