Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jaký jednoduchý, rychlý, spolehlivý, Linux na notebook?

Jsem v Linuxu věčný začátečník/občas na něj kouknu, ale nic v něm nedělám/

Pořídil jsem si velmi levný nb http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=1051400 81000000118B
a moje představa je, že bude na kancl. práci, možná zkoumání, jak fungují sítě a co se týká grafiky, tak maximálně sledování filmů.

V 1 kole jsem zkusil Puppy Linux. Chodí svižně, byl jsem nadšen. Nainstaloval jsem jej na HD ( typická instalace ext2 ). No nebylo to úplně česky, ale tím bych se snad nějak prokousal.
Pak jsem si stáhnul film v .avi, spustil jej, připojil tv a hledal jak pustit signál do DSUB. Nějak se mi podařilo ten Puppy restartovat a následoval rozbitý OS. Při startu zůstal v textovém režimu, hlásil chybně sektory a konec. Takže Puppy šlo pryč.

Otestoval jsem hd - je v pořádku.

Ve 2 kole jsem nainstaloval Xubuntu. Je pomalejší, ale pořád lepší než Win. Instalace hw vpořádku, vše se našlo samo. Je česky. Jen když u toho chvíli nejsem a usne to, tak na displeji svítí spořič ( název pc a datum myslím ) a tuháč. Pak nezbývá než podržet chvíli vypínač a pak znovu zapnout. Po restartu systém jede a tváří se, že je vše OK. Zprovoznit DSUB jsem zatím nezkoušel. Oblíbená aplikace mé ženy Frozen Buble funguje.

Co dál? Mám šanci nějak jednoduše zjistit, co vede k zatuhnutí, nebo je Xubuntu pro mě nevhodné?

Preferuji spolehlivý OS na kancl. práci. Nerad bych přišel o data. I když dokumenty zálohuji vcelku pravidelně, tak je to zdržení.

Odpověď na otázku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny