Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno (OT) pre chemikov - cim zlepit plasty pouzivane v auto-elektronike

Zdar, tak sa mi posledny vikend zas aktivovalo jedno kurvitko v aute (Laguna II 2001), konkretne v tom zariadeni do ktoreho sa strka karta (akoze kluc od auta) je mikrospinac, a ten mikrospinac sa ma zopnut pri strkani karty a je stlacany takym jazyckom z umelej hmoty ktory bol upevneny na boku, a sa akoze pri tom strkani karty asi v polovici strkania trochu ohne a stlaci ten mikrospinac. Nejake obrazky toho su v tomto fore http://www.motor-talk.de/forum/renault-laguna-2-gr andtour-kartenlesegeraet-defekt-t2451658.html#post 29476412 su tam 4 linky ale neviem ci sa vam to ukaze ja to mam bloknute.
Jazycek je samozrejme tak tenky ze to sa urvat musi, a je to jasne kurvitko. renault predava tu citacku len ako celok za 500 euro, idioti.

Ten plast je na dotyk tvrdy, neohybny, ale pri vrtani (skusil som 1mm dieru) sa zda relativne makky a vytvara na vrtaku take spiraly, t.j. vobec sa netrusi a nevytvara piliny.

Chcel by som ten jazycek pripevnit nazad tam kde bol lepenim (dal by som paralelne s jazyckom kusok toho stahovacieho bazmeku na kable, ale problem je ze co to je za material (nie som expert na plasty) a cim to lepit. Prvy pokus bol zlepit to pomocou "Pattex repair extreme" ktory udajne lepi aj plasty (okrem PE, PP, PTFE), a nevydrzalo to ani den, to lepidlo nedrzi ani na stahovacom pasiku, ani na tom original jazycku.

Otazka: ma niekto sajnu co to je za plast (podla popisu co som pisal resp. podla skusenosti co vyrobcovia pouzivaju) a cim to zlepit? Druha otazka: to iste lepidlo mi bude drzat aj na tom stahovacom pasiku ktorym to chcem vlastne pripevnit? Vdaka kazdemu chemikovi ktory si to precita :)

Předmět Autor Datum
Stahovací páska je z polyetylenu (PE), takže to asi jen tak nepřilepíš. Já bych spíš zkusil polystyr… nový
mia 29.08.2012 14:03
mia
Aha, super vdaka za info ;) A nemas aspon tusenie z coho moze byt to telo tej citacky? (vyrobca je V… nový
MM.. 29.08.2012 14:45
MM..
Alebo inac - ako by som mohol zistit ze co to je za material? (trebars ze by som kvapol nejake NECO… nový
MM.. 29.08.2012 15:09
MM..
Podle mě se většína v autoprůmyslu dělá z ABS, zkus kouknout tady: lepeni-plastu nový
mia 29.08.2012 16:30
mia
Aha diky za odkaz, tak ja to nejak este skusim zlepit nejakym uhu allplast a pouzijem teda radsej ku… nový
MM.. 29.08.2012 16:36
MM..
není zač... akorát bacha, chce to tu tvrdou krabičku, ony se dělají ještě v měkčím provedení a to už… nový
mia 29.08.2012 16:43
mia
PE, PP, PTFE Žádná z těchto hmot by neměla nic dělat s acetonem. Ďubni někde na růžku kapičku a uv… nový
joseff 29.08.2012 19:03
joseff
prilepit to prilepili ale ono aj na PE sa lepidlo chvilu tvari ze je prilepene ale po case odpadne :… nový
MM.. 29.08.2012 19:16
MM..
Plasty v aute su obvykle kopolymery PE a PP a za normalnych okolnoti sa nedaju trvalo zlepit komercn… nový
audax 29.08.2012 22:35
audax
No nic no ja tam asi teda radsej skusim nieco prichytit mechanicky, ale to moc dobre nejde je tam ma… nový
MM.. 29.08.2012 23:06
MM..
Mohol by si skusit vyvrtat otvory na odlomenych castiach pozdlzne,vlozit tam tenky klinec alebo spen… nový
audax 29.08.2012 23:13
audax
na to je to moc tenke, ma to asi 1mm hrubku. Rozmyslal som ze tam prilozim dratik a rozzhaveniou paj… nový
MM.. 29.08.2012 23:23
MM..
Zkus tohle: index.php Je to v ČR novinka, nevím jak u vás. Vytvrzování je na principu zubní plomby.… nový
Mirek CB 30.08.2012 20:56
Mirek CB
Vysledok: kupil som lepidlo na plasty UHU hart kunstoff a to tu original konstrukciu vyslovene nalep… nový
MM.. 31.08.2012 02:21
MM..
Tak jak, drží? nový
mia 01.09.2012 18:20
mia
Zatial 3dni drzi :) poslední
MM.. 03.09.2012 13:11
MM..

Stahovací páska je z polyetylenu (PE), takže to asi jen tak nepřilepíš. Já bych spíš zkusil polystyren (obal od Tic-Tac) nebo polykarbonát (CD/DVD) a k němu příslušné lepidlo, nejlíp vyhledat takové, které lepí ABS/polykarbonát.

Aha, super vdaka za info ;) A nemas aspon tusenie z coho moze byt to telo tej citacky? (vyrobca je Valeo a cele to vnutorne telo je z jedneho kusu plastu, su to dost komplikovane tvary vo vnutri aj tie jazycky (dokopy tam su dve) su vpodstate jednoliaty kus plastu, spolu s celym telom).
Bude to tiez PE? (pouziva sa na take veci vobec PE, bol by na dotyk tvrdy a daju sa z toho vylisovat zlozite tvary?) Lebo potom stejne musim pouzit lepidlo na PE ptz to lepidlo musi chytit na to original telo a na ten ulomeny jazycek.

Alebo inac - ako by som mohol zistit ze co to je za material? (trebars ze by som kvapol nejake NECO alebo nejaky typ lepidla a ked ten material nalepta tak je to material X, a ked nenalepta tak je to neco ine, apod? Da sa takto nejak zistit ci dane lepidlo X bude drzat?
Vdaka za akekolvek info ;)

PE, PP, PTFE

Žádná z těchto hmot by neměla nic dělat s acetonem. Ďubni někde na růžku kapičku a uvidíš. Pokud je to něco z toho, tak lepení je velmi ale velmi obtížné, ne li nemožné.
Lepivé stránky
lepeni-plastu
http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=19&t=5218 5
Ale podle tvého odkazu to přilepili.
Ty obrázky:

prilepit to prilepili ale ono aj na PE sa lepidlo chvilu tvari ze je prilepene ale po case odpadne :) Takze neviem jak dlho to tomu chalanovi vydrzalo. Ale skusim teda nejake to allplast lepidlo, a hlavne nepouzijem stahovacku na kable ale vyrezem kusok z CDROM asi, tiktak sa mi zda nejaky krehky (ale je tensi mozno skusim najprv tiktak)

No nic no ja tam asi teda radsej skusim nieco prichytit mechanicky, ale to moc dobre nejde je tam malo miesta a kovove veci su riziko ze ked sa ulomia tak padnu na plosak a skratuju tam vsetko. No jo, kurvitko funguje dokonale :D Mozno kupim novu hovadinu za 500eur, aj ked to je fakt skoda aj toho zivotneho prostredia.
Ale este to skusim mozno nejak pobastlit mozno aj lepit, za skusku nic nedam :D

Vysledok: kupil som lepidlo na plasty UHU hart kunstoff a to tu original konstrukciu vyslovene naleptalo takze original konstrukcia neni PE takze to je super. Lenze ja smoliar som kupil tictac urcite z PE ptz na to to nechcelo chytat ani omylom.
Teraz som tam nadrbal kusok z CD-cka a nechavam to do rana vytvrdnut, takze sa uvidi :) Ale moja povodna otazka je vyriesena ta povodna konstrukcia neni PE.
Kazdemu vdaka za rozsirenie obzorov o plastoch (a aj za ten tip na CDcko ;)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru