Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Umax VisionBook 6200NSX - minirecenze

Něco nezáživných technických informací:

Odkaz na oficiální stránky: www.umax.cz/index.php?modul=produkty&strana=detail_ spec&cislo=UN62N.AABAAC&skupina_zbozi=NTB-PROFI&kat egorie=NTB&stare_cislo=UMNK,6200N

Vybava modelu:
Procesor Intel Core Duo T2300, 2MB Cache L2, chipset Intel 945GM, RAM 2x 512 MB DDRII (max. 2GB)
Grafika integrovana Intel 954GM (az 128MB sdilene RAM)
Displej 15" XGA TFT (1400x1050)
HDD Toshiba 100GB 5400ot. SATA
Opticka mechanika Philips DVD+/-RW (Dual,DL)
Komunikace: Faxmodem Motorola 55 kbs, Lan Realtec 8169 10/100/1000, Wifi Intel 3945ABG, BlueTooth, videokamera 1.3 MPix ve viku displeje
Porty: 2x USB 2.0, TV out (S-video), IEEE1394, VGA, Express Card, Card Reader 4in1
Napájení: 6-ti článková baterie LiIon 4000 mAh, AC adapter 65W (110-240V)
Hmotnost: 2,6 kg
Rozměry: 333 x 276x24-33 mm
Operační systém: Win XP Professional

Za priplatek 1000,- dokoupena dalsi baterie s externi nabijeckou, tzv. Charger pack (docela vyhodna investice)

UMAX nabízí možnost úpravy konfigurace pomocí konfigurátoru na stránkách, dostáváte notebook, přesně podle požadavku.

K notebooku dostanete brašnu (nic moc - bral bych ji pouze jako nouzovku), ze software pak PowerDVD, NERO, CD s ovladači, originál CD Windows XP

Operační systém je předinstalovaný, nakonfigurovaný. Disk není rozdělený.

Předmět Autor Datum
Konstrukce: UMAX má plastove šasi a podle toho se s nimi musí zacházet. Na druhou stranu pevnost pla…
Jan Fiala 02.09.2006 16:07
Jan Fiala
Zkušenosti: Mínusy: USB konektory nejdou zastrčit "na doraz". Zbývají asi 2mm. SD karty apod. nejdo…
Jan Fiala 02.09.2006 16:08
Jan Fiala
ad "notebook na kline" - neni to nahodou tak, jak je dneska bezne, a sice ze si notebook dole nasava…
Moas unregistered 03.09.2006 14:26
Moas unregistered
Je to tak až příliš často. I z toho důvodu je nepříjemný pracovat (čti: číst si nebo se dívat na fil…
Pavel 03.09.2006 14:34
Pavel
Otvory na nasavani jsou dost velke - pres pul sirky, takze uplne zacpat se ti je nepodari. Pokud ovs…
Jan Fiala 03.09.2006 14:39
Jan Fiala
... RightMark Clock, která umožňuje úplné řízení téměř všeho, co se týká procesoru, včetně snížení n…
Pavel 03.09.2006 14:39
Pavel
ot: ten opalenej pes se mi libil vic, ale zmena je zivot. chapu to ted spravne, ze zacina byt zima a…
angel333 03.09.2006 15:11
angel333
Az naberu trosku sil, tak se zacnu zase obarvovat ;-) poslední
Jan Fiala 03.09.2006 15:25
Jan Fiala

Konstrukce:
UMAX má plastove šasi a podle toho se s nimi musí zacházet. Na druhou stranu pevnost plastu je dostatečná, nestalo se mi, že by se někde "zlomil", ulomily se panty u displeje apod. Je to již můj druhý UMAX a ve fimě je několik dalších různých modelů.

Vpředu uprostřed je umístěn touchpad se dvěmi tlačítky a speciálním místem (vyznačeným páskem) na skrolování, obsahuje "fičury" jako kliknutí třemi prsty vyvolá kontextové menu, dva prsty pro stisk prostředního tlačítka. To vše pracuje i bez nainstalovaných originálních ovladačů.

Nahoře nad klávesnicí jsou indikátory kláves (CapsLock, NumLock, ScrolLock), vedle 3 speciální tlačítka na vyvolání mailu, prohlížeče a kontroly poštovní schránky (?). Uplně vpravo pak modře podsvícený (?) hlavní vypínač.

Rozmístění portů a zařízení:
Levá strana (od předu): výstup na sluchátka, mikrofonní vstup, USB, modem, optická mechanika, konektor napájení
Pravá strana (od předu): PCMCIA slot, pod nim čtečka karet, firewire, audio vstup, SPDIF, 2x USB (za sebou), LAN
Vzadu (z leva): baterie, S-Video, monitor

Displej:
Jakmile si zvyknete na displej z velkým rozlišením, už se nechcete vracet. Osobně považuji 1400x1050 za ideální rozlišení.
Displeje se stále zlepšují. Oproti zkušenostem s LCD displeji i LCD monitory jsem byl po prvnim kouknutí na displej převapený. Bílá na dileji je skutečné bílá, nemá odstín "do žluta". Musel jsem si jas stahnout na minimum. Nejde o technologii "glare", displej je matný, což značně redukuje různé odlesky. Pozorovací úhel je ve srovnání s notebookovými displeji, se kterými jsem se setkal, obrovský (téměř 180 stupňů). Z boku vidíte obraz bez zkreslení barev.

Grafická karta:
Jde o integrovanou Intel Graphics 945GM, která používá dynamickou sdílenou RAM (až 128MB) podle toho, kolik zrovna aplikace potřebuje. Tuto hodnotu nelze nastavit "natvrdo". Zatím jsem zkoušel hry jako Diablo2, Arcanum, SystemShock 2 a bylo to bez problémů, kromě případů, kdy se při hraní přepnete do Windows a pak o nějaké době zpět do hry. Někdy bylo třeba přepnut nekolikrát opakovat - dávám to za vinu dynamické alokaci paměti karty.

Disk:
Tichý, rychlý. Ani o něm nevím. Neobsahuje technologii na ztišení.

Hlučnost:
Ventilátor nasává vpředu dole a vyfukuje vzduch vlevo vzadu z boku. I při plném zatížení je poměrně tichý.

Multimedia:
Reproduktory jsou umístěny vpředu v rozích, zvuk mě mile překvapil, stejně tak i hlasitost. Interní mikrofon je umístěn na lvé spodní straně klávesnice. 1.3 MPix kamera pak uprostřed horní strany víka.

Výdrž:
Výrobcem udávaná výdrž je 3 hodiny. Mohu potvrdit, že tento čas se při běžné práci - psaní, programování, do toho spuštěný WinAmp dá bez problému dosáhnout. Doporučuji při koupi pořídit i ChargerPack, pak získáte velmi výhodně (za 1000,-) další baterii s externí nabíječkou, takže doba výdrže se prodlužuje na dvojnásobek - vyměníte baterie.

Zkušenosti:

Mínusy:
USB konektory nejdou zastrčit "na doraz". Zbývají asi 2mm. SD karty apod. nejdou zastrčit úplně, na mém předchozím notebooku to byl systém propisky - karta se zastrčila úplně, dalším stisknutím zase vyjela.
Umístění konektoru síťové karty na jiné straně než zdroje - konektor RJ45 je na boku vlevo vzadu, konektor zdroje na boku vpravo vzadu.
Tvrdší klávesnice - pracuji pouze na NB klávesnici, takže nějakou dobu potrvá, než přestanu "ztrácet" písmenka a zvyknu si, že do klávesnice musím víc "bušit". Na druhu stranu, klávesnice u Umaxu jsou docela kvalitní, písmo se neotírá ani po každodenním nekolikahodinovém používání, ani po dvou letech intenzivního používání nebyly na předchozím modelu s klávesnicí problémy.

Plusy:
Notebook "topí" míň, než jsem byl dosud zvyklý. Navíc je teplo směřováno nahoru. To mě ze začátku překvapilo - místo před klávesnicí je teplé. Zato pod notebookem je stůl úplně studený - výhoda, pokud máte notebook na klíně.

Regulování výkonu:
Notebook neobsahuje žádný nástroj na regulování výkonu, kromě přepínámí profilů, které jsou součástí WIndows. Velmi dobré zkušenosti mám s utilitou RightMark Clock, která umožňuje úplné řízení téměř všeho, co se týká procesoru, včetně snížení napětí procesoru, podtaktování, vlastního nastavení profilů.
Zkoušel jsem SpeedSwitchXP i NHC.

... RightMark Clock, která umožňuje úplné řízení téměř všeho, co se týká procesoru, včetně snížení napětí procesoru, podtaktování, vlastního nastavení profilů. Zkoušel jsem SpeedSwitchXP i NHC

Já mám zkušenost (dobrou)z předchozího notebooku se SpeedSwitch XP. Na svým novým Asus A6JC zatím používám NHC (plná spokojenost, akorát procesor podtaktuje jen na 1 GHz a uvítal bych i míň). Je práce s RightMark Clock, teda pokudčlověk není "Janek" a má trochu soudnosti?

Chápu to tak, žes zůstal u RightMark Clock?

Pavel

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru