Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Stredná škola v oblasti IT.

Já si dovolím celou diskuzi restartovat a zeptat se na opravdu důležité otázky:

1. opravdu se domníváš, že chceš být programátor? To jsou totiž ty nejnižší životní formy ve vývojářské hierarchii, dnes se jim opovržlivě přezdívá "lepiči kódu", protože defacto jen lepí již existující kód dohromady (leckdy ne moc úspěšně) a vychytávají v něm základní chyby. Nad nimi jsou senior programátoři, kteří umí i něco víc a umí dobře odhalovat a hlavně opravovat netriviální chyby na úrovni větších celků kódu, ale těch je jen pár. A nad nimi jsou programátoři-analytici, kteří analyzují komplexní procesy, tvoří jejich algoritmizované verze a zadávají práci těm pod nimi. Celý fór je v tom, že pro analýzu moc programovat nepotřebuješ, zato potřebuješ znalosti procesní a analytické, v neposlední řadě pak musíš o daném procesu něco vědět (např. děláš-li účtosoft, musíš vědět alespoň rámcově jak funguje podvojné účetnictví)

2. "programátor" čeho chceš být? Dnes je tento obor tak rozvrstven, že programátor mikrokontrolérů sice používá podobné vývojové metody jako programátor pro systémy PC, ale regulérně musí zvládat jiné dovednosti než on. A k tomu se zase oklikou vracíme ke specializaci a znalostem oboru. Proto dnes neexistuje studijní obor "programátor" - je to totiž nesmysl. Pro to, abys zvládl programovat, potřebuješ základy - matematiku, algebru, leckdy fyziku a další oborové znalosti (automatizace, technické kreslení, geometrie apod.). Proto se programování učí zejména na elektro a strojních oborech, protože tam doopravdy patří.

3. programovací jazyky jsou irelevantní. Zásadní je umět číst a chápat algoritmy, které jsou pak "jen" převedeny do jazyka programovacího.

Z mého pohledu bych si vybral střední školu, kde mají kvalitní matiku a fyziku. Programování (to pravé, analytické) se dá nejlépe naučit samostudiem, případně konzultacemi se zkušenějšími. Je to tvůrčí práce, na tu je člověk většinou sám, nikdo mu ji do hlavy "nenalije" a konzultace mívají spíše podobu mentorování, kdy mentor spíše upozorní na nedostatky nebo špatné řešení a maximálně napoví řešení správné/ideální.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny