Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Router - nastavení

Dobrý den,

mohl by mi tu prosím někdo pomoct s nastavením routeru? Pořídila jsem si Getnet GR 154. Návod jen v angličtině a i když jsem to přeložila, prostě tomu nerozumím. Tady jsem už dříve (ještě před pořízením routeru) dostala radu

"Potřebuješ router. Na "registrovaném počítači" bude nějaká MAC adresa, tu do routeru naklonuješ, nastavíš WAN stranu, na počítačích dáš DHCP. Toť vše."

To je fajn, díky za to, nicméně netuším, kde najdu tu MAC adresu (nějaká je na spodní straně routeru, ale to asi nebude ono..), jak ji "naklonuju" do routeru a jak nastavím WAN stranu??? Co je to vůbec WAN strana? (DHCP nastavit zvládám):)

Jde mi o to, že tomu nepotřebuju nutně rozumnět úplně do detailu. V podstatě mi v tomto případě postačí "mechanický postup", jak to udělat, protože mým záměrem je konečně připojit dva počítače na jednu zásuvku (přes kabely), nemusím být odbornicí v tomto oboru. Původní rada je na mě trošku moc sofistikovaná a až moc zjednodušená. Přesto děkuji za veškeré rady, návody a cokoliv, co mi v tomto, pro mě složitém úkonu, pomůže:)

Makovka

Předmět Autor Datum
- má to určitě manuál. - WAN - rozsáhlá počítačová síť - jednu takovou sít zoveme "Internet", LAN -…
ms 15.10.2011 00:36
ms
Děkuji, svěřím to sobě:) Uvádím, co je to za router, třeba s tím má někdo zkušenost. A určitě budu r…
Makovka 15.10.2011 00:41
Makovka
skuzenost s tym ma kazdy, ale nikto tu nebude vypisovat 2hodiny roman na 5 stran, ked mas stejnu vec…
MM.. 15.10.2011 01:50
MM..
MAC pocitaca mas uvedenu napr. vo vypise prikazu ipconfig /all ako fyzicku adresu. Ak tvoj poskytova…
MM.. 15.10.2011 01:57
MM..
Zjištění MAC adresy síťové karty: Start --> Spustit --> cmd ipconfig -all [7240-mac-png] Klonování… poslední
Chocholoušek 15.10.2011 03:37
Chocholoušek

- má to určitě manuál.
- WAN - rozsáhlá počítačová síť - jednu takovou sít zoveme "Internet", LAN - lokální síť...
- MAC HW "adresa" síťového adaptéru obvykle se zobrazuje jako šest osmibitových hexadecimálních čísel.
- "...V podstatě mi v tomto případě postačí "mechanický postup", jak to udělat, protože mým záměrem je konečně připojit dva počítače na jednu zásuvku (přes kabely), nemusím být odbornicí v tomto oboru... Jednotný "mechanický" postup neexistuje!

Pokud nejste "odbornicí", což opravdu na toto není až tak třeba, pak to někomu svěřte!

skuzenost s tym ma kazdy, ale nikto tu nebude vypisovat 2hodiny roman na 5 stran, ked mas stejnu vec napisanu v manuali. P.S. a problematika sieti sa vyucuje 1-2 semestre, tak si kup skripta a studuj, za rok to urcite zvladnes :)

P.S. vseobecne ak je u teba vsetko standardne (poskytovatel pouziva DHCP) tak nemusis nastavovat nic. Ak nemas u teba vsetko standardne tak postup zavisi od toho kam to je pripojene a co vyzaduje nastavit ten na koho si pripojeny. Zvycajne to je uvedene aj niekde na zmluve, ak je nutne nastavit napr. pevnu IP.
Nastavenia su u kazdeho ine, podla situacie, od toho su to predsa nastavenia. Keby to mal kazdy stejne tak by to nastavenie vobec neexistovalo ale by to bolo napevno.

MAC pocitaca mas uvedenu napr. vo vypise prikazu ipconfig /all ako fyzicku adresu. Ak tvoj poskytovatel blokuje pripojenie len na ten jede PC, tak jeho MAC nastavis do routera, do kolonky MAC ADDRESS v sekcii WAN. Ked tvoj poskytovatel nic neblokuje tak nemusis nastavovat ziadnu MAC.
Ak mal ten PC aj pevnu IP tak do WAN sekcie nastavis aj tu pevnu IP. Ak bolo na PC nastavene ziskavanie IP automaticky (z DHCP) tak nenastavujes IP ale do WAN strany nastavis nech ziskava IP z DHCP.
Potom vsetky PC nastavis nech ziskavaju IP automaticky z routra (sprava sieti - sietovka - vlastnosti - TCP/IP).

Zjištění MAC adresy síťové karty:

Start --> Spustit --> cmd
ipconfig -all

[7240-mac-png]

Klonování MAC adresy v nastavení routeru:

Do adresního řádku prohlížeče zadejte 192.168.1.1 (defaultní IP pro přístup k nastavení)
jméno: admin
heslo: admin

- Na kartě WAN určete typ připojení Dynamic IP, Static IP? (Nevím, nepíšete. Předpokládám dynamickou IP od poskytovatele).
- U MAC cloning zaškrtněte Enable
- Zapište/vložte MAC adresu z příkazového řádku.
- Potvrďte tlačítkem /Clone MAC/

[7241-wan-jpg]

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru