Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Změna ilegálního OS na legální

Skutečnost, že společnost Microsoft o nějaké činnosti uvádí, že ji nepovoluje, neznamená, že tato činnost je "košer" (nelegální), když dle platných právních předpisů a judikatury EU je tato činnost dovolena.

Právní úprava v této oblasti je harmonizována na unijní úrovni , přičemž tyto otázky byly již v zemích Evropské unie opakovaně předmětem civilního řízení, kde bylo konstatováno, že toto jednání není protiprávní. Prakticky jde o to, že distribuční model OEM využívaný softwarovými společnostmi nekoresponduje s unijní (a tedy ani českou) právní úpravou.


POTVRZENO posledním soudním rozsudkem (dokonce soudního dvora Evrospké unie c-128/11):

http://curia.europa.eu/juris/document/document.jsf ?text&docid=124564&pageIndex=0&doclang=CS&mode=req &dir&occ=first&part=1&cid=2588692

"Dále je třeba připomenout, že právo nositele autorského práva na rozšiřování se v souladu s čl. 4 odst. 2 směrnice 2009/24 vyčerpá prvním prodejem jakékoli rozmnoženiny, ať již hmotné či nehmotné, jeho počítačového programu v Unii provedeným tímto nositelem práva nebo s jeho svolením. Z toho vyplývá, že podle tohoto ustanovení a nehledě na existenci smluvních ujednání zakazujících následný převod již nemůže nositel dotčeného práva bránit dalšímu prodeji této rozmnoženiny. … Jelikož nositel autorského práva nemůže bránit dalšímu prodeji rozmnoženiny počítačového programu, ve vztahu k níž je právo uvedeného nositele na rozšiřování vyčerpáno podle čl. 4 odst. 2 směrnice 2009/24, je třeba mít za to, že druhý nabyvatel této rozmnoženiny, jakož i každý následný nabyvatel představuje jejího „oprávněného nabyvatele“ ve smyslu čl. 5 odst. 1 směrnice 2009/24. V případě dalšího prodeje rozmnoženiny počítačového programu jejím prvním nabyvatelem tudíž bude nový nabyvatel moci v souladu s čl. 5 odst. 1 směrnice 2009/24 do svého počítače stáhnout rozmnoženinu, která mu byla prodána prvním nabyvatelem."



a mnoho dalších zajímavých pasáží v rozsudku v neprospěch monopolních praktik velkých výrobců...


http://www.pravoit.cz/article/prodej-pouziteho-sof twaru-zasadni-rozhodnuti-esd-v-kauze-usedsoft

http://www.cnews.cz/clanky/zlom-u-soudniho-dvora-e u-pouzity-software-lze-dale-legalne-prodavat

http://www.lupa.cz/clanky/software-z-druhe-ruky-mu zete-legalne-koupit-nebo-prodat/

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny