Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Bootable Acronis z flash disku (ne)funguje?!

Jelikož potřebuji zazálohovat NB bez mechaniky, podle návodu na http://www.naveen.info/creating-a-bootable-usb-fro m-acronis-iso/714/ jsem udělal bootable flash disk, který na běžném PC normálně funguje, ale na NB, kvůli kterému jsem to všechno dělal, fungovat nechce.

Jedná se o Acer Aspire One 753 s Celeronem U3400, 2GB RAM a 320GB HDD, který sice do Acronisu nabootuje, ale po výběru jazyku a zálohování se zasekne na opakujících se hláškách Error: pdc: reading /dev/sda/[Input/output error], kterým předchází hláška Error: ddf1: reading /dev/sda/[Input/output error].Celé to vypadá asi takto:

Loading, please wait ...
Error: ddf1: reading /dev/sda/[Input/output error]
Error: pdc: reading /dev/sda/[Input/output error]
Error: pdc: reading /dev/sda/[Input/output error]
Error: pdc: reading /dev/sda/[Input/output error]
Error: pdc: reading /dev/sda/[Input/output error]
...

Co to znamená a jak to vyřešit? Na externím disku již zálohu z uvedeného NB mám, tudíž Acronis z externí mechaniky, kterou teď nemám k dispozici, fungoval.

Předmět Autor Datum
já jsem si acronis koupil (dobrá, objednal ve firmě, ty si to odečteš z daní) a kvůli výrobě boot fl…
lední brtník 12.02.2017 18:02
lední brtník
Tohle všechno vím a do budoucna plánuji (nákup Acronisu, externí mechaniky i Zalmana ZM-350), takže…
jege 12.02.2017 18:14
jege
Máš problém, protože Acronis, který máš nepodporuje tvůj hardware. Můžeš zkusit stáhnout nejnovější…
Jan Fiala 12.02.2017 18:34
Jan Fiala
Mám Acronis 2017, novější není. Zálohu jsem 100% dělal z bootable media, ne z nainstalovaného Acroni…
jege 12.02.2017 18:46
jege
flashku můžeš ztratit, ulomit konektor, zrovna někomu pučit - takže ho mám na 2 usb flashkách. mám d…
lední brtník 12.02.2017 18:37
lední brtník
Bootable flashku mohu rychle udělat novou, stačí PC a Internet, takže ztráta flash disku se zálohova…
jege 12.02.2017 19:00
jege
Bootable flashku mohu rychle udělat novou pak mi nedává smysl, proč jsi ten dotaz vůbec založil. me…
lední brtník 12.02.2017 20:26
lední brtník
Asi čteš moc rychle a unikají Ti souvislosti. Dotaz jsem založil proto, abych dal jednak návod ostat…
jege 12.02.2017 21:44
jege
Skus inu flash. Alebo aj iny USB port. Lebo pise to I/O error a to je najskor error pri prenose dat…
MM.. 12.02.2017 20:46
MM..
Resp ak to je uz po spusteni zalohovania tak to moze byt aj I/O chyba harddisku alebo janeviem co je…
MM.. 12.02.2017 20:48
MM..
Tohle asi bude ta správná diagnoza, protože disková záloha proběhla v pořádku, ale verifikace již ne…
jege 12.02.2017 21:47
jege
Problém (skoro) vyřešen, návod na http://www.naveen.info/creating-a-bootable-usb-fro m-acronis-iso/7…
jege 13.02.2017 13:57
jege
Pozri si napr. v HD Tune alebo inom SMART toole ci mas v SMART udajoch Pending sectors, ak ano tak b… poslední
MM.. 13.02.2017 14:11
MM..

já jsem si acronis koupil (dobrá, objednal ve firmě, ty si to odečteš z daní) a kvůli výrobě boot flashky nainstaloval do win.
acronis má průvodce. ani se moc neptá, vznikne z toho boot flashka se všemi mými nainstalovanými součástmi acronis, bootuje klasicky pomalu do gui nebo rychle přes počáteční textové uefi podle nastavení biosu.

pidlikání přes yumi chápu v případě, že máš stažené .iso, které nehodláš platit.
na takové krámy používám zásobník boot .iso - dostupná verze zm-ve350 - a neobjevuju u každého, co s ním.

Acronis z externí mechaniky, kterou teď nemám k dispozici

tak si pučím. iso/cd stažené z acronisu funguje.

Tohle všechno vím a do budoucna plánuji (nákup Acronisu, externí mechaniky i Zalmana ZM-350), takže za pár dní, týdnu, měsíců to dokáži vyřešit na X různých způsobů, ale teď mám na to 1 večer, zítra NB odlétá do zahraničí.

pidlikání přes yumi chápu v případě, že máš stažené .iso, které nehodláš platit.

Přesně o tento případ se jedná, až na to "... nehodláš ...". Řekneme, že zatím to chci pořádně vyzkoušet a vyhovuje mi spíše bootable zálohování než nainstalovaný program.

Máš problém, protože Acronis, který máš nepodporuje tvůj hardware. Můžeš zkusit stáhnout nejnovější Acronis, udělat si bootovací CD a zkusit to z něj.

Jis si jistý, že jsi při záloze prováděl zálohu nabootováním a ne přímo z nainstalovaného Acronisu? Tam to totiž funguje.

Na provedení nemusíš Acronis kupovat, můžeš legálně vuyžít 30-denní trial režim.

Mám Acronis 2017, novější není. Zálohu jsem 100% dělal z bootable media, ne z nainstalovaného Acronisu. 30 denní trial jsem již využil a samozřejmě jsem se k nainstalování ani nedostal ... :-D

Vypadá to, že stačí přečkat chybové hlášky a zálohování normálně naběhne. Stejným způsobem jsem asi udělal i tu předchozí zálohu. prostě to trvá několik dlouhých minut než to celé naběhne, na stolním PC žádné chybové hlášky nejsou a zálohování naběhne cca 5-10x rychleji ...Uvidím, jestli samotné zálohování i následná verifikace bude OK.

flashku můžeš ztratit, ulomit konektor, zrovna někomu pučit - takže ho mám na 2 usb flashkách.
mám doma i v práci usb mechaniku, takže roztočím cd u čehokoliv (protože ne každý bios musí podporovat tvou flashku)
a mám ten zalmanový box, kde jsou ty .iso taky.
protože zálohovací program, který nemůžeš spustit, je ti k ničemu.
proto jsi měl už od rána shánět někoho s mechanikou.

disk notebuku jde vymontovat, vložit do stoláku ve kterém je cd mechanika, něco s tím udělat.
ale pokud se uživatelé drží oblíbeného mrchosoftího zvyku "zásadně nerozdělovat disk na systém a data", je to k ničemu, je to k ničemu, je to k ničemu.

Bootable flashku mohu rychle udělat novou, stačí PC a Internet, takže ztráta flash disku se zálohovacím SW je nejmenší problém.

Ten Zalman jsem již skoro koupil, ale ještě do něj vybírám HDD, takže se to odsunulo. 1TB jenom na ISO je příliš a méně se zase moc nevyplatí, takže spíše přemýšlím, na co se ještě hodí. Míchat zálohy a ISO také moc nechci, zálohy preferuji spouštět ze 100% nezávadných bootable systémů, ideálně z originálních bootable CD/DVD disků (trochu nejasně popsáno, ale zdejší osazenstvo snad pochopí, že tím myslím ISO přímo od výrobce vypálené na CD/DVD ROM).

Tahle záloha zas tak důležitá není, abych někde sháněl mechaniku a na vymontování disku a vložení do stolního PC si moc netroufám a ani nevím, jestli mám k dispozici potřebné kabely. Náhodu něco přestane fungovat a na opravu není čas. Idea rozdělit systém a data je sice dobrá, ale když ji úspěšně ignoruje sám systém a uživatelská data a nastavení rozstrkává všude po disku, je někdy jednodušší zálohovat a obnovovat celý disk.

Asi čteš moc rychle a unikají Ti souvislosti. Dotaz jsem založil proto, abych dal jednak návod ostatním, že to jde, protože kdysi jsem s tím dost experimentoval a nepovedlo se mi udělat z ISO Acronis bootable flash disk. Vygenerovat bootble flash disk z nainstalovaného Acronisu problém není, ale z ISO souboru již ano. Dalším důvodem bylo to, že jsem chtěl poradit, proč to na stolním PC jde a na NB to vypisuje chyby, ale už tuším, čím by to mohlo být.

Tohle asi bude ta správná diagnoza, protože disková záloha proběhla v pořádku, ale verifikace již ne a vypsala mi několik chyb. Asi bude někde poškozena struktura disku, takže buďto Chkdsk nebo udělat bitovou kopii. Ideální by byla bitová kopie, Chkdsk a normální záloha, ale na to již není čas.

Problém (skoro) vyřešen, návod na http://www.naveen.info/creating-a-bootable-usb-fro m-acronis-iso/714/ funguje, stačí si stáhnout Yumi a přes něj na flash disk nahrát nejnovější Acronis:

[http://www.naveen.info/wp-content/uploads/acronis_ usb_bootable.jpg]

Na zmiňovaném NB jsou nějaké poškozené sektory, proto to házelo chybové hlášky ohledně I/O. Chkdsk ukázal několik poškozených sektorů, které nedokázal opravit a rovněž bitová kopie se na pár místech zasekla. Bude to asi nějaké HW poškození disku, buďto vadná oblast z výroby nebo kvůli kontaktu hlaviček s povrchem disku při nějakém otřesu. Něco podobného jsem již měl na stolním PC, 1-2 vadné sektory stále na stejném místě, které "opravila" (přemapovala) nějaká utilita od Seagate (SeaTools?) a pak byl klid. Existuje něco podobného pro libovolné HDD nebo nějaká firemní utilita od Toshiby?

Pozri si napr. v HD Tune alebo inom SMART toole ci mas v SMART udajoch Pending sectors, ak ano tak by ich mal premapovat firmware sam pri pokuse o zapis. Zapisat vsetky sektory vie trebars killdisk apod. Pripadne si najprv otestuj komplet povrch ze kolko miesta tam je vadne, predtym aj potom.
Utilty od roznych vyrobcov HDD boli na UBCD, ale to je dost stare, hladaj si trebars aj diagnosticku utilitu pre tvoj toshiba disk na support strankach vyrobcu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru