Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Media konvertory optika - metalika a VLAN

Zdravim.
Tak po dlouhe dobe jsem narazil opet na neco, co nedovedu vygoolit, tak se zkusim zeptat. Potreboval bych vedet, jak vlastne funguji media konvertory. Jestli se jedna o transparentni konverzi - tedy bit po bitu jen se meni prenosove medium, nebo nad tim premysli jako treba switch. Kdyby slo o prvni variantu, pak by nebyl problem s 802.1q, konkretnes TAGem pro VLAN. Pokud se to ale hrabe v hlavicce paketu jako switch, tak je to v riti. To pak je jako s levnejsimi prepinaci.. proste to nepochopi :-(.

Diky za jakoukoli zkusenost.

Předmět Autor Datum
Na nekonkretnu otazku sa da len nekonkretne odpovedat. Mediakonvertor, opakovač-repeater, dvojportov…
ok 21.09.2006 12:22
ok
Co je na otazce tak nekonkretniho? Myslis ze jako ze jsem neuvedl konkretni typ? Myslim, ze dostatec…
JR_Ewing 22.09.2006 17:44
JR_Ewing
No aj ten výrobca a konkrétny typ je dôležitý. Ale okrem toho aj rýchlosť na portoch a zariadenia, n…
ok 22.09.2006 21:07
ok
Diky za zkusenost. Chtel bych si udelat clienta bezdratove site ( wrap board - neptejte se, mam k to…
JR_Ewing 23.09.2006 12:40
JR_Ewing
tak pokud to je 100mbit, tak asi SC nebo ST konektor, ne? A samozřejmě podle kabelu - multimode nebo… poslední
touchwood 23.09.2006 18:11
touchwood

Na nekonkretnu otazku sa da len nekonkretne odpovedat.
Mediakonvertor, opakovač-repeater, dvojportový switch (bridge) a pod. sú pojmy používané v tejto problematike a používané sú dosť často nevhodne. Mediakonvertor môže byť urobený ako opakovač, alebo dvojportový switch. Opakovač je len obojsmerný zosilňovač, ktorý okrem zosilnenia aj normalizuje-opravuje časový priebeh signálu. Dvojportový switch je jednoducho dvojportový switch, ktorý môže byť vybavený aj na to, aby preniesol hlavičku pre VLAN. Táto funkcia, ak je implementovaná, sa zvyčajne dá vypnúť, alebo zapnúť.
Moja rada: Vyhýbaj sa použitiu týchto prvkov, vyhneš sa nepríjemným prekvapeniam, napr. keď vymeníš takýto konvertor (fungujúci) za iný (aj toho istého typu!) môže sa stať, že spojenie sa už neobnoví. A pritom nenájdeš na to v dokumentácii žiaden dôvod.

No aj ten výrobca a konkrétny typ je dôležitý. Ale okrem toho aj rýchlosť na portoch a zariadenia, na ktoré sú prevodníky pripojené, kompatibilita nebýva 100-percentná. Ja osobne dosť dobre poznám zariadenia Alied Telesyn, 3Com, Cisco a trochu aj starsie typy BayNet. A v tom treťom prípade samozrejme nejde o prevodníky. Ak mám prispieť do diskusie, tak by som to v prvom rade rozdelil podľa rýchlosti:
10 Mbit/s - netreba sa nijako zvlášť zaoberať typmi zariadení, všetko funguje so všetkým, najstaršie zariadenia však používali rôzne protokoly na optickej časti, tie bolo treba zapájať po rovnakých pároch. Zariadenia fungujú, chybovosť veľmi nízka. Ako však spojiť pojem VLAN s touto rýchlosťou, to neviem, bola by to pekná blbosť.
100 Mbit/s - optiky rôznych typov sa navzájom dobre vidia, na strane metaliky občas hnevá autosensing, aspoň na jednej strane, ale najlepšie na oboch, to treba vypnúť. A striktne dodržať maximálny počet repeatrov v kolíznej doméne. Chybovosť - odhadujem, že po cca 4-ročnej prevádzke sa pokazilo cca 5 percent týchto zariadení, všetko v poslednom roku. Čo sa týka pripravenosti na VLAN - niektoré idú, iné nie.
1 Gbit/s - po dlhodobom testovaní a len chabých výsledkoch sme prešli na techniku s využitím modulov GBIC. Mediakonvertory (aspoň tie, čo sme skúšali) nie sú schopné spoľahlivo pracovať v rozľahlejšej sieti. Rôzne výrobné série toho istého typu buď vo VLAN fungovali všetky, alebo žiadny - a to pri identickej dokumentácii.
10 Gbit/s - tu sa už zrejme nepočíta s technikou prevodníkov. Všetky zariadenia majú špeciálne optické porty.

Diky za zkusenost.
Chtel bych si udelat clienta bezdratove site ( wrap board - neptejte se, mam k tomu sve duvody ) a umistit ho ale na vedlejsi dum ( je vyssi ) a kvuli elektricke bezpecnosti bych to rad stahnul pres optiku. Bohuzel wrap boardy s optickym rozhranim jaksi nedelaji. Takze me nezbyva nez pouzit konvertory. Teoreticky by na druhe strane byt nemusel, kdyz bych si do switche do kombo portu dokoupil opticky modul. Ale to by byl zase zbytecne vyuzity 1G port :-(. Mam vyhlednute toto: products2.php . Jeste ale nevim, ktery druh optickeho konektoru zvolit ;-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru