Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem zkrat notebooku

Dobry den,

zapojil jsem napajeci kabel od notebooku do site a nastal zkrat, notebook se vypnul. Po zapnuti nenabiji, jede pouze jen na baterku, ale jinak vse funguje. Zajimalo by me, jestli bude nutna vymena cele zakladni desky nebo ne. Slysel jsem, ze autorizovane servisy to rovnou resi vymenou, ale chtel bycn co nejlevnejsi variantu, pokud je mozna. Model notebooku Sony Vaio FW11M. Dekuji za reakce.

Předmět Autor Datum
To trafo jsi měřil a je v pořádku ? Nebo zkoušel jiné či univerzální ?
MM_tank 03.01.2012 16:36
MM_tank
meril jsem a u adapteru sviti zelena kontrolka, takze by to melo byt v poradku
ananan 03.01.2012 16:41
ananan
Že svítí jakési světýlečko neznamená, že je adaptér v pořádku. Zrovna dnes se mi dostal do rukou ada…
Pytlík 03.01.2012 16:45
Pytlík
jeste poznamka, notebook jiz neni v zaruce
ananan 03.01.2012 16:38
ananan
a pokud by byl adapter v poradku, co pak?
ananan 03.01.2012 16:56
ananan
Začni popořádku - napřed otestuj adaptér.
Prasak 03.01.2012 17:15
Prasak
Otestovano a zda se v poradku
ananan 03.01.2012 18:37
ananan
popiš test...
paul 03.01.2012 19:18
paul
"Zdát se" nestačí, potřebuješ jistotu. Jak jsi to testoval? Jaký je napětí na výstupu?
Prasak 03.01.2012 19:18
Prasak
na kontaktech konektoru zdroje jsem nameril neco malo pres 19 V
ananan 03.01.2012 20:22
ananan
tak to je na prd....to musíš připojit třeba 24V žárovku s výkonem kolem 50W a pak měřit . Nemělo by…
paul 03.01.2012 20:33
paul
Zapojil jsem zarovku 12V 21W a ukazuje to porad stejne... 19,35V, neklesne to tedy
ananan 03.01.2012 22:37
ananan
Tak to v tom případě vypadá na servis. Nemáš možnost si někde půjčit stejnou nabíječku na otestování…
Cat 03.01.2012 22:40
Cat
Myslite, ze bude potreba vymenit cela zakladni deska? Toho se bojim nejvice. Mate s tim nekdo nejake…
ananan 03.01.2012 22:52
ananan
Najlevnejsi varianta je zohnat si nejakeho znameho elektrotechnika dat mu flasku alebo nieco co ma r…
MM.. 03.01.2012 23:09
MM..
Tak posilam dve fotky po rozdelani, vypada to na poradnou slupku, kdyz to do spodniho kovoveho krytu…
ananan 05.01.2012 19:16
ananan
Uf tak toto je horsi pripad :) Suciastky tam sice nechybaju, ale evidentne vznikol skrat medzi nieci…
MM.. 05.01.2012 19:25
MM..
Aha kua uz to vidim, tam ten konektor je DC IN to znamena rovno kablik od nabijacky. Ako prve treba…
MM.. 05.01.2012 19:28
MM..
To ti do toho vletěl meteorit?????????????????
alcapone 06.01.2012 14:27
alcapone
Zapojoval jsem samozrejme originalni adapter, nejspis tedy bude nutno vymenit zakladni desku, nasel…
ananan 10.01.2012 22:21
ananan
Dobrý den, znovu píši do této diskuze, notebook byl nakonec v servisu a vyměnili mi základní desku…
ananan 21.03.2012 20:10
ananan
moze to byt len tym ze ti dali zas smejd. Predpokladam ze si to nijak mechanicky neposkodzoval, nest…
MM.. 21.03.2012 20:14
MM..
inac ak mas nabijaci konektor len tak polozeny na stole (a nabijacka je trvalo v zasuvke) tak moze b…
MM.. 21.03.2012 20:17
MM..
Ten adaptér co mi dali po opravě byl originální(možná byl uplně stejný jako ten původní)nevypadal ně…
ananan 21.03.2012 20:36
ananan
Ja som uz predtym davnejsie pisal ze to je skor niecim kovovym v tom notebooku co sa dotklo dosky. T…
MM.. 21.03.2012 20:44
MM..
Tak v servisu mi řekli, že to bylo neoriginální baterkou, kupoval jsem si v říjnu minulý rok novou,…
ananan 31.03.2012 15:32
ananan
Tak me se to stalo taky , zkrat v nabijecce , dokonce sem slysel jak eletrika zapraskala i v napajec… poslední
Rychla rota 01.01.2016 20:11
Rychla rota

Najlevnejsi varianta je zohnat si nejakeho znameho elektrotechnika dat mu flasku alebo nieco co ma rad ci sa na to nekukne. Servis sa nikdy nebabre v doske ale vymeni dosku cena kludne 5-10 tisic. Ak to je v zaruke tak reklamovat. Zvazna otazka - pouzivas original sony nabijacku? Ptz ak nie tak ti ani zaruku neuznaju. Ked to neni v zaruke tak zohnat si elektrikara alebo najst si nejaky video navod googlom (hladas FW11M disassembly) rozobrat to a skontrolovat co sa tam stalo prip. premerat ohmmetrom. Moze to byt opravitelne lahko (prerazena dioda alebo nejake vodive cesty plosaku) alebo to moze byt aj neopravitelne, len vymenou dosky.

Uf tak toto je horsi pripad :) Suciastky tam sice nechybaju, ale evidentne vznikol skrat medzi niecim a tym tieniacim plechom, otazka je ze co presne sa dotklo toho plechu. Vies to identifikovat podla umiestnenia tej diery v plechu? No a to co sa dotklo plechu tak to bude v haju ja mam z tej fotky plossaku taky pocit ze sa roztavila vodiva cesta na dost dlhom useku t.j. je v haji plosak a to uz asi nedas dokopy ptz plosak je 8-16 vrstvovy a roztavilo to aj vsetky vrstvy v okoli), t.j. oparava asi len vymenou dosky. Ale mozes skusit to identifikovat ze co presne sa skratovalo a teda roztavilo, a prepojit to tam kde to malo ist, ale to asi sam nezistis na to treba dost znacne znalosti o navrhu PC. Zacni radsej zhanat novu disku alebo servis

Aha kua uz to vidim, tam ten konektor je DC IN to znamena rovno kablik od nabijacky. Ako prve treba premerat ci je medzi pinmi konektora skrat alebo nie. Ak neni tak treba premerat ze ci sa prerusil ten kablik medzi DC konektorm a tym konektorom na doske. Ak tam skrat je tak treba len odpajkovat ochrannu diodu. plosak sa asi neuvaril to tam je asi len zacmudene od vystrelenej ochrannej diody :)
BTW. to si pouzival k tomu znackovu nabijacku? Necpal si tam nahodou nejaky cinsky univerzal smejd zdroj do toho predtym?

Zapojoval jsem samozrejme originalni adapter, nejspis tedy bude nutno vymenit zakladni desku, nasel jsem autorizovany servis kapsch pro sony, ale prijimaji opravy az od 31.1., nechapu proc tomu tak je... neporadi mi nekdo kde sehnat zakladovku pro tento model? Nemuzu nikde nic najit. Je to sony vaio fw11m

Dobrý den,

znovu píši do této diskuze, notebook byl nakonec v servisu a vyměnili mi základní desku (ale nebyla nová), takže vše šlapalo jako předtím (ze servisu mi řekli, že to bylo napájecím adaptérem, takže mi ho asi vyměnili, ale nevypadal nově (předtím to byl originál, ne žádnej čínskej šmejd, dnes mi přestal notebook nabíjet, vypojil jsem zdroj a zapojil a nic. Poté zapojil do jiné zásuvky a znovu nastal zkrat. Uznají mi reklamaci? Další otázka je, čím to může být, že to vyhořelo znova.

Děkuji za reakce.

moze to byt len tym ze ti dali zas smejd. Predpokladam ze si to nijak mechanicky neposkodzoval, nestrkal tam ziaden iny adapter, ani si do toho notebooku nesypal kovove piliny apod :) Zasuvka na to nema mat ziaden vplyv (dobre by bolo nechat si dotiahnut skrutky tych kontaktnych blbosti v zasuvke, ale ked to nenabijalo ani predtym tak to bolo vadne uz pred tou zmenou zasuvky a teda zasuvka na to nema ziaden vplyv)

inac ak mas nabijaci konektor len tak polozeny na stole (a nabijacka je trvalo v zasuvke) tak moze byt problem v tom ze ak na ten stol das nieco kovove (noznice alebo pinzetu apod) a nedavas pozor tak to moze skratovat ten volne polozeny konektor nabijacky. To nabijacku moze znicit (slusna nabijacka ale ma proti tomu ochrany takze aj keby to bol tento pripad tak si dostal zas smejd)
Dalsia moznost je ze mas nejake dost vazne problemy s elektrikou napr. pri burke ked udre blesk a nemas vobec ziadne istenia proti prepatiu v dome tak to moze odpalit zariadeni v dome ktore su v elektrike. Ale tuto moznost by som vylucil je to nepravdepodobne a asi by ti zhorelo toho viac nielen nabijacka.

P.S. takze reklamovat, reklamovat, reklamovat. A dozadovat sa svojho original adaptera. A ak uz uplynula povodna zaruka tak treba si zistit kolko je podla zakona dodatocna zaruka na opravu, to existuje tiez.

Ten adaptér co mi dali po opravě byl originální(možná byl uplně stejný jako ten původní)nevypadal nějak nově prostě. Na to že mi říkali, že to bylo tim adaptérem, tak bych čekal, že mi k tomu dají uplně nový. V tomhle si ještě nejsem jistý a musím se jich zeptat. Každopádně to byla snad ještě větší šlupka než předtím, doufám, že disk bude fungovat, mám tam totiž nějáká poslední data, co jsem ještě nestihl zálohovat. Člověk by si neřekl, že to bude fungovat tak krátkou dobu. V té prodlužovačce (zásuvce) kam jsem to zapojoval, připojuju nabíječku na mobil a druhý notebook a tomu se nic nikdy nestalo.

Ja som uz predtym davnejsie pisal ze to je skor niecim kovovym v tom notebooku co sa dotklo dosky. T.j. dokial sa niekto poriadne nepozre na nejake tie plechy vnutri notebooku alebo chladic alebo co sa tam na to miesto dostalo a skratovalo, tak sa to moze opakovat donekonecna. Inac ak NB prenasas mohol sa urvat chladic z uchytov apod, tazko povedat. Ale to mal zistit vsetko servis je to ich problem ak to je v zaruke reklamuj, je to crep. Po 3reklamacii ziadaj peniaze a kup si nieco ine radsej uz nie vaio

Tak me se to stalo taky , zkrat v nabijecce , dokonce sem slysel jak eletrika zapraskala i v napajecim konektoru notebooku , ten sel pote zapnout ale uz nedobijel a jak se vybyla baterie,konec zabavy.
Jelikoz je to starsi HP cko z roku 2008 a horsi stav,jakakoliv financni oprava neprichazela v uvahu. Rozdelal sem to ale vizualne nikde nic spatne ci ohoreleh nebylo. Multimetrem sem zjistil ze 19 voltu jde do desky a jde namerit i na soucastkach ktere jsou od konektoru vzdalene,tudiz pro laika absolutne neopravitelne. Posledni myslenka byla propojit +19V na napajecim konektoru s konektorem baterie +19 kterej sem si nasel multimetrem. Kablik , chvilka pajeni -----
A ejhle ono to funguje, pocitac sem zapnul a windows naskocil. Zatim sem postreh ze bez batrie pocitac zapnout nelze ale kdyz uz je nastartovano , baterii vytahnu a pocitac bezi dal.
Windows hlasi porad 20 procent a behem provozu se nenabiji ani nevybiji , dulezite ale je proste jede a da se pouzivat.
:-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru