Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jaký OS místo Windows XP?

Ty rady tady az na to co pise "Joseph" jsou spravne.

V prvni rade se zabyvej softwarem (programy), ktere jsi zvykly pouzivat a nerad bys je nahrazoval nejakymi jinymi popripade o oznost je pouzivat prisel. Obecne plati jedna jedinna rovnice: Hrajes pocitacove 3D hry, tedy hry ktere jsou postavene na DirectX9 a vyssim? potom urcite potrebujes Windows. pro DirectX9 staci WindowsXP, pro DirectX10 a vyssi potrebujes Windows7. K tomu je jedna drobnost, nektere hry s DirectX9 lze rozchodit i na linuxu pres rozhrani Wine, takze pokud takove hry hrajes, zjisti si, jak to s nima je pres Google.

Priklad pouzivani linuxu: Moji rodice pouzivaji PC na internet, obcas na nem pouziji kancelarsky software, hraji hry typu Mahjoong nebo Solitaire a prehravaji filmy. S pocatku byl trochu problem, ze mamka byla zvykla z prace na MS Office a na linuxu ma OpenOffice, protoze ale MS zmenil ovladani jeho Office na soucasny Ribbon, nakonec se mamce dela lepe v LibreOffice na linuxu. Internet je na obouch systemech stejny :-) a narocne 3D hry rodice nehraji, Solitairu je pod linuxem nekolik. Problem byl s pripojenim k TV kvuli prehravani filmu, v PC je graficka karta od NVidie a je pres HDMI pripojena k TV, na TV se prenesl obraz, ale nikoli zvuk, ten stale hral jen pres repracky u PC, operacni system Ubuntu, protoze casto pouzivam jinou distribuci Fedoru, reinstaloval jsem jim to prave na Fedoru a razem funguje zvuk na TV. Takze system plni funkce, ktere rodice pzaduji na 100%.

Priklad uvadim, abys videl, ze je opravdu nejdriv potreba vedet k cemu budes PC pouzivat a az pak se rozhodovat na vyberem vhodneho OS.

Ohledne distribuci linuxu je dle meho nazoru pro novacky nejlepsi jeden z dvojice Ubuntu a Fedora. Od obou se da najit velke mnozstvi navodu a funguji specializovana ceska fora s moznosti se zeptat v cestine. Mozna bych k nim jeste pridal OpenSuse, ale sam ho nepouzivam, nelibi se mi ten jejich chameleon. :-D

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny