Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Rozklepaný HDD

Zdravím.

Mám HDD WD400. Bohužel je již nějakou dobu vadný. Jednou se mi jej "povedlo" i celým PC shodit na zem ze stolku a od té doby začal skřípat. Nejprve jsem tomu moc pozornosti nevěnoval protože jsem měl v PC více HDD a myslel jsem si, že tyto problémy dělá ten druhý, který již byl tak trochu "po smrti". Bohužel později jsem zjistil že je to právě tento HDD ale to už zdřejmě bylo poněkud pozdě. Při pokusu o opravu dělal problémy a při obnově dat fungoval pouze chvilku a pak se rozklepal. Poté bylo třeba ho na nějakou dobu odpojit od PC a pak opět fungoval. Netrvalo ale dlouho a začal se takto rozklepávat už při startu PC. To ovšem, bohužel, trvá dodnes. Neřešil bych tento problém kdyby na tomto disku nebyly uloženy, pro mě, opravdu důležité data atak bych tendo disk potřeboval alespoň dočasně nějak zprovoznit abych vše mohl obnovit. Někde jsem četl, že takto poškozený disk lze opravit tak, že se pořídí druhý, úplně stejný a pouze se v nich prohodí plotny. To mi ovšem připadá dost obtížné a nebezpečné(pro data na disku). Atak tedy prosím někoho, kdo má s opravou rozbitých HDD třeba jen malé zkušenosti aby se mi pokusil pomoci. Zdřejmě by bylo potřeba nějak odstranit klepání a alespoň na chvilku přinutit disk aby data přečetl a já tak mohl udělat jejich kopii.

Děkuji za každou reakci.

Předmět Autor Datum
Plotny opravdu doma neprohodíš. Ty disky dnes nic nevydrží, shodíš je na zem a přestanou fungovat. K…
karel 27.08.2011 14:23
karel
Bojím se že ne. Po zapojení a spuštění PC začne klepat a načítá se celkem dost dlouhou dobu. Přitom…
Svty 27.08.2011 15:05
Svty
Když jsou utržené hlavičky, tak výměna elektroniky nepomůže (dokonce ani svěcená voda). A v té mecha…
Pytlík 27.08.2011 15:28
Pytlík
No...uvnitř, tedy v té mechanice určitě nějaké elektronické součásti jsou. Kromě motorku a elektroma… poslední
Svty 27.08.2011 16:36
Svty
Hlavně ve chvíli kdy se klepe bych moc nevěřil na problémy elektroniky.
Potkan007 27.08.2011 15:32
Potkan007
ale ne, ta data určitě tak důležitá nebyla, když jsi ten disk i s PC dokázal shodit na zem a pak ješ…
touchwood 27.08.2011 16:24
touchwood

Plotny opravdu doma neprohodíš. Ty disky dnes nic nevydrží, shodíš je na zem a přestanou fungovat. Když ti na těch nezálohovaných datech tak záleží, připrav si tisíce či desetitisíce korun a kontaktuj nějakou firmu, zabývající se obnovou dat.
To z něj nejde vůbec nic přečíst?

Bojím se že ne. Po zapojení a spuštění PC začne klepat a načítá se celkem dost dlouhou dobu. Přitom samozřejmě nepřestává klepat. Poté se samozřejmě ukáže, že žádný disk není připojen. Některé programy ve Windows ho sice najdou (třeba HD Tune) ale ukazuje nějaké klamavé informace (třeba že kapacita disku je 8GB na místo 40GB) a všechny sektory jako vadné. Možná by pomohlo vyměnit elektroniku (ta co je venku) z totožného disku ale bojím se, že je to právě elektronikou co je uvnitř.
Na druhou stranu by možná bylo nejlepší se někde poptat, na kolik by případná záchrana dat přišla.

No...uvnitř, tedy v té mechanice určitě nějaké elektronické součásti jsou. Kromě motorku a elektromagnetu, který posouvá rameno s čtecími hlavičkami, jsou to třeba právě ty hlavičky a nebo integrované obvody(v těch novějších HDD je už většinou jeden) a dalších pár miniaturních součástek. U těch je ale velmi malá pravděpodobnost že se rozbily (až na ty hlavičky o které se opravdu bojím). Jinak v jednom článku jsem četl, že z 85% je to vadou elektroniky (i když popravdě sám tomu nevěřím).

ale ne, ta data určitě tak důležitá nebyla, když jsi ten disk i s PC dokázal shodit na zem a pak ještě bohorovně zkoušet, jak dlouho takto poškozený disk bude fungovat.

Jo, milý zlatý, za blbost se platí.

P.S.: pokud to byla opravdu důležitá data, tak jistě máš jejich zálohu...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru