Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Asus A6JC, minirecenze

9. Porty
Porty jsou rozmístěny vzadu: 4 USB porty s podporou USB 2.0, DVI-D (alternativně na některých modelech nahrazen paralelním portem - ten uvádí i brožurka), výstup na externí monitor. Další jsou na pravé straně notebooku: čtečka paměťových karet MMC/SD/MS, 1 pozice pro kartu PCMCIA (PC Card), firewire 1394, sluchátka, mikrofon, audio vstup, port RJ-45 (síťová karta), port RJ-11 (modem), TV out (výstup na televizi).
USB porty jsou umístěny po dvojicích nad sebou, rozestupy jsou dost malé; na řadu často přijdou "prodlužovací" USB kabely. Přístup k PCMCIA je o něco obtížnější, protože se nachází ve zkosené části - je zapuštěn do těla notebooku.

10. Podtaktování
Protože notebook nejčastěji používám na běžnou nenáročnou práci (psaní a úprava textu, internet, filmy) a obvykle na něm nespouštím žádné výpočetně náročné aplikace, nikdy jsem se nezabýval výkonnostními testy a přetaktováním. Naopak, protože často pracuji mimo dosah sítě na akumulátor, využívám dostupných možností pro snížení odběru notebooku, zejména podtaktováním. K tomu lze použít jednoho (nebo i oba současně) ze dvou programů:
a) Power4 Gear (přímo od Asusu) pro snížení jasu displeje na definovanou úroveň, podtaktování grafické karty a procesoru (minimem je Performance level 25 %, při kterém klesá pracovní frekvence procesoru pod 400 MHz)
b) Notebook Hardware Control (dále jen NHC; není dodáván s notebookem!) pro podtaktování procesoru (minimum 1 GHz) a změnu napájecího napětí procesoru, informace o stavu akumulátoru, podtaktování grafické karty (nastavení PowerMizer), sledování teploty pevného disku a procesoru.

Pozn.: Kombinace obou programů mi dvakrát "shodila" systém do "modré obrazovky smrti" (BSOD), což je možná dáno tím, že NHC je beta verze (konkrétně 2.0 - pre-release-02). Dle autora NHC ji lze použít současně s Power4 Gear, přesto v mém případě tato kombinace nefungovala.

Teplota během provozu:
a) napájeno z akumulátoru: Při podtaktování se mi nespustil větrák (pokud ano, pak není vůbec slyšet), teplota disku po zapnutí byla 25 °C a procesoru 30 °C. Během půl hodiny se teploty zvedly asi o 10 stupňů; po asi hodině a půl od zapnutí byly obě pod 50 °C (pro podtaktování použit NHC, frekvence procesoru 1 GHz). Při další práci se již teplota nezvyšovala.

b) napájeno ze sítě: Po několika hodinách nenáročné práce a nastaveném režimu Battery Optimised v NHC (ano, to není chyba, tento režim jde nastavit i při napájení ze sítě) má pevný disk teplotu mezi 51 °C a 56 °C, teplota procesoru je pod 60 °C (obvykle v rozsahu 55 °C až 59 °C) - v závislosti na schopnosti notebooku "odvětrávat se".

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny