Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem První setkání s Vistou

Tak jsem si vedle svých vytuněných Windows XP nainstaloval i Vistu. Možná si řeknete, že jsem divnej, ale potřebuju ověřit, zda bude náš systém pod Vistou pracovat a pokud se nějaké problémy vyskytnou, zavčas je odstranit.

Instalace
Instalace trvala překvapivě velmi dlouho. Jen kopírování a rozbalování souborů bylo na více jak hodinu a to nemám žádnou vykopávku.

Spotřeba paměti po instalaci
Takže čistá instalace, okamžitě jsem vypnul pravy side bar. Spotřeba paměti 460MB :!: WOW. Zatím jsem neočesával žádné služby, takže uvidíme, zda se z toho dá vykouzlit rozumný systém. 512MB RAM je rozhodně totální minimum a je to hodnota spíš pro masochisty. Takže s pamětí RAM začínat na 1GB.

Disk po instalaci
Windows - 7,5 GB
Program files - 500 MB
Program data - 33 MB
Document and settings už není adresář, ale Link
Users - 250 MB (zřejmě cíl Document and settings)

Přístupová práva
Potřeboval jsem si pro něco sahnout do svého profilu z WinXP. Zkusil jsem přistoupit k adresáři. Windows oznamily, že se tam nedostanou - to je v pořádku, do profilu můžou administrátors a vlastník. Ale překvapil mne dotaz, zda chci přístup zajistit. Po odpovědi ANO, Windows prostě přidaly přístupová práva :!: To se mi vůbec nelíbí, zvlášt problematiké to bude v domácnostech, kde budou všichni uživatelé jako "správce počítače". Na WinXP to bylo chráněno minimálně úrovní znalostí uživatele.

Uživatelské rozhraní
Díky tomu, že přece jen už mám nějaké zkušenost s nejrůznějšími programy a jejich autory, našel jsem vždy, co jsem potřeboval. Sice ne vždy napoprvé, ale našel. Pokud se (zvyklí na WinXP) posadíte poprvé k Linuxu, budete na tom stejně jako při přechodu na Vistu.
Zatím nemohu říct, zda je rozhraní leší nebo horší, je prostě jiné. Jiná filozofie, věci na které jste zvyklí jsou jinde.

Zatím vše, další překvapivá zjištění budou postupně následovat.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Co takle blog ??? Pokud je, tak sem s ním. ;-)
P.K 03.10.2006 15:49
P.K
Blog? >> index 8-)
Vladimir 03.10.2006 16:05
Vladimir
Myslel jsem blog "Jan Fiala" ;-)
P.K 03.10.2006 18:45
P.K
Na takovy ptakoviny zatim nemam cas ;-) Az budu sedet v duchodu v papucich doma, zacnu psat blog :-P poslední
Jan Fiala 03.10.2006 20:22
Jan Fiala

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru