Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Jak zapnout notebook bez orig. zdroje?

Ano, ak nemas poruke vykonovy darlington a mas poruke vykonovy NPN (ale aby zvladal tych 3.5A ci kolko treba na 8.8V - vid datasheet z webu vyrobcu tranzistora) a obycajny NPN mozes pouzit jeden obycajny NPN a jeden vykonovy NPN zapojene do darlington zapojenia (http://en.wikipedia.org/wiki/Darlington_transistor), na zataz pojde samozrejme ten vykonovy.

Ak uz pojdes kupovat a ak ten LM338 nie je moc drahy (neviem kolko stoji) tak je lepsi ten LM338 - lepsie to stabilizuje, ptz. toto zapojenie s emitor sledovacom co si nakreslil moze totiz pri plnej zatazi klesnut napatie na nejakych 8.6V apod. (cim vyssie prudove zosilenie ma ten darlington tym menej bude klesat napatie pri zatazi.
Namiesto odporoveho delica by tam sla dat na bazu namiesto toho 480ohm odporu zenerova dioda na 10V, alebo namiesto toho 100ohm odporu dve obycajne diody v priepustnom smere (urobia ubytok ca 1.8V), aby to stabilizovalo lepsie, ale najpresnejsie stabilizovane to budes mat so stabilizatorom...

P.S. ale nebal by som sa toho, ten NB urcite nepotrebuje 8.8V presne na chlp, ale bude OK aj keby tam bolo 8.7V alebo 8.9V apod., AT zdroj aj tak neda na 12V presne 12V ale trochu viac, takze to bude asi akurat pri zatazi OK aj to co si nakreslil.

P.S.2. ten 470ohm odpor by som dal radsej 0.5Wattovy, bude na nom strata ca. 0.25W, tak nech sa obycajny stvrtwattovy odpor zbytocne moc nezohrieva, alebo zvysit hodnoty odporov napr. na 150ohm a 750ohm a pouzit obycajne stvrtwattove odpory - to by bol asi najidealnejsi kompromis.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny