Přidat článek mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Mikrotik hAP lite a nedostatek místa pro update

hAP lite a hAP mini patří k nejmenším routerům od Mikrotiku. Někdy se může stát, že se nepodaří aktualizace kvůli nedostatku místa v úložišti routeru. Co s tím?

Už jednou v minulosti jsem se setkal s tím, že jsem nemohl aktualizovat hAP router, kvůli nedostatku místa.
Jak se to projeví?
Případ 1 - balíček se stáhne - vidíte jej ve Files, ale po restartu zůstane původní verze balíčků a stažený balíček nezmizí. Router nemá dostatek místa, aby aktualizaci provedl.
Případ 2 - po pokynu k aktualizaci vám router rovnou napíše, že není dostatek místa a ke stažení ani nedojde.

Co s tím?
Na fóru jsem našel balíček fix-space.npk, který by to měl vyřešit, je použitelný pro všechny routery atd. Zkusil jsem to, ale situace se ještě zhoršila. Takže tudy cesta nevede! Ani nebudu dávat odkaz ke stažení. Podívejme se na možnosti, které problém skutečně vyřeší:

Možnost 1 - jednodušší

ve Files si zazálohujte co potřebujete (ve WinBoxu to označte a přetáhněte třeba na plochu) a všechny soubory ve Files smažte. Klidně i složku skins, stejně se vytvoří po restartu znovu
Zkuste provést aktualizaci, pokud budete mít štěstí, projde a vy tam můžete vrátit zpět odložené soubory - opět stačí přetažením do Files ve WinBoxu. Pokud tato možnost neprojde, přistoupíme k možnosti 2.

Možnost 2 - složitější

1. Ze stránky https://www.mikrotik.com/download si stáhněte balík Extra packages pro SMIPS (verzi pro hAP).

[86516-mikrotik-2-png]

2. Na počítači archiv rozbalte

[86517-mikrotik-1-png]

3. Do Files ve WinBoxu přetáhněte pouze balíček System (ten největší) a Wireless. Z menu System zvolte Reboot.
4. Do files pak přetáhněte zbytek balíčků, které chcete používat. Výhodou je, že nemusíte instalovat balíčky, které pak nejdou odinstalovat, pokud provádíte aktualizaci přes velký balík. Opět následuje Restart a aktualizace je hotová.

[86515-mikrotik-3-png]

Možné problémy:
při experimentování jsem se dostal do situace, kdy mi kabel fungoval, ale nejela WiFi. Zjistil jsem, že jsem nedostal IP adresu. V takovém případě si zkontrolujte:
1. V Interfaces, zda je WiFi povolená (pokud není, vůbec vaši wi-fi síť neuvidíte)
2. V QuickSetup, zda máte režim Home AP (pokud není, vůbec vaši wi-fi síť neuvidíte)
3. Interfaces / Interface list, zda je u wifi typ RS (running a slave). Pokud ne, klikněte v menu na Bridge / Ports, tlačítko + a ze seznamu přidejte wifi (je až na konci). Pokud nebude WiFi součástí bridge, nebude od DHCP dostávat IP adresu.

Seznam problémů je pro standardní nastavení routeru. Pokud máte router konfigurovaný jinak - třeba zvláštní rozsah IP adres pro WiFi klienty apod. pak jste dostatečně znalý uživatel a body si snadno přizpůsobíte svému nastavení.

Výhodou druhé možnosti je i to, že balíčky nezaberou tolik místa, takže následující aktualizace by se již měla podařit. Případně pak můžete postup zopakovat, ale protože máte k dispozici víc místa, rovnou nahrajete všechny balíčky a provedete aktualizaci v jednom kroku.

P.S. Další aktualizace

Pokud budete aktualizovat takto nainstalovaný Mikrotik, další aktualizace již projdou bez problémů a po aktualizaci zůstane ve "stejném" stavu - individuální balíčky. Není třeba dělat nic speciálního, použijete standardní způsob přes System / Packages.

[86824-mikrotik-4-png]

P.S.

Je možné se zbavit i balíčku routing. Ten se týká dynamického routování, které se v normálních podmínkách nepoužívá. Statické routování je součástí balíčku system.

Přehled kapitol

Kapitola první - základní nastavení routeru a připojení vnitřní sítě k internetu
Kapitola druhá - vzdálený přístup pro správu a pravidla pro přesměrování portů
Kapitola třetí - wifi síť pro návštěvníky
Kapitola čtvrtá - více routerů v síti
Kapitola pátá - wifi roaming
Kapitola šestá - plánované vypnutí/zapnutí WiFi
Kapitola sedmá - omezení WiFi pro zařízení v daném čase
Kapitola osmá - hlídání zařízení s notifikací mailem

Mikrotik HAP Lite a nedostatek místa pro update

Komentář k článku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj komentář:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět na články