Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Virus? - nespouští se programy

ono to právě až tak zřejmé není.
microsoftí procesy tam obvykle patří, pokud nejsou vyvolané zbytečně.
polovina odpadu už ale ne - jde o součásti aplikací co jsem si doinstaloval, a ony si spouští různé rezidentní agenty, monitory stavu a kláves, updatovače.
případně jde o různé zbytečné indexátory, které spíš běží jako služby.
nežádoucí součástí stažených aplikací může být adware nebo dokonce spyware.

starter (process explorer, autoruns) pomáhají v dešifrování procesů tím, že zobrazují jejich ikonu, instalační cestu a stručný popis, ať si člověk uvědomí co instaloval a proč to trvale běží. čili neexistuje spolehlivý automatický odstraňovač, je to na správci systému, který si musí uvědomit co používá a k čemu tam ty věci má.

z podobného sudu je hijackthis, který vyprodukuje textový log vhodný k podrobnému čtení v houpacím křesle. nedává tolik informací jako např. starter, přesto bývá na dvě strany. opět je nutné aby si ho prošel hlavně správce systému, který má vědět co ty jeho procesy znamenají. pro cizího čtenáře, který neinstaloval ty blbosti v něm zachycené, není snadné dešifrovat z cesty a názvu procesu zda do automatického spouštění patří, když u toho pc nesedí a nemá jak ověřit co je to zač.

a jako bonus - mezi těmito procesy a službami se neukazují viry z rodiny nízkoúrovňových driverů - keyloggery. ty se hledají špatně, ideální je na ně vzít bootovací rescue cd od výrobců antivirů.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny