Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zamrzávání PC - kde může být problém?

Ahojte vážení,

mám problém, který už delší dobu řeším a už jsem vyčerpal snad všechny nápady, tak nyní prosím vás o pomoc.

Mám asi 2 roky starý PC (specifikace níže), který mi nyní začal zlobit. Při hraní her občas kompletně zamrzne (obraz i zvuk), obraz se barevně rozhodí, zmrzne a je prakticky statický. Počítač na nic nereaguje, Alt + F4, ctrl + alt + delete taky nic, jedině tvrdý reset. Stává se to jen u her, jinak funguje bezvadně bez jediného problému.

Než se ten problém poprvé objevil, běžel PC 2 roky na jednom Installu Winů bez jediného problému nebo záseku. Problém se vyskytl "z ničeho nic". Udělal jsem tedy formát, naistaloval nové čisté Winy (7ky), nainstaloval nejnovější ovladače, ale problém se tím neodstranil. Zmrzne to, někdy po minutě, jindy to běží několik hodin v pohodě. Zajímavé je, že to není vůbec závislé na hře a jejím nastavení .. nový Zaklínač 2 padnul za celou herní dobu jen jednou a hrál jsem ho na medium - high detajly v rozlišení 1920x1200, to je max, co počítač zvládal a šlo to super (některé grafické vychytávky jsem měl vypnuté, přeci jen je ta grafika stará dva roky). Na druhou stranu například starý Oblivion padl i na low detajly, stejně tak EVE Online, ta padá pravidelně dokonce na ultra low s vypnutým vším, co jde. Vzhledem k tomu reinstalu předpokládám, že to bude hardwarem. Před tím to 2 roky běželo nádherně (žádné přehřívání, vše na ultra high, bez jediného problému). Napiště mi, prosím, kterým hardwarem by to mohlo podle vás být a pokud existuje nějaký způsob, kterým to lze zjistit, tak jakým? Budu vám neskonale zavázán! :-)

Neprováděl jsem žádný upgrade HW, problém by tedy neměl být v kompatibilitě. Update BIOSu jsem stejně pro jistotu udělal, ale nepomohl (to už byla taková nouzová možnost) :-)

PC:
Core 2 Duo na desce ASUS P5Q Pro, E8600, 3,33 Ghz
8 GB RAM (4x2 GB, A-Data Extrene) = dělal jsem testy ramek, po mnoha hodinách čtyř testů puštěných najednou nehodily žádnou chybu.
Zotac GeForce 280 GTX AMP! Edition = grafiku samozřejmě podezírám, ale pokud by byla vadná, bylo by možné, aby třeba EVE nebo Zaklínač 2 běžely skvěle po určitou dobu (u toho Zaklínače i desítky hodin).
400 GB disk Samsung = 2 roky starý kousek. Mohl by způsobit takovýto problém? Zkoušel jsem ho testovat, ale nic jsem na něm nenašel.
Periferie vypisovat nebudu, zvuk používám integrovaný.

Kdybyste potřebovali další info, tak se prosím ptejte!

Předem díky za vaše postřehy!

Předmět Autor Datum
Ahoj, jaký tam máš zdroj? Nevím jak na tom jsou ohledně kvality disky Samsung, takže nechci říkat -…
pukas 06.08.2011 18:47
pukas
Dobrý dotaz! Díky! Zapomněl jsem ho tam uvést .. Je to Fortron Blue Storm II 500. Podle všech mých…
Bono 06.08.2011 20:26
Bono
Pokud máš podezření g.kartu tak jí otestuj na stabilitu a teploty - FurMark. Žádná hra nezatíží kart…
M-Pol 06.08.2011 20:35
M-Pol
Díky, jdu to hned vyzkoušet.
Bono 06.08.2011 20:36
Bono
Grafiku jsem ozkoušel tím FurMarkem, ale na nic jsem nepřišel. Jen na to, že když ji ten FM naplno z…
Bono 06.08.2011 21:46
Bono
Je tepla iba grafika alebo sa vari cele PC? Chcelo by to vidiet kompletny vypis teplot z EVERESTU. V…
blue5 06.08.2011 22:47
blue5
Pouze jádro grafiky, celý počítač je jinak docela chladný, protože jsem s tou teplotou při jeho stav…
Bono 06.08.2011 23:44
Bono
"Idirect3D Device9 Present Failed Device Lost" To co píše 3DMark je asi následek chyby v ovladačích.…
M-Pol 07.08.2011 07:11
M-Pol
Jak jsem psal - za stále stejných podmínek to začalo padat až po dvou letech provozu. Udělal jsem ko…
Bono 07.08.2011 14:34
Bono
jak uz bylo psano, otestuj teploty nejen GK, ale i procesoru a chipsetu na desce. jinak i z praktic…
RedMaX 06.08.2011 23:07
RedMaX
Vzhledem k tomu erroru, který to hodilo u toho 3DMarku to spíše ukazuje na grafiku, ale zkusím otest…
Bono 06.08.2011 23:47
Bono
On ten problem moze byt sposobeny prave tym luxovanim (nejake mechanicke namahanie narazove, alebo s…
MM.. 07.08.2011 03:14
MM..
V PC to vypadá, že je vše OK. Ještě zkusím všechno vytáhnout a očistit, ale dávám tomu minimální na… poslední
Bono 07.08.2011 14:37
Bono

Dobrý dotaz! Díky! Zapomněl jsem ho tam uvést ..

Je to Fortron Blue Storm II 500. Podle všech mých výpočtů by měl být plně adekvátní (s rezervou i když grafika jede na plno). To se samozřejmě mohlo nějakým opotřebením změnit, kdo ví. Ale otázka je, jestli by nedostatečná kapacita zdroje měla tyhle příznaky? Jestli by třeba rovnou neshodil celý komp místo toho, aby ho zmrazil, rozhodil zvuk i grafiku a nenechal ho na nic reagovat. Ale nevím, teď jen nahlas přemýšlím .. :-)

Grafiku jsem ozkoušel tím FurMarkem, ale na nic jsem nepřišel. Jen na to, že když ji ten FM naplno zatíží, tak ji roztopí na 95°, ale nic víc. (Těch 95° teda není zrovna košer, ale neshodí se to.)

Ještě jsem zkusil kompletní 3DMark a během testování grafiky mi vyhodil error (2x nezávisle na sobě v úplně stejném místě). Bylo to během testování Shader Modelu (alespoň myslím), ale je možné, že ten error vzniknul až mezi Shader Modelem a modulem, který po něm následuje, to nevím.

Error máte na obrázku a co si o tom myslet, to nevím :-) Každopádně to něco říká ...

Je tepla iba grafika alebo sa vari cele PC? Chcelo by to vidiet kompletny vypis teplot z EVERESTU. V zatazi. Otvorit PC. Skontrolovat vetraciky. Ked uz bude otvorene vycistit ho. "Kdybyste potřebovali další info, tak se prosím ptejte!" Napis pocet a pozicie vetracikov v case.

Pouze jádro grafiky, celý počítač je jinak docela chladný, protože jsem s tou teplotou při jeho stavbě počítal. Procesor se ani v zátěži nedostane nad 40° a chipset snad také ne (tomu se až divim). Každopádně to ještě ověřim v tom Everestu zítra a hodím to sem, abych nelhal :-)

Ad větráky: vpředu pod mechanikou mám plynule regulovatelný 20cm větrák, na boku casu 30cm, taktéž plynule regulovatelný. Grafika má svůj malý větráček, kterému ještě pomáhá 12 cm vzadu, který vydechuje vzduch z PC ven. 12 cm má také zdroj, který pomáhá odvádět teplý vzduch od procesu (je těsně nad ním). Základní deska má nějaké pasivní vodiče tepla.

"Idirect3D Device9 Present Failed Device Lost"
To co píše 3DMark je asi následek chyby v ovladačích.
Zkusit aktualizovat ovladače desky/čipset a grafické karty.
(ovladače grafiky bych odinstaloval, dočistil Driver Sweeper, nové poslední stáhnout z )

drivers.asp

Dále:
Nezkoušel jsi g.kartu přetaktovat? Pokud ano vrátit základní nastavení.

Jak jsem psal - za stále stejných podmínek to začalo padat až po dvou letech provozu. Udělal jsem komplet formát a nainstaloval ty nejaktuálnější ovladače na vše. Flashoval jsem i BIOS. Takže bych neřekl, že to může být ovladačem ... bojím se, že další reinstaly jsou ztrátou času :(

GK jsem netaktoval, na její nastavení jsem nešahal.

jak uz bylo psano, otestuj teploty nejen GK, ale i procesoru a chipsetu na desce.

jinak i z praktickych duvodu bych se rozhodoval mezi GK a zdrojem, chtelo by to nekde pujcit a po jednom vyzkouset, posledni a podle mne mene pravdepodobna je chyba na zakladni desce. Taky bych vysunul a znovu zasunul GK.

Vzhledem k tomu erroru, který to hodilo u toho 3DMarku to spíše ukazuje na grafiku, ale zkusím otestovat i ten zdroj .. ale zatím nevím jak, nemám moc možností kde jiný sehnat, bohužel.

Jinak grafiku jsem vyndaval, čistil, celý PC luxoval (pravidelně). Taky jsem si myslel, že by to mohlo být prachem .. ale ne :/

On ten problem moze byt sposobeny prave tym luxovanim (nejake mechanicke namahanie narazove, alebo staticka elektrina, apod). Over si ze si neodbil nejaky chladic zakl.dosky apod. A aj ci drzi dobre chladic grafiky. Inac vsetky konektory by som skusil vytiahnut a znovazastrcit, od ram az po konektory zdroj-grafika.
V BIOSe si over ze RAM napatie je spravne, prip. mozes skusit podtaktovat RAM. Test RAM nemusi odhlait pripadne problemy tohoto druhu (a hlavne ak si tam pustal nejake divne testy "ctyr najednou" to neni poriadny test RAM ani nahodou. RAM sa neda poriadne otestovat pod Windows).
Ale najskor je to problem s grafikou alebo zdrojom.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru