Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno size pressure tabletu v gimp 2.8

Trochu pozdě, ale třeba i pro někoho jiného... ;-)

S tabletem se kreslí podobně jako s tužkou nebo štětcem, protože rozeznává úrovně přítlaku (tedy jak moc na něj člověk tlačí - podobně jako u reálné tužky nebo štětce). Chová se prostě dynamicky, a také se tomu způsobu, jak se podle přítlaku mění stopa, říká dynamika.

GIMP má různá přednastavení dynamiky. Například se může s tlakem měnit průhlednost (když budu o podložku sotva škrtat, bude stopa skoro průhledná, když přitlačím, bude plně krýt), může se měnit šířka stopy (tenká, když se sotva dotýkám, tlustá, když přitlačím) a podobně.

Navíc ta závislost na přítlaku může být lineární (tj. čím víc tlačím, tím víc se to projeví), ale může se měnit podle jakékoliv křivky, tj. například jak na tablet tlačím čím dál víc, nejdřív se například skoro nic neděje, pak se ta vlastnost (průhlednost, šířka, odstín, ...) začne rychle měnit a ke konci už zase mírně.

Z těchto přednastavení si můžu vybrat, je to vlastnost nástroje, podobně jako třeba jeho šířka nebo barva. A tablet se podle toho bude chovat.

Nebo si můžu vytvořit nové přednastavení - tj. novou dynamiku. A s tím můžu začít buď zcela od nuly, nebo můžu nějaké nastavení dynamiky (nějakou dynamiku) zkopírovat a upravit. A samozřejmě i ty stávající si můžu upravit, pokud mi chování nástroje nevyhovuje.

Buď výběrem existující dynamiky nebo úpravou můžu například docílit chování podobné různě tvrdým tužkám, štětcům s různě tvrdými chlupy apod.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny