Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Irfanview, uložení do JPG, velikost souboru

z foťáku dostaneš .jpg s nějakou kvalitou a rozlišením, se soubory o typické velikosti ~3.5mb.
jakmile tomu odstraníš červené oči a provedeš další úpravy, a příští den další a později zas další, musíš to ukládat, jinak by se ty změny neoprojevily. tebou nastavená brutální komprese 100% ty fotky viditelně ničí - viz výsledný zbylý soubor 0.8mb.

zkus si konečně porovnat fotku z foťákové sd karty před tvou úpravou a po ní - při měřítku 1:1, je jedno že z fotky vidíš jen výřez. ale porovnej si tu neostrou mazanici po tvé nesmyslně nastavené kompresi s originálem.
už chápeš kam se nenávratně ztratilo přes 2.5mb dat z každé fotky?

jednou z možností, pokud bys to chtěl opakovaně upravovat a ukládat, aniž bys pokaždé přišel ztrátovou kompresí o kus kvality, je pracovně používat ukládání do tiff (beze ztrát) - a teprve až vyhovující výsledek převést do jpeg - s rozumnou kompresí.

druhá možnost je jednodušší - stále ukládat do .jpg, ale mít kompresi nastavenou nižší než je typická, tj. než pochází z tvého foťáku. tak je naděje, že nové převzorkování způsobí nejméně škod.

některé softy nastavují kompresi, některé kvalitu ale každý ji značí jinak, je to fuk. prostě vidíš, kde je napsáno vyšší kvalita, a poznáš to i na velikosti souboru.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny