Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Rozdelenie primarneho disku pre druhy operac. system...

Zdravim, chystam sa rozdelit disk (aktiv., primar.) na dve casti, na tu druhu cast budem instalovat operacny system, delim to cez acronis a ten mi da na vyber moznosti logicky disk, primarny a aktivny...primarny som hned vylucil, ale teraz neviem, ci mam zvolit moznost aktivny, ci logicky, lebo ked dam aktivny, tak vlastne ked nahodim dany operac. system, tak v danom casovom okamihu bude tato jednotka aktivna, alebo mozem dat aj logicky a pri instalacii daneho systemu sa to prevedie samo?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
pokial mas len jeden hdd tak ho rozdel na primarny + logicku cast s tym ze primar bude zaroven aktiv…
fleg 26.09.2006 11:17
fleg
No je to 80GB disk, nerozdeleny, teraz ho chcem rozdelit, na 70 GB ako primar, tam je winxppro a dru…
mario 26.09.2006 11:29
mario
70gb pro windows je nepraktická trotlovina - až budeš chtít/muset přeinstalovat windows, budeš řešit… poslední
lední brtník 22.01.2007 20:07
lední brtník

70gb pro windows je nepraktická trotlovina - až budeš chtít/muset přeinstalovat windows, budeš řešit jak zachránit data ležící ve stejné partition - viděl bych to na zvlášť oddíl pro data. počítej že 80gb disky jsou ve skutečnosti asi 75gb.
je normální že systém bootuje z primárního oddílu, i když xp snad umí bootovat i z logického disku. ve tvém případě bych to viděl na rozdělení:
[primární, 20gb, ntfs, xp][primární, 10gb, ntfs, server2003][primární, ntfs, 45gb, pro data][primární, 50mb, fat16, pro xosl apod]
třetí oddíl sice může být i jako extended a v něm jediný logický disk, což třeba při zrušení oddílu serveru a pokusu připojit jeho místo k datům je zbytečná komplikace.
záleží na tobě zda budeš bootovat pomocí nějakého externího boot manažeru, nebo prostě pomocí win.ini z windows - jako active pak označíš buď poslední partition s nějakým tím xoslem, nebo oddíl s kompletním windowsovým boot.ini pro oba systémy.

pro dělení disku použij například partition magic verze 8, ten je zde na poradně ohromně populární, anebo tuším v 11.chipu vyšel acronis disk director 10 (nástupce acronis partition expertu). zkoušel jsem teď i nástroje od dalších firem, ale jen tyto dva jsou zcela bezproblémové.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru