Předmět Autor Datum
Z hlediska "rychlosti PC" je to úplně jedno, za předpokladu že má systém dost místa na odkládací sou…
Vladimir 18.09.2006 13:04
Vladimir
Z hlediska rychlosti to nema zas takovy vyznam, z hlediska uzitnosti doporucuji nejakych 10-15GB na…
Jan Fiala 18.09.2006 13:05
Jan Fiala
K tomu se pripojuju. C - system, D - data je ideal. Na vic bych to nerozdeloval, driv jsem to dela…
Redmarx N 18.09.2006 15:10
Redmarx N
Ano, minimálně dva logické disky (OS + data,mp3,...). "Céčko" zazálohovat (NortonGhost, Arconis True…
L-Core 18.09.2006 13:23
L-Core
Já mám oddílů několik systém, programy, dokumenty, zbytek - tam dávám věci stažené z netu a jak píše…
Kráťa 18.09.2006 13:33
Kráťa
Oboje ma svoje vyhody a nevyhody. Ja HDD rozdelene mam a oddiely vytvaram podla potreby.
x22 18.09.2006 14:16
x22
C - system, D - data, taky pohodicka ;-)
shark 18.09.2006 16:24
shark
budu oponovat: jedině jeden oddíl. Vždy to nakonec dojde k tomu, že při více oddílech začne být někd…
touchwood 19.09.2006 10:49
touchwood
Souhlasím se vším kromě toho jednoho oddílu. Nechci míchat svá data a hry s věcmi týkajícími se OS.…
Jack 19.09.2006 16:30
Jack
Ke Ghostovani (Acronisovani) ;-) Pokud si jednou za mesic nebo za dva zaktualizujes obraz - otazka a…
Jan Fiala 19.09.2006 18:34
Jan Fiala
ale jo, já mám doma taky 3 oddíly :-), jen jsem si zahrál na advocata Diaboli :-) podle mě normální… poslední
touchwood 19.09.2006 22:34
touchwood
Při dnešních cenách úložišť bych preferoval více HDD. Já mám např. jeden systémový C-disk, druhý dat…
Paullus 19.09.2006 16:49
Paullus
Ještě jsem nepotřeboval rozdělený HDD, prakticky od začátku mám 2 HDD a koupil jsem si třetí, sichr…
Fuente 19.09.2006 18:14
Fuente
Na notebooku je to s tim prikupovanim disku docela problem...
Jan Fiala 19.09.2006 18:35
Jan Fiala
Jsem odpovídal v obecnější rovině, natolik vím, co je to NB :-) Možná už vynalezli nějaký dvoupatrov…
Fuente 19.09.2006 18:45
Fuente

Z hlediska rychlosti to nema zas takovy vyznam, z hlediska uzitnosti doporucuji nejakych 10-15GB na system a zbytek na Data. Dokumenty apod. presunout na druhy oddil a pro druhy oddil vypnout obnoveny systemu.
Vis jak se pak nadherne preinstalovava, kdyz vis, ze vsechna data mas na druhem oddilu nebo mas kam presunout data, kdyz potrebujes s "Ceckem" neco delat ?

Ano, minimálně dva logické disky (OS + data,mp3,...). "Céčko" zazálohovat (NortonGhost, Arconis TrueImage) a v případě potřeby obnovit (="reinstalovat" OS během pár minut).

Na svém systému s 3 HDD a externím USB diskem mám particií podstatně více - ale to je už věc osobních preferencí. V případě více fyzických disků je dobré hodit swap na jiný disk, než na kterém běží OS.

Já mám oddílů několik systém, programy, dokumenty, zbytek - tam dávám věci stažené z netu a jak píše Jan Fiala, ta pohodička, když potřebuješ přeindstalovat OS. V případě, že máš vše na c: a zformátuješ jej, musíš "zformátovat" i to ostatní.

budu oponovat: jedině jeden oddíl. Vždy to nakonec dojde k tomu, že při více oddílech začne být někde místa málo a jinde zase příliš mnoho. Zálohování dat se má dělat na jiné fyzické médium než jsou data uložena (jinak to není záloha). Některé SW mají problémy s tím, pokud jsou profily uloženy jinde než na C: a uživatelé zase musí klikat stromem, aby si našli své data uložená jinde než ve složce dokumentů.

Jinak si taky myslím, že "ghostování" se přeceňuje. Už po půl roce je instalace relativně neaktuální (drivery, SW). Kdo experimentuje, může použít obnovení systému, kdo tomu rozumí, může experimentovat i s vypnutým¨obnovením systému.

Vše záleží na tom, zda je počítač náležitě spravován. Pokud si to admin hlídá, PC vydrží sloužit bez problémů několik let.

Ke Ghostovani (Acronisovani) ;-)
Pokud si jednou za mesic nebo za dva zaktualizujes obraz - otazka asi 10 minut, ktery mas na skryte partition, neni problem to obnovit.

Neco jineho je pocitac v siti pro normalni uzivatele - tam to opravdu se spravne nastavenymi pravy vydrzi bez problemu nekolik let a neco jineho je vyvojarsky pocitac, kde programujes, testujes nove veci, nove verze programu, abys zjistil, zda to s nimi pobezi, musis se s tim seznamit, abys mohl poskytovat podpru...
Muzes namitnout, ze na testovani je VMWare. Ale jedna vec je ze si to pod VMWare spustis, 10 minut to budes zkouset a spokojene si reknes bezi to, a druha vec je, ze si novou verzi (Office, Windows) opravdu nainstalujes a zkusis na ni naostro pracovat. Pak teprve prijde na to, kde jsou zadrhely, jak co nastavit...

Predstav si, ze jsi zavolan nekde ke znamym, kde mas k dispozici pouze pocitac a system nejede. Mas treba BartPE, takze se na disk dostanes. Ale kam zazalohujes tech 100GB dat, ktera tam maji a o ktera nechteji prijit ? Pokud mas rozdeleny disk, mas vyhrano - nechas veci na datove casti, systemovou cast zrusis a nainstalujes system znovu. Pokud mas disk v celku, je t prusvih.

Při dnešních cenách úložišť bych preferoval více HDD. Já mám např. jeden systémový C-disk, druhý datový, třetí z šuplíku vyndávací se zrcadlovou kopii C-disku pro případ havárie systému a čtvrtý zálohovací (v boxu), kam si zálohuju jak data tak i systém pomocí XML Drive Image.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru