Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Jak zapnout notebook bez orig. zdroje?

Ano dobry napad, ak mas darlington tak je prudove zosilenie niekde radovo na tisicoch az desattisicoch, takze u Ice=3A do bazy potrebuje urcite menej ako 3mA, takze ak pouzije na bazu napr. radovo 100ohm odpor tak to s darlingtonom makke nebude. Tranzistor zapoji napr. ako emitorovy sledovac, darlington bude mat ubytok B-E asi 1V-1.2V, takze nastavit odpormi 9.8V-10V na bazu toho darlingtonu (t.j. napr. delic: 100ohm z bazy tranzistora na 12V a 470 ohm z bazy tranzistora na zem), kolektor tranzistora na 12V, na emitore bude mat tych ca. 8.8V.
Ak nema darlington tranzistor, tak si moze zapojit 2tranzistory (jeden bezny a jeden vykonovy) do darlington zapojenia.

Ci bude stacit 5V namiesto 5.5V musi vyskusat, obavam sa ze tam v NB drbli diodu preto to potrebuje 5.5V aby za diodou bolo 5V, ak pouzije 5V bude to pre komponenty dost malo (4.5V namiesto 5V to uz sa podaktore aj vypinaju), ale skusit to moze, mozna ma akurat AT zdroj ktory ma na 5V vetve nejakych 5.2V :-)

P.S. ATX zdroj sa zapina spojenim zeleneho dratu na niektory cierny drat (zem), nemusi potom pocitat piny ;-)

P.S.2. nezabudnut na ten tranzistor dat nejaky chladic (aspon par cm krat par cm s vela rebrami), uplne bez chladica sa imho ten tranzistor behom sekundy roztavi :-) a spolu s nim aj cely notebook (kedze tranzistor sa moze tepelne znicit tak ze bude priechodny a vrazi do NB 12V namiesto 8.8V)

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny