Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Umax VisionBook 6200NSX - minirecenze

Konstrukce:
UMAX má plastove šasi a podle toho se s nimi musí zacházet. Na druhou stranu pevnost plastu je dostatečná, nestalo se mi, že by se někde "zlomil", ulomily se panty u displeje apod. Je to již můj druhý UMAX a ve fimě je několik dalších různých modelů.

Vpředu uprostřed je umístěn touchpad se dvěmi tlačítky a speciálním místem (vyznačeným páskem) na skrolování, obsahuje "fičury" jako kliknutí třemi prsty vyvolá kontextové menu, dva prsty pro stisk prostředního tlačítka. To vše pracuje i bez nainstalovaných originálních ovladačů.

Nahoře nad klávesnicí jsou indikátory kláves (CapsLock, NumLock, ScrolLock), vedle 3 speciální tlačítka na vyvolání mailu, prohlížeče a kontroly poštovní schránky (?). Uplně vpravo pak modře podsvícený (?) hlavní vypínač.

Rozmístění portů a zařízení:
Levá strana (od předu): výstup na sluchátka, mikrofonní vstup, USB, modem, optická mechanika, konektor napájení
Pravá strana (od předu): PCMCIA slot, pod nim čtečka karet, firewire, audio vstup, SPDIF, 2x USB (za sebou), LAN
Vzadu (z leva): baterie, S-Video, monitor

Displej:
Jakmile si zvyknete na displej z velkým rozlišením, už se nechcete vracet. Osobně považuji 1400x1050 za ideální rozlišení.
Displeje se stále zlepšují. Oproti zkušenostem s LCD displeji i LCD monitory jsem byl po prvnim kouknutí na displej převapený. Bílá na dileji je skutečné bílá, nemá odstín "do žluta". Musel jsem si jas stahnout na minimum. Nejde o technologii "glare", displej je matný, což značně redukuje různé odlesky. Pozorovací úhel je ve srovnání s notebookovými displeji, se kterými jsem se setkal, obrovský (téměř 180 stupňů). Z boku vidíte obraz bez zkreslení barev.

Grafická karta:
Jde o integrovanou Intel Graphics 945GM, která používá dynamickou sdílenou RAM (až 128MB) podle toho, kolik zrovna aplikace potřebuje. Tuto hodnotu nelze nastavit "natvrdo". Zatím jsem zkoušel hry jako Diablo2, Arcanum, SystemShock 2 a bylo to bez problémů, kromě případů, kdy se při hraní přepnete do Windows a pak o nějaké době zpět do hry. Někdy bylo třeba přepnut nekolikrát opakovat - dávám to za vinu dynamické alokaci paměti karty.

Disk:
Tichý, rychlý. Ani o něm nevím. Neobsahuje technologii na ztišení.

Hlučnost:
Ventilátor nasává vpředu dole a vyfukuje vzduch vlevo vzadu z boku. I při plném zatížení je poměrně tichý.

Multimedia:
Reproduktory jsou umístěny vpředu v rozích, zvuk mě mile překvapil, stejně tak i hlasitost. Interní mikrofon je umístěn na lvé spodní straně klávesnice. 1.3 MPix kamera pak uprostřed horní strany víka.

Výdrž:
Výrobcem udávaná výdrž je 3 hodiny. Mohu potvrdit, že tento čas se při běžné práci - psaní, programování, do toho spuštěný WinAmp dá bez problému dosáhnout. Doporučuji při koupi pořídit i ChargerPack, pak získáte velmi výhodně (za 1000,-) další baterii s externí nabíječkou, takže doba výdrže se prodlužuje na dvojnásobek - vyměníte baterie.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny