Předmět Autor Datum
Že jsou nejreklamovanějšími právě nejprodávanější značky je logické. IMHOj tato statistika vypovídá…
mif 20.02.2011 08:22
mif
No tak treba u monitoru je nejporuchovejsi Dell a rozhodne neni nejprodavanejsi. Zda se, ze je cca d…
Radek 20.02.2011 08:54
Radek
Nejsem v takovém psychickém stavu, abych zde vedl učenou disputaci (hádal se), míra reklamace dle gr…
mif 20.02.2011 09:05
mif
mas pravdu, ta poznamka o tom, ze to co je nejprodavanejsi ma nejvice reklamaci neni vubec relevantn…
Redmarx N 20.02.2011 11:24
Redmarx N
já nechtěl dávat do textu té zprávy nějaké delší spekulace, nejsou to moje čísla, a hlavně pokud by…
lední brtník 20.02.2011 13:36
lední brtník
Zdá se mi, že si pleteš absolutní a poměrná čísla.
Prasak 20.02.2011 11:53
Prasak
Otázka je, co se pod pojmem "procento reklamací" skrývá. Zda jsou to opravdu vadné disky, nebo i dis…
touchwood 20.02.2011 15:36
touchwood
Nepletu. Narozdíl od tebe jsem utrpěl vzdělání.
mif 20.02.2011 16:13
mif
Nechtěl jsi napsat - přetrpěl vzdělávání? :-D
Prasak 20.02.2011 21:26
Prasak
Lepší by bylo vybrat pár nejprodávanějších výrobků a udělat u každého zvlášť statistiku reklamovanos…
Niko Bellic 20.02.2011 11:40
Niko Bellic
tady je pokracovani pro: reklamovanost grafik (ATI/AMD vs. nVidia), napájecích zdrojů, pamětí (DIMM…
gd 22.02.2011 17:31
gd
Zvláštní. Dle grafu prodávají nejvíc Kingston (což je v pořádku), pak A-Data (sic!). Kde je Corsair?…
mif 23.02.2011 11:50
mif
Kde je Corsair? Kde je Geil? To jako v "ostatní"? Nevěřím, že jsou lidi až tak blbí (ale blbí jsou d…
Michal2 23.02.2011 11:58
Michal2
Tak to je pak jasné. Ceník jsem neprolézal. Dík za ozřejmění.
mif 23.02.2011 12:45
mif
nz, aj prave preto su tie grafy nezmysel - nieco ine by bolo keby na statistiku predjanosti pouzival…
Michal2 23.02.2011 14:57
Michal2
Proč nesmysl? Je to jen statistika jednoho eshopu, tedy tak je třeba brát i tu statistiku a nevztaho…
Prasak 23.02.2011 17:02
Prasak
takto - oni tam uvadzaju, ze tie grafy su za rok 2010, lenze za rok sa ich ponuka menila neuveriteln…
Michal2 23.02.2011 18:29
Michal2
Máš právo pochybovat, máš právo tomu nevěřit. Je to jen na tobě, co si z toho odneseš. Už více jak 2… poslední
Prasak 23.02.2011 19:57
Prasak

No tak treba u monitoru je nejporuchovejsi Dell a rozhodne neni nejprodavanejsi. Zda se, ze je cca druhej od konce. Tudiz jedna z nejmene prodavanych znacek a jinak prece to, ze je neco nejprodavanejsi nic nenaznacuje o tom, jak je co poruchovy, protoze nevime z jakych hodnot pocitali (jestli to v clanku pisou nevim, necetl jsem ho, cumel jsem jen po grafech). No a pokud je to pocitano z prodanych kusu, tak WD by porad mel ty +-4% vad a to je porad nejhur ze vsech, protoze se vyjadruji v procentech a ne v poctech vracenych kusu.
Podle teto logiky "Že jsou nejreklamovanějšími právě nejprodávanější značky je logické.", pak nemuze byt Acer smejd, za kteryho je tu oznacovan.

Nejsem v takovém psychickém stavu, abych zde vedl učenou disputaci (hádal se), míra reklamace dle grafů ale skutečně odpovídá nejprodávanějším značkám (nemluvím o konkrétních produktech). And BTW: nikdy jsem monitory od Aceru nepsul (narozdíl od notesů) - spíš je sem tam doporučím, protože se jedná o klasické kanclové pracanty, kteří za tu cenu podávají až překvapivý "výkon". Nic víc, nic míň.

edit: Vem si to u grafu CPU - dle toho by musel být každý druhý procesor vadný.

mas pravdu, ta poznamka o tom, ze to co je nejprodavanejsi ma nejvice reklamaci neni vubec relevantni a tak to byt nemusi (muze).

Pravda je ale ta, ze podle tech tabulek a grafu na EH se neda uvazovat vubec nic, jsou totiz zcela irelevantni.

Napriklad vysoke procento reklamaci monitoru Dell bylo pravdepodobne zpusobeno jednim modelem u ktereho se cela serie potykala s mechanickou zavadou, monitor nedrzel rovne. Rovnez pristup Dellu k vadnym bodum displeje je ponekud benevolentnejsi nez u jinych znacek a tak se nelze divit, ze ma i vice reklamaci.

U disku te hlavne zajima jak dlouho bude disk v provozu a co kdyz treba u nektere znacky odejde 50% disku po dvou letech provozu, do grafu se to nedostane, ale pro tebe by to byla pred nakupem stezejni informace. Co se tyka WD, tak napriklad lidi vraceli disky WD Black a to nen z duvodu zavady, ale protoze ten disk ma neskutecne hlasitej seek. Sam ten disk mam, projel jsem ho vsema testama vyrobce a ten disk je naprosto OK, ale ten seek to je sileny, taky jsem ho chtel reklamovat, ale kdyz vim, ze ten disk je OK, tak jsem to neudelal a snizil jsem jeho vykon pomoci AAM. Disk se ztisil na prijatelnou uroven, ale zase jsem ztratil vyhodu toho disku a to proc je oproti jinym diskum drazsi. Z hlediska vady disku (ve smyslu prijdes o data) je to ale naprosto irelevantni.

Co me zarazi je nizke procento reklamovatelnych zakladnich desek od Gigabyte, ale ono je to mozna tim, ze ty desky obvykle odejdou tesne po zarucni dobe, Gigabyte evidentne instaluje na desky velmi dobra kurvitka. :-D

já nechtěl dávat do textu té zprávy nějaké delší spekulace, nejsou to moje čísla, a hlavně pokud by článek vycházel z uznaných reklamací, byly by ty čísla férovější. ale pak by se často autor dostal do stavu že by měl příliš málo dat pro srovnání - a tak použil jiná ale míň férová čísla.

1. reklamace podle tuposti zákazníků:
jestliže je nějaký výrobek oblíbenější mezi bfu, mají s ním častější neřešitelný problém, a nesou ho zpět k neoprávněné reklamaci.

2. reklamace podle náročnosti zákazníků
zatímco některé výrobky jsou spotřebák který nemá cenu řešit, nebo má nepříjemnou vlastnost - netvrdím že chybu - nad kterou u něj mávnu rukou, u drahého výrobku často kupovaného právě pro nějakou vlastnost je zákazník mnohem přísnější na to, co za své peníze dostává. vadný pixel u dellu nezkousne nikdo, stejný dell přitom nekoupíš dětem na paření her.

3. reklamace podle vychcanosti zákazníků:
některé výrobky svádí k přetěžování (např. přetaktování) častěji než jiné. tato čecháčkovská lůza pak nosí k reklamaci zjevně spálené nebo mechanicky poškozené kusy. kdo dělá v pc krámu, mohl by vyprávět.

4. množství relevantních dat
různého sortimentu se prodá různý objem. autor v článku sám píše, aby odstranil nahodilé chyby (extrémně řekněme jeden reklamovaný kus z pěti prodaných), že málo prodávané kategorie do grafu nezahrnul. čili o těchto značkách se ví že existují, ale chybí jejich srovnání s těmi co se v grafu objevují.

tato různá omezení znamenají více deformací v jednom grafu, tak je beru na vědomí.
možná bylo lepší takový přehled zamlčet, kvůli těm co chápou jen obrázek a nerozumí ani psanému textu, ani nechcou použít vlastní mozek.

ad poslední zbytečná věta tvého příspěvku:
notebook acer by sis sám nekoupil, kdysi jsi uváděl že doma používáte různé ibm/lenovo. neznám pc fórum, kde by upřednostňovali notebooky acer (vím že mají více cenových kategorií, ale masa bfu kupuje low-end acer aspire, či dokonce e-machines). tak proč operuješ nesmyslem, že acer je za šmejd označován "tu"?

Otázka je, co se pod pojmem "procento reklamací" skrývá. Zda jsou to opravdu vadné disky, nebo i disky např. poškozené při přepravě apod.

Statistiky jdou samozřejmě "ohýbat" - např. vhodným zvolením baseline, metody, apod.

Kde je Corsair? Kde je Geil? To jako v "ostatní"? Nevěřím, že jsou lidi až tak blbí (ale blbí jsou dost).

tie grafy su z Alfacompu, pozri sa schvalne na ponuku pamati Corsair - tam nejde o to, ze by ich ludia nechceli, ale proste Alfa ich nema poriadne na sklade, kdezto Kingstonov a A-DATA tam maju za 3 prdele.

Zpět na aktuality Přidat komentář k aktualitě Nahoru