Přidat článek mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Ako na to: Prechod na Mac

Denne tu v diskusiách človek číta rôzne sťažnosti, nadávky a problémy spojené s používaním Windows. Jeden má vírus, druhý má spomalený počítač a niekomu proste len vadí, ako sú riešené veci v systéme. No pri pripomienke, že by mal vyskúšať Linux alebo Mac, radšej každý stiahne chvost a zmieri sa s tým. Strach z neznámeho alebo len lenivosť vyskúšať niečo iné?

Poniektorí už v súvislosti s novými Windows 8 rozmýšľajú aj nad plánom B, keď doslúžia zabehané sedmičky a archaické ikspéčka. Na výber sú prakticky 2 možnosti plánu B - a to Mac alebo Linux.
Preto sa pozrieme na to, čo taký prechod na Mac obnáša.

Som ten pravý?

Hneď na začiatku by som odfiltroval čitateľov, pre ktorých tento článok nie je určený. Pokiaľ ste používateľ, ktorý je určitým spôsobom naviazaný na platformu Windows (nie citovo) - špecifickým SW potrebným k práci alebo vyvíjate SW priamo pre Windows, tak rozhodne nie ste kandidátom na tzv. "SWITCH".

Čo by som mal vedieť?

Hlavne to, ako OS X funguje. Aj keď sa to nezdá, tak skúsenejší používateľ nemá veľké problémy si zvyknúť. Niektoré veci sú riešené podobne, iné zas nie, avšak dostatočne intuitívne na to, aby sa človek nestratil. Windows častokrát ponúka až zbytočné kvantá nastavení, ktoré sú následne porozhadzované bez ladu a skladu. Stráca sa tým jednoduchosť, ktorou oplýva práve OS X.
Za všetko hovorí napríklad aj porovnanie Ovládacích panelov z Windows proti System Preferences z OS X. Ovládací panel je jednoducho neorganizovaný a neprehľadný.

[http://pc.poradna.net/file/view/13158-control-pane  l-bmp]
[http://pc.poradna.net/file/view/13159-system-prefe  rences-png]

Ako filesystem OS X používa HFS+ a adresárová štruktúra je výrazne podobná Linuxu resp. Unixu. Čo môže nových SWITCHERov zo začiatku mrzieť je slabšia podpora NTFS. Čítanie z externých diskov s týmto FS funguje bez problémov. Na zápis si treba pomôcť doinštalovaním SW tretej strany. Našťastie je na výber z dvoch (platený aj neplatený).

Inštalácia aplikácií je v novom Mountain Lionovi predvolene možná len z Mac App Store. Len žiadnu paniku, toto ide jednoducho zmeniť v nastaveniach. Inštalácie sú vo väčšine prípadov riešené obyčajným skopírovaním aplikácie do zložky Applications (ale kľudne môžu byť aplikácie aj hocikde inde). Odinštalácia následne prebieha obyčajným vymazaním do koša. Sú však aj aplikácie, ktoré vyžadujú inštaláciu tak, ako ju poznáme z Windows. Nič zložité. Problém môže nastať pri ich odinštalácii, pokiaľ neobsahujú odinštalačný skript. Tento problém sa dá riešiť rôznymi aplikáciami tretích strán.

Podpora slovenčiny a češtiny. Tu azda len v krátkosti. Slovenčina oficiálne nie je, čeština áno. Slovenčina je možná neoficiálne, osobne by som ju neodporúčal. A v konečnom dôsledku by som neodporúčal ani češtinu. Človek sa potom cíti dosť stratený, ak prekladateľ mal pri preklade nejakého slova zatmenie mozgu.

Ovládanie systému. Až na niektoré špecifiká, je ovládanie systému veľmi podobné tomu vo windowse. Sú tu okná, menu (ktoré je na rozdiel od Windowsu spoločné), lišta s aplikáciami (tzv. Dock), notifikačná lišta, tray ikonky atď. Nič, čo by mohlo bežnému človeku chýbať.

Čo s aplikáciami?

Kameň úrazu všetkých SWITCHERov sú aplikácie. Na svojom súčasnom systéme používa celú plejádu aplikácií a teraz sa niektorých musí vzdať, k niektorým nájsť alternatívu alebo zmeniť štýl fungovania, a teda trochu sa prispôsobiť. Veľa ľuďom sa nechce a čakajú, že systém sa bude prispôsobovať im. Zabúdajú však na začiatky s Windows. Pri prechode treba trochu uvažovať aj ako čerstvý používateľ a nesnažiť sa za každú cenu aplikovať postupy z Windows. Jednoducho treba hľadať riešenia pre konkrétny systém a nerozmýšľať nad tým, ako to bolo vo Windows.

Nejeden z vás teraz určite uvažuje, aké aplikácie používa a čo by sa stalo, keby sa ich musel vzdať alebo nájsť za ne náhradu.
Preto prejdem aspoň niektoré kategórie aplikácií, ktoré považujem za najčastejšie používané a skúsim k nim popísať možné alternatívy.

Prehliadač

S výnimkou Internet Explorera sú pre OS X dostupné všetky mainstreamové prehliadače. Absencia IE snáď nikoho moc mrzieť nebude :-).

Pošta

Vstavaná aplikácia Mail sa určite vyrovná aplikácii Windows Mail. Ďalšími alternatívami sú už v súčasnosti mŕtvy projekt Thunderbird a dokonca aj MS Outlook.

Office

Často skloňovaná aplikácia v prípade prechodu na Linux. Pri prechode na Mac je to jednoduchšie. MS Office preň existuje. Okrem toho je dostupný balík OpenOffice, Libre Office a applácky iWork.

Vývoj

V prípade, že ste vývojár aplikácií a je vám jedno, pre akú platformu vyvíjate, tak nepochybne budete v Macu potrebovať XCode. Je to akási Apple verzia Visual Studia. No na rozdiel od neho je úplne zdarma aj so všetkými SDK pre OS X a iOS. Môžete tak tvoriť rovno aj pre iPad a iPhone. Dobrou správou je aj to, že na App Store môžu bez problémov prispievať aj slovenskí a českí vývojári. O jednoduchú distribúciu tak máte postarané.

Textové editory

Tu na poradni je dosť aj webových vývojárov. Tí na svoju prácu využívajú rôzne textové editory. V tejto oblasti sa taktiež nebojím, že by si niekto nenašiel svojho favorita. Od pradedkov Emacs a Vim, cez TextWrangler, BBEdit, SnipMate až po platené Coda2 a Sublime Text.

Grafické editory

Pri linuxoch tiež značný kameň úrazu. GIMP pre niektorých skrátka nie je ono a sú odchovaní na upirátených photoshopoch. Pirátov poteším. Kradnúť sa dá aj na Macu (dokonca oveľa ľahšie - aplikácie väčšinou nemajú žiadne ochrany a licenčné čísla) a Photoshop do Macu dostanete tiež. Okrem toho je kopec ďalších editorov, medzi nimi aj GIMP. Z ostatných spomeniem hlavne veľmi populárny Pixelmator a napríklad aj SketchBook.

Video

Okrem vstavaného QuickTime-u, ktorý občas potrebuje kódek (stačí nainštalovať Perian), je pre Mac zástup prehrávačov. VLC, MX Player, MPlayerX, Movist, ...

Hudba

Tu sa priznám, že som nehľadal, nakoľko si vystačím s iTunes, ktorý je na Macu svižný. Áno, na Windowse to je s ním bieda. Koniec koncov, neobávam sa, že by sa nenašiel ďalší zástup hudobných prehrávačov.

Správa fotiek

Niektorí používajú rôznych správcov fotiek a tvoria si knižnice. Tu Mac už v základe poskytuje iPhoto, ale nie je problém doň dostať Adobe LightRoom a jednou z alternatív je aj vynikajúci Aperture od Apple.

Súborový správca

Tu to majú najťažšie zarytí milovníci Total Commandera. Používateľom prieskumníka v pohode vystačí aj Finder. Pre náročnejších sú alternatívy v podobe PathFinder prípadne ForkLift.

Podpora pre Win

OS X samozrejme musí mať aj určitú kompatibilitu s Windows, ale viac si rozhodne rozumie s Linuxom, hlavne v sieti. Nemám však problém s pripojením do firemnej VPN, ani na vzdialené súbory a s RDP už vôbec nie, nakoľko RDP klienta si môžete stiahnuť priamo od Microsoftu.
No a čo NTFS? Pre možnosť zapisovať na USB disky s NTFS si môžete vybrať lacné ale na inštaláciu zložitejšie riešenie v podobe NTFS3G, alebo platenú aplikáciu Paragon.

Záver

Je mi jasné, že SWITCH nie je nikdy jednoduchý, sám som ho absolvoval 2-krát :-) Win -> Linux -> Mac, ale nie je to nič nemožné. Treba mať predtým dostatočné znalosti, aby prechod nebol totálnym skokom do neznáma. A v neposlednom rade treba mať odhodlanie a snahu. Pokiaľ k tomu pristupujete s nechuťou a pesimizmom, tak to radšej ani nerobte. Skončí to potom tým, že sa vrátite k predošlému OS a niektorí potom nezabudnú na fórach písať rôzne skreslené príhody.

V zozname som sa snažil obsiahnuť čo najväčšiu škálu druhov aplikácií. Ak by ste mali otázku na nejaké iné, odpoviem v diskusii. Tešiť sa môžete aj na podobný článok s prechodom na Linux.

Předmět Autor Datum
pekny clanok, mne osobne tam chybali 2 veci. 1, pre OSX potrebujem hw. od Apple, na inom zeleze OSX…
nl12345 18.03.2013 11:56
nl12345
1. nemylis sa - tzv. hackintosh je mozny a na niektorych ntb celkom jednoducho rozbehatelny. Nie je…
wam_Spider007 18.03.2013 13:37
wam_Spider007
Prechodom na mac sa mysli ze si kupis mac (notebook alebo PC). Neviem co ine sa da chapat pod pojmom…
MM.. 18.03.2013 22:30
MM..
Tak sa mi zdalo, ze clanok bol skor o prechode na iny OS (ze kvoli tomu musis kupovat aj nove zelezo…
nl12345 19.03.2013 13:34
nl12345
Doplním, že ani hráči nemusí přijít zkrátka, např. zde je aktuální seznam her na Steamu. Jasně, s mn…
L-Core 19.03.2013 08:14
L-Core
taktiez na AppStore je ich dost :)
wam_Spider007 19.03.2013 09:58
wam_Spider007
"Ovládací panel je jednoducho neorganizovaný a neprehľadný." - no jo, bodejt by ne, kdyz sis ho rozv…
kubik 19.03.2013 17:01
kubik
Jen technická: Thunderbird určitě mrtvý není a z hlediska domácího použití a podmínky licence zdarma…
touchwood 20.03.2013 06:50
touchwood
Z hladiska vyvoja vsak ano. Pokial viem, tak uz sa aktivne nevyvija. Pokial teda vobec.
wam_Spider007 20.03.2013 09:51
wam_Spider007
Mně chybí už jen to, aby si po autosave rozepsaného mailu nepřesouval kurzor na začátek mailu.
Moas 21.03.2013 09:03
Moas
Mac jsem začal používat k některým aktivitám v práci. Za těch pár měsíců jsem posbíral pár postřehů:…
Moas 21.03.2013 09:02
Moas
- mam Mac uz asi 3 roky a tvrdy restart som este nikdy nepotreboval. Win7 su uz na tom tiez celkom d…
wam_Spider007 21.03.2013 12:42
wam_Spider007
- já tvrdý restart na Macu nepotřeboval nikdy, ale OS X na to nedbal, vytuhnul a poslední zprávu, co…
Moas 25.03.2013 09:25
Moas
vytuhnul a poslední zprávu, co zvládl zobrazit, bylo "jsem v prdeli, vypni a zapni mě" v několika sv…
wam_Spider007 25.03.2013 10:28
wam_Spider007
Spíše bych nastolil otázku: "Co je "zkušenější uživatel""? On si pod tím může představit každý cokol…
ms 21.03.2013 15:17
ms
Taky se pridam, prechod na Mac znamena nakoupit novy HW, to dle meho nazoru nikdo nebude delat proto…
RedMaX 23.03.2013 00:03
RedMaX
nove a ne zrovna levne zelezo Legenda o predrazenych macoch je dost znama :). Na kazdom fore to clo…
wam_Spider007 24.03.2013 22:42
wam_Spider007
ježiš :DDD Tak to chcípám :DD z vás tady... S osx pracuji už dost dlouho a pokud jde o to si kupovat…
Adamek 23.03.2013 15:55
Adamek
Používat Mac OS na jiném HW, než je ten od Applu, je nelegální.
Wikan 24.03.2013 11:01
Wikan
Teď jsem chvíli na Windows .. Explorer neodpovídá...(a to mám Dual boot OS X a Windows takže v želez…
kmochna 24.03.2013 13:03
kmochna
takhle začíná většinou mentorování linux evangelistů na živě, kteří paří cracknutý hry na windows.…
ms 24.03.2013 13:09
ms
Nebo ho mají v dualbootu jen a jen kvůli tomu, aby mohli machrovat, že mají linux. Ale v 99% případů…
Prasak 25.03.2013 06:44
Prasak
A hlavně to není jako "trapná" instalace Win .. že zapnete kliknete instalovat a hotovo.... Ale musí…
Zarniwúp 25.03.2013 15:26
Zarniwúp
to je úžasná věta: Linux má OBROVSKY VELKÝ UPTIME, daleko větší než ty vaše zkurvený buržoustský vir… poslední
kmochna 25.03.2013 16:15
kmochna
Ano, je to jiná mentalita, ale tupému člověku nic nepomůže. U něho je jedno zda používá Win/Mac/Lin…
FixExa 24.03.2013 16:49
FixExa

1. nemylis sa - tzv. hackintosh je mozny a na niektorych ntb celkom jednoducho rozbehatelny. Nie je to vsak oficialne a ani doporucovane
2. naschval som toto nespomenul, nakolko by malo ist o plny prechod. Pokial ma niekto v plane emulovat, tak sa mu asi prechod neoplati. Ale aby som len neplacal, tak na emulaciu je mozne pouzit Crossover a myslim, ze existuje aj Wine. Dalsou moznostou je pouzitie Boot Campu, ktory je priamo v systeme.

Mac jsem začal používat k některým aktivitám v práci. Za těch pár měsíců jsem posbíral pár postřehů:
- (ne)stabilita není o nic lepší/horší než u Windows 7/8 - i na Macu už jsem musel párkrát natvrdo vypnout a zapnout, když si o to OS X přímo řekl a následně vytuhnul.
- Windows mají dosti košaté nastavování, může být lehce zmatečné. Pro běžného uživatele OS X stačí, pokud ale chce člověk mít možnost nastavit si opravdu všechno přesně podle sebe, není OS X vhodný (Windows jsou na tom o dost lépe, s Linuxem větší zkušenost nemám)
- OS X pracuje velmi dobře s pamětí, neswapuje, pokud opravdu nemusí. Windows neswapují jen tehdy, když jim to zakážete.
- stejně jako pro Windows i pro OS X je na 99,9 procent otázek již odpověď na první stránce google results (pokud se nezeptáte jak ichtyl)
- spokojený uživatel Windows (tolerující těch několik much co Windows má) nezíská přechodem na OS X nic navíc
- Apple myši jsou možná designové, ale ergonoma Applu bych nakopal do hader

- mam Mac uz asi 3 roky a tvrdy restart som este nikdy nepotreboval. Win7 su uz na tom tiez celkom dobre, ale par padov som uz zazil. Netvrdim vsak, ze je to priamo chyba systemu.
- Ak mas na mysli nastavovanie roznych blbosti, ktore sa do win daju doinstalovat, tak rozne tweakovacie tooly su aj pre OS X. Navyse OS X pokial si skusenejsi vies dobre poupravovat aj cez commandline. Beriem tym padom OS X ako taky dobry medznik medzi Win a Linux
- toto neviem potvrdit, ale praca s pamatou je vo Win7 dost podobna OS X. XP boli na tom dost zle.
- to iste s googlom plati snad pre vsetko mainstreamove
- virus free system zalozeny na unixe. Mozno sa to niekomu zda ako blbost, ale bash a praca s nim mi je blizsia ako win konzola ci ten paskvil powershell.
- mys si mozes kupit podla svojej potreby. to, ze si kupis magic mouse je len na tebe.

- já tvrdý restart na Macu nepotřeboval nikdy, ale OS X na to nedbal, vytuhnul a poslední zprávu, co zvládl zobrazit, bylo "jsem v prdeli, vypni a zapni mě" v několika světových jazycích. Pravdou je, že je používám k práci a to dost náročné (32GB RAM, čtyřjádro a všechno je to dost vytížené), což není úplně to, kam tyhle stroje jsou směrovány.
- nemám na mysli žádné tweakovací chujoviny. Mám na mysli třeba to, že od poslední verze OS X při odstraňování ikonek z docku musí uživatel chvilku počkat, než naskočí "obláček" signalizující smazání. V předchozích OS X tam naskakoval obláček hned. Nastavit se to nikde nedá, aspoň jsem nezjistil, jak. A takových blbůstek je tam plno. Netvrdím, že Windows jsou stoprocentně ohýbatelné, ale rozhodně mi dosud umožnily změnit vše, co mi nevyhovovalo.
-jsem-li spokojený uživatel Windows, k čemu mi bude unixový systém? Možná je virus-free, nicméně já neměl na windows vira dobře deset let. Stačí myslet.
- to nic nemění na tom, že ergonomicky je ta myš otřes

vytuhnul a poslední zprávu, co zvládl zobrazit, bylo "jsem v prdeli, vypni a zapni mě" v několika světových jazycích

takze ti v podstate vyskocila obdoba blue screen na macu :-). To moze znacit kadeco.

Pravdou je, že je používám k práci a to dost náročné (32GB RAM, čtyřjádro a všechno je to dost vytížené), což není úplně to, kam tyhle stroje jsou směrovány.

Nemyslim, ze by mal OS X nejak problem s vysokym vykonom. Staci si pozriet nove Macbooky Pro a hlavne stanice Mac Pro, ktore su vyslovene na vykon - rendering a grafiku.

Spíše bych nastolil otázku: "Co je "zkušenější uživatel""? On si pod tím může představit každý cokoliv. Ale je přeci jen rozdíl, pokud někdo začínal za dob CP/M a jeho klonů, včetně MS DOS a jedincem, co zvládl nainstalovat dle návodu crack do nějaké hry. A také, kdo bude provádět administraci systému.

Taky se pridam, prechod na Mac znamena nakoupit novy HW, to dle meho nazoru nikdo nebude delat proto, ze mu nesedi Win8. Jiste, nekdo si muze rici, ze uz si nekoupi dalsi pocitac PC, ale Mac, nicmene v clanku ten prechod na nove a ne zrovna levne zelezo chybi.
Teda pokud jde o softwarovy prechod, tak asi jedine linux a urcite to neni spatna volba, navic to predpoklada jen dve veci: nevyzadovat pouzivani specifickeho software, ktery je jen pro Windows a nerozbehate ho na Wine - napriklad nektere ucetni systemy a nevyzadovat hrani DX10/11 her, protoze ty na linuxu nerozbehate.

nove a ne zrovna levne zelezo

Legenda o predrazenych macoch je dost znama :). Na kazdom fore to clovek cita. Ale ked pride do tuheho a realneho porovnania, tak sa zisti, ze Mac je niekedy aj lacnejsi ako konkurencia. Ano mozem si kupit vykonnejsi a lacnejsi notebook s nejakym tym ale .... Horsia vydrz na baterke, plastove spracovanie, vaha cez 2.5kg a podobne. Nechcem tvrdit, ze apple HW je best, ale neustale omielat o nejakej predrazenosti mi uz pride trochu divne.

ježiš :DDD Tak to chcípám :DD z vás tady...
S osx pracuji už dost dlouho a pokud jde o to si kupovat nový HW tak ve většina případech ani nemusíte :) stačí mít procesor Intel . a dobrou desku :)
A hlavně to není jako "trapná" instalace Win .. že zapnete kliknete instalovat a hotovo....
Ale musíte zkoušet různé příkazy aby se mac zkomatibizoval :) ale to všechno najdete na nějakých fórech o Macu a Hackintoshi samotném .)

Teď jsem chvíli na Windows .. Explorer neodpovídá...(a to mám Dual boot OS X a Windows takže v železu to fakt není :) )
ZDAREC :)

Teď jsem chvíli na Windows .. Explorer neodpovídá...(a to mám Dual boot OS X a Windows takže v železu to fakt není :) )

obávám se, že to bude spíš mezi židlí a klávesnicí.

Teď jsem chvíli na Windows

takhle začíná většinou mentorování linux evangelistů na živě, kteří paří cracknutý hry na windows. :-D

Zpět na články Přidat komentář k článku Nahoru