Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem LinuxMint - Asus VX6 (Lamborghini)

Dobrý den,

prosím, jsem nováček v používání nového operačního systému LinuxMint. Instalace proběhla, takřka bez problému, byl jen problém s WiFi ovladačem, ten už je opraven. Myslel jsem si, že mám vyhráno, ale před nedávnem se mi objevilo podivné chování tohoto systému:

1) Občas po najetí z hibernace (uložení paměti na disk). Mi systém zamrzne -> tak jednou z 5 hibernací - pomůže jen tvrdý restart.
2) Občas se mi stane, že mi systém spadne do příkazového řádku/něco jako modrý šok u Windows, kde toho píše opravdu hodně a moc tomu nerozumím.
3) Po najetí do systému mi vyskakuje hláška chyba aplikace Kopete (komunikační program - icq, talk, apod...) - nabídne jen ukončit, restartovat, nahlásit problém.
4) Zdá se mi, že je notebook (Asus VX6 Lamborghini) více zatížen -> více větrá a CPU je taky na vyšších hodnotách zatížení - teplota se pohybuje (temp1) okolo 51-60Celsia

--------------------------------------------------

Chtělo by to zjistit příčinu problému, myslím si, že je to problém softwarová, nežli hardware. Neznáte někdo způsob, jak problém najít (detekovat) ? Popřípadě, jestli není test teploty.

--------------------------
Děkuji, za pomoc.

Předmět Autor Datum
bod 4. je vseobecne problem linuxov (neni v nich defaultne zapnuta podpora ASPM a EIST), da sa doins…
MM.. 30.04.2012 16:52
MM..
Logy, logy a este raz logy. 1. Pozriet syslog, co v danom momente vypisal 2. Opat pozriet syslog, re…
fleg 30.04.2012 16:53
fleg
Dočetl jsem se, že to může být způsobeno tím, že notebook podporuje funkci Optimus nVidia. To může b… poslední
eDrak 01.05.2012 13:26
eDrak

bod 4. je vseobecne problem linuxov (neni v nich defaultne zapnuta podpora ASPM a EIST), da sa doinstalovat/zapnut v kerneli ale je to trochu sracka treba googlit. Alebo skus radsej najnovsi ubuntu (xubuntu, kubuntu) 12.10 ci kolko, ten tusim ma powermanagementy defaultne pozapinane.

bod 1. hibernaciu by som radsej nepouzival ptz HW v notebooku je dost specializovana zalezitost a vseobecne ovladace linuxove su robene na vseobecne zariadenia (podakuj sa vyrobcom HW ze na linux seru)
bod 2. netusim ale bolo by dobre citat co to pise, bud je to problem HW alebo tej distribucie linuxu s tvojim HW, smola.
bod 3. asi by bolo treba citat co presne to hlasi.

Skus radsej ine a novsie distro.

Logy, logy a este raz logy.
1. Pozriet syslog, co v danom momente vypisal
2. Opat pozriet syslog, respektive log, kde si uklada hlasenia tvoja graficka nadstavba
3. Opat pozriet syslog a precitat si hlasku preco Kopete nechce startovat, pripadne vyhodit Kopete zo startrun skriptov a nespustat ho vobec ak ho nepouzivas.
4. Pohrat sa s s nastavenim acpi, pozriet syslog, ci sa spusta s parametrami acpi, ak ano s akymi, ak nie zapnut acpi=on.

Dočetl jsem se, že to může být způsobeno tím, že notebook podporuje funkci Optimus nVidia. To může být příčinou problému, protože linux, není s touto funkcí moc za dobře. Chtěl jsem ji v BIOSu vypnout, ale tuto volbu v BIOSu nemohu najít. Zkouším hledat na google, ale nemůžu nic najít, jak tuto funkci vypnout v mém BIOSu.

- Má verze BIOSu je 02.58 (Code Version 0902)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru