Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Linux nebo Windows

Dobrý den,
poslední dobou přemýšlím zda je pro studentské účely potřeba kupovat na NTB Windows nebo je lepší stáhnout si Linux. S Linuxem nemám žádné zkušenosti, proto Vás žádám o rozebrání tohoto problému a aspoň obecné vysvětlení +/- Linuxu oproti Windowsu.

Předem děkuji za odpověď

S přáním hezkého zbytku dne

Roman Sikora

Předmět Autor Datum
A co je to za školu? Pokud je to například FEL, tak mi nenapada, zebychom potřehovali vysloveně wind…
AZOR 03.12.2011 18:52
AZOR
ten nejaky skvely win program moze ale pod linuxom skusit spustit pod wine.
MM.. 03.12.2011 18:57
MM..
vysoké školy by měly mít ze zákona povinnost na svých www zveřejnovat ikonky podprovaných OS a fotky…
AZOR 03.12.2011 19:00
AZOR
studentské účely osvětli. až ti bába řekne, že máš napsat rozbor v ms office (docx), a milé děti- z…
kmochna 03.12.2011 18:54
kmochna
v takom pripade sa treba okamzite baby opytat ze ci prave planuje dat kazdemu pritomnemu 10tisic na…
MM.. 03.12.2011 19:00
MM..
a nemaj nahodou (a ja myslim ze maj) zrovna na licenci MS Office skoly multilicenci na skolni pouziv…
AZOR 03.12.2011 19:01
AZOR
A to uz je office pre linux? :) Ak mu daju licencie tak si to moze nadrbat aj do virtualneho PC do l…
MM.. 03.12.2011 19:05
MM..
ono jestli by nebylo nejvýhodnější si vzít s win a duálně mrsknout linux. jeden z miliardy návodů ht…
kmochna 03.12.2011 19:06
kmochna
Zavisi od toho jake mas poziadavky na SW, ptz je to medzi sebou softwarovo nekompatibilne. U linuxu…
MM.. 03.12.2011 19:04
MM..
Myslím, že záleží na tom, jestli už notebook máš. Pokud budeš počítač teprve kupovat, jsou Windows v…
nononot 04.12.2011 12:06
nononot
Jak jsem ti psal u konkurence. Auto nebo motorku? Jaký typ karoserie? No podle toho, k čemu to má bý…
PrasatkoPee 04.12.2011 13:00
PrasatkoPee
zalezi od skoly, ale vacsinou je potrebny hlavne windows. Potom niekedy sa zvykne na technickych sko…
wam_Spider007 04.12.2011 13:02
wam_Spider007
Linux má jednu obrovsku výhodu, alespoň v komunitě puberťáku. Prohodit , že jedu na Linuxu ze mne ud…
Henessy 04.12.2011 13:10
Henessy
Případný projev před bandou puberťáků si lze vygenerovat na generator.php :-D Já mám v Linuxu perfe…
marekdrtic 05.12.2011 07:52
marekdrtic
Mno, vzhledem k tomu, že dotyčný mlčí, pak asi už ztratil zájem. Popsat v několika větách na nějakém…
ms 04.12.2011 14:44
ms
hry hrát nehodlám... Ale díky za odpovědi všech ochotných...
sikoraroman 04.12.2011 17:33
sikoraroman
Este jeden tip - ak stejne jak ja neznasas preplacane pomale graficke prostredia s animaciami (nezna…
MM.. 04.12.2011 22:16
MM..
Noo nejsem zrovna zkušený v téhle branži, ale když kouknu ke komuliv na monitor. Lékař zaměstavatel…
Cat 04.12.2011 22:53
Cat
Přijď se podívat k nám do firmy. Windows byly vedením zakázány, je tu jen Linux. Po chvilce počátečn…
Filuta 05.12.2011 01:51
Filuta
Jo, do kanclu se to dá, ale jakmile máš nějakej specializovanej soft, seš v řiti. Pro minoritní OS,…
Prasak 05.12.2011 02:03
Prasak
Nejde o pár kaček za Widle, jde o to, že Linux nepadá :-). Je fakt, že spejšl SW dělají většinou jen…
Filuta 05.12.2011 02:47
Filuta
No to s tím padáním Widlí už je ohraný dogma z dob Win 9x. Widle už nepadaj a když, tak vinou vadnýh…
Prasak 05.12.2011 02:56
Prasak
No uvidím asi si tam hodím oba, každopádnie dik za ochotu.
sikoraroman 05.12.2011 07:34
sikoraroman
mi win nepadají vůbec, nemají k tomu důvod. nepadají nikomu ani v blízkém okolí. a to jsou systémy o… poslední
kmochna 05.12.2011 08:48
kmochna
Bohužel, dnešní školský systém je postaven na tom, že učitel IT (jsou i světlé výjimky, před kterými…
marekdrtic 05.12.2011 08:04
marekdrtic

A co je to za školu?
Pokud je to například FEL, tak mi nenapada, zebychom potřehovali vysloveně windows na nějaký předmět. - naopak byl často vyžadován a doporočuován linux. Ale nevim jak je tomu na jiných školách - na lékařských fakultach to bude o něčem jiném - umim si predstavit, ze tam pak bude :lock" v podobe nejakeho programu, ktery proste na linuxu nebude mit alternativu.

studentské účely

osvětli. až ti bába řekne, že máš napsat rozbor v ms office (docx), a milé děti- zmáčkněte v excelu klávesu... tak budeš s linuxem nahranej. jinak linux je docela fajn, jiný, ale fajn.

spíš bude záležet na požadavcích na programy a ev. souborové formáty.

Zavisi od toho jake mas poziadavky na SW, ptz je to medzi sebou softwarovo nekompatibilne.
U linuxu mas moznost si to skusit pomocou live CD (kazde instaalacne CD znamejsich distribucii sa da pouzit aj ako live CD - t.j. nic neinstalovat len si to skusit) aby si zistil ktore prostredie a distribucia ti najviac vyhovuje (a ci ti to vobec vyhovuje), skus napr. mandriva, ubuntu a kubuntu (//edit mandrivu ani neskusaj teraz som skusil najnovsiu a nic tam nefunguje - ani DSL PPPoE som za hodinu nenastavil. Tu si vyber nejaky na testy zvycajne vsetky sa daju pouzivat aj bez instalacie rovno z CD na skusku http://www.techradar.com/news/software/operating-s ystems/10-best-linux-distros-for-2011-704584?artc_ pg=1)
Problem moze byt aj v ovlaadcoch, vacsinove HW su podporovane vsetky bezproblemov ale nejaky specialny HW moze mat problem (stejna situacia je ale aj u Win Xp versus Win7)

Myslím, že záleží na tom, jestli už notebook máš. Pokud budeš počítač teprve kupovat, jsou Windows většinou jen nevýrazné zvýšení ceny, pokud jsou prodávány s počítačem. Pozdější dokupování Windows se prodraží. Bývají ale také studentské licence, nebo také akce jako rodinný balíček na více počítačů v rodině. Linux tě vyjde jen na pár korun za cenu CD..a trochu se seznámit s jiným systémem není na škodu. CD s linuxem se může hodit, pokud Windows nefungují, nebo se potřebuješ dostat na net a máš porouchaný HDD- nabootuješ z live CD a můžeš třeba sem na poradnu pro radu...

Jak jsem ti psal u konkurence. Auto nebo motorku? Jaký typ karoserie? No podle toho, k čemu to má být. Sporťák Ferrari je fajn na lovení holek, ale pětičlenou rodinu na dovolenou v něm prostě neodvezeš. Zvlášť, když máš psa.

PrasatkoPee

Linux má jednu obrovsku výhodu, alespoň v komunitě puberťáku. Prohodit , že jedu na Linuxu ze mne udělá automaticky geeka a počitačového Guru, který nejen, že ovládá počítač, ale dokáže si vyladit systém, na rozdíl od tupých Windowsáků, kteří jen mačkají ikony a ani netuší, co se v programu děje.:-D

Případný projev před bandou puberťáků si lze vygenerovat na generator.php :-D

Já mám v Linuxu perfektní souborový systémy a vy ve Windowsech ne. Já v linuxu nemám viry, rootkity a ostatní bordel, kdežto vy ve Windowsech furt. Mě nehrozí, že mi spadne počítač, kdežto vám vjednomkuse. Já si můžu nastavit všechny barvičky v KDE, protože KDE rulezzz a ve windowsech je to natvrdo šedé. Já mám zadarmo v Linuxu defaultně předinstalované už i aplikace iptables, xmms a mozilla. Linux má OBROVSKY VELKÝ UPTIME, daleko větší než ty vaše posraný náhražky operačního systému. Vy musíte složitě klikat, jenže já, fiškus, si napíšu do commandlajny jen soubor=$(echo $1 | sed 's/^\(.\+\/\)\([^/]\+\)\.wav$/.ogg/'). Kdybyste nebyli brněnští vesničani s Intelem tak byste už dávno nádherný kvalitní operační systém Linux používali jako každý normální člověk !!! LINUX RULEZZZZZZ!!!!!!! Beztak je máte ukradený vy socky s nagelovanejma vlasama.

Mno, vzhledem k tomu, že dotyčný mlčí, pak asi už ztratil zájem.
Popsat v několika větách na nějakém fóru přednosti a zápory jakéhokoliv os je naprosto nesmyslný požadavek.
Rozdíly, přednosti a zápory linuxových distribucí/redmondských os se zabývá na neflame úrovni dost odborníků a mnohdy je to dostupné veřejně na síti Internet...
A neuvedl naprosto zásadní informaci, jako používané a žádané aplikace. A vzhledem k jinému vláknu na jiném fóru to mají být i hry, pochopitelně v režimu PT-ZD > MSW...

Este jeden tip - ak stejne jak ja neznasas preplacane pomale graficke prostredia s animaciami (neznasam cakat na animacie a tu pomalost) tak skus LUbuntu (alebo nejake ine distro s LXDE), sice hranate ale velmi elegantne a rychle prostredie :)

Je ale dobre mat dualboot s Windows, ci uz kvoli propietarnym aplikaciam ktore idu len na Win, alebo aj preto lebo linux tiez neni perfektny a mozno sa ti pacit nebude, a aj kvoli tomu ze ked budes mat Win ako hlavny system a zozeru ti ho virusy tak rebootnes do linuxu a mozes hned dalej pracovat :)
(L)ubuntu ti vytvori bootloader ak ho instalujes po windows. Staci ti nechat si maly oddiel ja ho mam len na 8GB a mam tam 5GB volne :)

Přijď se podívat k nám do firmy. Windows byly vedením zakázány, je tu jen Linux. Po chvilce počátečního brblání si všichni zvykli. LibreOffice na kancelářské práce, XSane na skenování, na grafiku GIMP, na video OpenShoot, na fotky digiKam na vypalování K3B. Nic nechybí a hlavně vše chodí a nic nepadá...

Jo, do kanclu se to dá, ale jakmile máš nějakej specializovanej soft, seš v řiti. Pro minoritní OS, jakým je linux, se výrobce nebude vývojem zabývat a udělá to tak, aby to fungovalo pro většinu, tedy Windows. Navíc, když takovej speciální SW stojí desítky tisíc, tak těch pár kaček navíc za Windows jsou už pakatel.

No to s tím padáním Widlí už je ohraný dogma z dob Win 9x. Widle už nepadaj a když, tak vinou vadnýho HW, nebo debilních ovladačů od debilního čínskýho výrobce (třeba Trust). Na linuxu takovej HW kvůli ovladačům nespadne, protože se projeví druhá stránka věci - ovladače na linux u spousty HW ani nenajdeme, protože je nikdo nenapsal.

mi win nepadají vůbec, nemají k tomu důvod. nepadají nikomu ani v blízkém okolí. a to jsou systémy obyč. lamek: 40 user položek v pospuštění, nějaký ten spyware, zblblej antivir (taková ta klasika)... nepadají ani těm, kterým ten "systém" opravuju: systém v pohodě, chyba v konfiguraci.

padají "ty windousy" tady na poradně a to jako hrozně moc, když mu řeknu ať najede do nouzáku a on vyjímečně udělá, tak zjistíš, že systém jede jako z praku. problémem je většinou debilně napsaný program, došahaná konfigurace (ach ti admimi:-D) závada na hw. systém je tak nějak nedotčený.

vy na tom linuxu musíte mít v "pospuštění" nějakou tabulku v ods z devadesátých let, kde jsou napsaný důvody, proč je ten windows tak blbej.

Bohužel, dnešní školský systém je postaven na tom, že učitel IT (jsou i světlé výjimky, před kterými se klaním) je někdo, kdo se s počítačem seznámil pár hodin před první hodinou a má příručku typu "1001 tipů pro Windows" a podle ní učí. Pak, když zadá úkol, tak obvykle zní "Pošlete mi v excelu/wordu/Vegasu/Photoshopu něco". Pakliže by to někdo poslal v openoffice/moviemaker/GIMP formátu, tak nesplnil zadání úkolu. Když se někdo vzbouří, že chce příspěvek na software, je mu řečeno "tak si to sežeň tak, jako tady všichni ve třídě". Aspoň, že mám normálního učitele na informatiku, který nás neučí v Photoshopu, Sony Vegas, ale v GIMPu a Movie Makeru. Hlavně, že se na obchodce učí programovat v Delphi a PHP, ale budoucí úřední pracovnice nebudou umět ani cokoliv udělat v Excelu a místo 1 příkazu budou datlovat 10 tisíc čísel do políček. A na IT školách to obvykle není o nic lepší, když jsem se bývalého spolužáka, co šel na takovou školu (nebudu konkrétně jmenovat) říkal, že v prvním ročníku "programují Windows a instalují CSS stránky", docela jsem se zhrozil. Ale je to i chyba na straně žáků, na všechny školy bych dal plošnej zákaz FB, flash her a podobných pitomostí při výuce.

Celkově je to školství nějaké divné, z mého okolí např. vím, že učitelka, co xx let učila 1. stupeň ZŠ teď učí i v 9. třídě angličtinu a další "odbornější" předměty. Jestli má aprobaci nebo ne, to nevím, ale spíše bych řekl, že ne.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru