Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Domácí server - jaky OS?

zdravim,
mam mensi otazku. chtel bych doma na starsim ntbk rozjet 'domaci server' bez specialniho zamereni,spiš pro testovani. takze bych tam chtel zkouset web server, uloziste lan, print server, user policy atd. proste testovani moznosti a uceni se. nechci resit jestli to je na ntbk je dobre nbo nikoli. jinou moznost nemam a nechci do toho investovat jelikoz to bude na testovani. kazdopadne moje otazka je jaky zvolit OS. moje pokusy s linuxem vzdy zkoncily tak ze uzivatelaky ho dokazu obsluhovat z GUI, neco nainstalovat a pouzivat ale nastavovani neceho v shel je pro me zatim spanelska vesnice. na win server r2 je to zase trochu draha sranda. nezavrhuju linux ale v tom pripade jaka distribuce ? prosim pripadne aspon o radu nejakym linkem na vlakno s podobnou tematikou. ja toho moc nenasel...

ps.: chci na nem nejlepe pracovat pres nejaky remote desktop a nejlepe z win 7. pokud nebude jina moznost budu na tom delat i na primo zas az tak velky problem by to nebyl.

dekuju predem za rady a typy...

F.

Předmět Autor Datum
chci na nem nejlepe pracovat pres nejaky remote desktop a nejlepe z win 7. takže chceš klikat a vla…
touchwood 28.08.2012 19:44
touchwood
No jako myšleno to bylo tak, že chci mít možnost na tom pracovat tak, jako vím, že to jde na win kli…
Filix_x 28.08.2012 21:04
Filix_x
ale suse je třeba celkově těžší a mín klikací=víc shellu Cože?! spíš jen prostě Linuxu nerozumím t…
ms 28.08.2012 21:11
ms
to byly jen a pouze priklady. sqm vim ze jsou to blbosti. ale dekuji za upozorneni
Filix_x 28.08.2012 22:22
Filix_x
nemusis pisat nic do shellu, vacsina distribucii ma uz aj klikaci balickovaci nastroj. Az budes rozu…
MM.. 28.08.2012 21:12
MM..
Když ani nenajde YaST, tak co si počne s Debianem? Místo Fedory spíše CentOS a jak jsem se koukal, t…
ms 28.08.2012 21:28
ms
Zkus si po sobě ten blábol přečíst. Servery jsou o síťařině, síťových protokolech a jejich konfigura…
touchwood 28.08.2012 21:20
touchwood
ja myslel ze je to jasne, nevim o tom nic moc. neco MALO pod win umim, ale ja si prisel pro radu kde…
Filix_x 28.08.2012 22:25
Filix_x
"Ucenie" sa takejto veci trva VELMI dlho. Ked nie si ochotny si zadat do google slova best server li…
MM.. 28.08.2012 22:29
MM..
S tim se neda jen a jen souhlasit. Nebyt liny se ucit, hledat, ucit.. Mimochodem to by mely byt vla…
JR_Ewing 28.08.2012 22:50
JR_Ewing
Citát s. Uljanova je platný pro jakýkoliv obor lidské činnosti, tedy mimo úředníků a politiků, ti my…
ms 28.08.2012 23:10
ms
BTW. hned prvy vysledok google http://www.linux.com/learn/tutorials/479960:the-si x-best-linux-commu…
MM.. 28.08.2012 22:33
MM..
A co chces "pracovat" cez ten remote desktop? Co to je "pracovat"? Ked chces linux tak skus linux, z…
MM.. 28.08.2012 21:03
MM..
Tu mas idealneho kandidata aj s OS. http://pc.poradna.net/a/view/852561-hp-proliant-mi cro-n40l-mult…
fleg 28.08.2012 21:08
fleg
To si ma predbehol, keď som to čítal, už som vedel že mu poradím to isté. poslední
Danoxxl 29.08.2012 10:04
Danoxxl

No jako myšleno to bylo tak, že chci mít možnost na tom pracovat tak, jako vím, že to jde na win klient -> win server tzn. že se připojím a můžu "klikat/zkoušet" cokoli budu chtít dál(mstsc lognuse se a je to, spíš mím prostě hrůzu abych to nedělal z příkazové řádky(to bych asi potřeboval jak pro blbce navod : napiš to a ono to udělá to, pak uděláš tamto atd).

Je mi jasné, že se úplně shellu nevyhnu a i na win budu potřebovat cmd.

Každopádně já ten server chci :-) takže mi šlo spíš o to, že mi někdo řekne např. Server na kterým bude web server mail server a mail nemůže nebo nebude umět zálohování/streaming atd. nebo si musíš vybrat (např. Ubunto to zvládne ale je to složitý, win to neumí, na suse je to celkem v pohodě, ale suse je třeba celkově těžší a mín klikací=víc shellu)

Vědět co dělám chci, bez toho to asi ani nejde dělat aby to pak následně fungovalo, spíš jen prostě Linuxu nerozumím tak abych věděl, že když chci nainstalovat apache tak musím do shellu napsat -getapp apache.2.2.6-trz (nesmyslnej příklad). Samozřejmě je mi asi taky jasny, že že když jiná volba nebude tak to budu muset dělat takto a hledat a hledat. Jen jsem to chtěl jednodušeji s tím že to složitější pak prostě "přijde samo"

snad je to trošku lepší osvětlení situace

ale suse je třeba celkově těžší a mín klikací=víc shellu

Cože?!

spíš jen prostě Linuxu nerozumím tak abych věděl, že když chci nainstalovat apache tak musím do shellu napsat -getapp apache.2.2.6-trz (nesmyslnej příklad).

Ano, nesmyslný příklad.
Mám dojem, že jste obě distribuce viděl hóóóóódně zdaleka a ve velké rychlosti!

nemusis pisat nic do shellu, vacsina distribucii ma uz aj klikaci balickovaci nastroj.
Az budes rozumiet tomu co robis, tak nebudes mat problem pisat nieco do prikazovej riadky. Ked niecomu nerozumies tak pouzijes google.com a nieco si precitas a rozumiet tomu budes. Je tomu potreba venovat CAS.

Distribuciu si skus rozne, ja neviem skus si Debian, Fedora, alebo ked ubuntu tak skus aj napr. Lubuntu, atd

Zkus si po sobě ten blábol přečíst. Servery jsou o síťařině, síťových protokolech a jejich konfiguraci (následně o administraci systému), ne o nějaké vzdálené ploše nebo výběru linuxové distribuce.

Pokud máš pocit, že základ je vědět co napsat pro instalaci balíčku, tak to jsi ještě ani nezačal, to není ani základ administrace. V první řadě bys měl umět administrovat nějaký systém (a nemyslím si, že jsi schopen rozumně administrovat i ty Windows, viz nesmysly o "cmd"), a to není o nějakém bezmyšlenkovitém klikání podle nějaké kuchařky pro BFU z netu. Ta cesta je trnitá a zahrnuje v sobě studium a určité penzum znalostí.

Rozhodně ti nechci brát nadšení nebo tě nějak odrazovat, ale takto stejně skončíš u nějakého předvařeného balíku typu WAMP a kuchařky od jiného BFU, který si plete pojmy s dojmy.

S tim se neda jen a jen souhlasit.

Nebyt liny se ucit, hledat, ucit.. Mimochodem to by mely byt vlastnosti kazdeho uspesneho ITaka.

Pro tazatele:

Vylicim ti svuj vstup do sveta linuxu. Uz je tomu skoro deset let, co jsem vymenil dialup za tenkrat jednu z prvnich WiFi pripojeni (ADSL tenkat zacinalo a uz v te dobe mi nesmelo diky politice telekomu do domu) a potreboval jsem distribuovat pro vice pocitacu (ano, uz tenkrat, v dobe pentii I). Tak jsem na svuj pocitac s Win XP na svem Duronu 433MHz nainstaloval Kerio Winroute Firewall (ukradeny). Kdyz jsem to potreti behem dvou tydnu preinstalovaval cely operacni system, jelikoz absolutne na nic nereagoval (kerio routovalo, ale nedalo se nijak spravovat), tak mi dosla trpelivost. Stahnul jsem si instalacni CD debianu, nainstaloval, tenkrat jeste s grafikou, pomoci nastroje snad firemaker zprovoznil svuj prvni firewall, a behem vikendu jsem rozchodil zakladni router pro ostatni pocitace. Do te doby jsem linux videl jednou v univerzitni knihovne, ve ktere byla pouze pustena Xka pro knihovni aplikaci. Jen jsem nesmel byt liny a studovat, studovat a studovat. Behem nasledujicich dvou let (ano, slysis dobre, neda se to zvladnout za dva vikendy) jsem neustale rozsiroval sve vedomosti, vzdycky jsem si vymyslel problem (nejakou sluzbu, kterou bych rad provozoval - web, mail, tvstreaming) a ten resil. Hledal reseni a resil, dokud to nefungovalo. Postupne jsem opustil graficke nastroje a kompletne graficke prostredi, oddelil router od serveru poskytujicich nejaky obsah. Ted mam doma sit, kterou mi v lecktere firme zavidi. Po tech dvou letech jsem si dovolil zakladni znalost linuxu napsat do zivotopisu a diky tomu nasel nove zamestnani. Ale uceni pokracovalo dal a troufnu si tvrdit, ze tak 2/3 z linuxu a sitariny, co ted znam jsem se naucil az v novem zamestnani. A az ted si troufam na slozeni certifikaci (pravda vyssi urovne) na linux, abych to mel oficialni.

Jestli se v podobnem postupu nechces videt, nechce se ti myslet, studovat nebo jestli myslis, ze ti to nekdo naserviruje v podobe videonavodu, tak se na to rovnou vykasli.

Citát s. Uljanova je platný pro jakýkoliv obor lidské činnosti, tedy mimo úředníků a politiků, ti myslet mají zakázáno. A pokud se pokusí, tak je to katastrofa.

Dnes je spousta zdrojů, třeba už: knihy. Pokud to vezmu těch cca 10 let zpět, pak převážná část obyvatelstva byla v krutých osidlech tehdejšího Telecomu (viz boj o aspoň trochu normální dialup tarif), ale literatura přeci jen byla. Třeba Steven Graham, Steve Shah "Administrace systému Linux" (Grada vícero vydání), ale i SuSE tehdy nebyla pouze distribuce v podobě krabičky s médii, byly tam i docela slušné příručky. I LDP bylo několikrát vydáno v českém překladu knižně.

A co chces "pracovat" cez ten remote desktop? Co to je "pracovat"?
Ked chces linux tak skus linux, zakladny web server snad zvladnes s pomocou google.com. Vzdialena plocha by sa dala poriesit nejakym VNC, zasa pomoze google.
Inac web server sa imho da urobit aj na obycajnych WinXP home :-D, ale neskusal som to. Linux je v zaklade na takuto vec bezpecnejsi (ak neni admin pako)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru