Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Viry

Zdravím, prosil bych o radu. Změnil jsem antivirový program (kvůli mé počínající paranoie jsem začal mít podezření, že mám zavirovaný počítač. Také mě znepokojil antivirus Microsoft Security Essentials, který hlásil, že je vše v pořádku.) na avast!. Našel mi kromě nějakých PUP už při rychlé kontrole 2 infikované soubory. Jsem poměrně znepokojen, obávám se o svá data. V malware se vyznám pouze orientačně a obecně, proto bych se vás rád zeptal na bližší informace o těchto virech. Zkoušel jsem hledat na internetu, ale bohužel jsem příliš úspěšný nebyl. Rád bych, aby mi někdo alespoň přibližně popsal, co tyto viry způsobují a jak mohou být nebezpečné.

1) JS:Pdfka_gen [Expl]
U exploitu zhruba tuším, jak funguje, ale nejsem si jist rozsahem škod, které způsobuje. Nevím ani, jak dlouho jej mám, ani kde se vzal (byl v nějaké složce v documents and settings\local settings, ale tuto složku jsem za pomocí průzkumníka později nenalezl, ani s pomocí zobrazování skrytých souborů). Prosím o nějaké informace/zkušenosti. (OS aktualizuji neodkladně, mám Windows XP)

2) Win32:Malware-gen
U tohoto souboru naopak vůbec netuším, co je zač, zato vím, odkud pochází. Je to ze staženého souboru, který jsem stahoval asi před půl rokem (stydím se a děsím zároveň, měl jsem v počítači tento virus celý půlrok!). Jednalo se konkrétně o private server nejmenované hry, k jehož stažení mě dotlačil jeden známý, ale nikdy jsem jej nespustil. Taktéž bych poprosil o přiblížení, má-li někdo z vás nějaké zkušenosti nebo o něm něco ví.

Mimochodem, u druhého případu jsem také hledal, zda někdo nenalezl hrozbu v tomto souboru. Našel jsem jednu zmínku, kdy někdo na fóru onoho serveru tvrdil, že mu antivirus hlásí spyware a hra mu nejde spustit. Jiný člověk mu tam radil, jak má tento problém vyřešit, nepřipouštěje, že by snad hrozba mohla být reálná.

Obě tyto hrozby byly označeny jako závažné (vysoké).

Děkuji vám za jakékoli rady, ovšem příliš nadějně to z odpověďmi nevidím.

Předmět Autor Datum
Viry mas odstranit, nemusis ich skumat. Svoje data mas mat zalohovane. (ne kvoli virom). 1) Slovo "…
MM.. 07.12.2012 22:12
MM..
Mnohokrát děkuji za odpověď, jsem mnohem víc v klidu. Co se týče mých obav o data, měl jsem na mysl…
John12345 07.12.2012 22:57
John12345
Neviem co to je PUP ale ak hlasi nieco na oficialnom driveri tak ten avast odinstaluj a uz nikdy nei…
MM.. 08.12.2012 00:12
MM..
Aha teraz som si nasiel googlom ten driver obnov z truhly, pup je len adware t.j. neskodne, hlavne z… poslední
MM.. 08.12.2012 00:16
MM..

Viry mas odstranit, nemusis ich skumat.
Svoje data mas mat zalohovane. (ne kvoli virom).

1) Slovo "exploit" nehovori ze co vir robi, ale ze jak sa siri. Robit moze cokolvek. Otazne je v jakom presne je subore, ale kedze to zrejme naslo len v temporary files nejaky javascript, tak to neznamena ze si zavireny, len ze si niekedy pozrel web na ktorom bol, ak mas aktualizovany pdf reader alebo zakazany pdf plugin, tak sa ti nic nestalo.

2) Ked si to nikdy nespustil tak ten vir nemas a mozes len ten subor zmazat. A v tomto konkretnom pripade (kvoli tomu "gen" v nazve to znamena ze ani antivir sam nevie co nasiel len proste keca hovadiny) mam taky pocit ze v tom ziaden vir neni (ale nespustaj ten subor ak nemusis)

P.S. prescanuj si to PC pomocou superantispyware v nudzaku, vpravo je v sekcii clanky navod. A uz dopredu ti pisem ze v nom sekciu "cookies" vsetko co v tej sekcii najde ignoruj :)

Mnohokrát děkuji za odpověď, jsem mnohem víc v klidu.

Co se týče mých obav o data, měl jsem na mysli obavy ze zveřejňování, červů, keyloggerů - krádeží účtů a podobných, zálohu samozřejmě mám.

Jinak, ještě jsem se chtěl zeptat: avast mi našel 2x PUP, z toho jeden je driver na webkameru a druhý C:\System Volume Information\..., zřejmě nějaký systémový soubor. Jaká je pravděpodobnost, že jsou tyto soubory infikované, tzn. mám je raději nechat v truhle s omezeními? Nerad bych zvláště v druhém případě způsobil nějakou systémovou chybu.

Neviem co to je PUP ale ak hlasi nieco na oficialnom driveri tak ten avast odinstaluj a uz nikdy neinstaluj :D
V system volume information je ten samy driver ako zaloha (bod obnovenia) systemu

P.S. skus www.eset.sk dole je malicky link online scanner. A ten superantispyware viz sekcia clanky.

P.S.2. heslo ti moze ukradnut nejaky vir kedykolvek a ani o tom nebudes vediet aj keby si mal 10 antivirov. Zaklad bezpecnosti (co nechape MS asi ani ziaden BFU) je hesla neukladat nikam na disk, a ked tak jedine zakryptovane pomocou master passwordu ktory sa zadava vzdy. Ale potom aj pozor na keyloggery :)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru