Přidat článek mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Mýty o LCD, TN, FPS, Hz, HEV

S tím modrým světlem by to chtělo uvést na pravou míru (já to nevysvětluji, nejsem na to expert, já jen uvádím své poznatky).
-Není nebezpečné samo o sobě, ale při spaní a před ním (asi 2 hodiny) nedovolí tělu dát signál zahájit odpočinek. "jednoduše řečeno Prostě se člověk hůř vyspí" A dál věci jako s tím hormonem malatoninem, který spouští regeneraci, a když je přerušeno, tak pak člověk chytne rakovinu, tohle lze nalézt podrobně na webech, a u expertů na žárovky pana medřického. Jako kdyby to posunulo bilogické hodiny(buď se člověku posune noc - stačí si přispat a nebo dokonce už mu začne ráno- v poledne je unavený). Naopak ráno při vstávání jedobré si podle něj posvítit do do očí silným bílým světlem "normálně řečeno se podívat z okna"
- chápu to tak, že jednou se nic nestane, akorát bude druhý den člověk nevyspalý a nedomrlí. Ale pravidelně každou noc tento zásah je škodlivý
-To znamená, že to má cenu (a nutnost) řešit 2 hodiny před spaním.
-Údajně dokonce stačí i když modré světlo posvítí na "víčka" nebo"okraj oka..
-Co nevím, je jak dlouho a jakou intenzitou. a zda to má nějakou hysterzi nebo kumulaci. (náběh, cooldown,saturace). --Téměř nikde jsem nenašel, které vlnové délky jsou ty zlé.
-Je logické, že když se zapne redukce modré složky, obraz bude vypadat divně, například nepůjde rozlišit bílá a žlutá. Nebo modrá a černá...
-Efektu lze docílit softwarově (f.lux, noční režim, případně v menu monitoru barevný preset RGB 255,255,0)

-Nejhorčí jsou všudypřítomné Bílé(!) a modré diody, které jsou téměř u každé věci. -- Na to bych upozornil, že monochromatický není černobílý (čas videa 11:55)- z videa to může takto vyznívat

---> Co je skutečný problém je blikání podsvícení (nesouvisí s fps, framerate, ani refresh rate) PWM (odhadem 500 Hz a méně je problém. Vysoké frekvence nevadí). To je především inherentní vlastnost OLED.

--> Další problém: odlesky v obraze., vzdálenost oči-LCD, velikost písma

To by bylo k té ergonomii. TN bych nikdy nebral, na práci s grafikou je barevná nestabilita nepřípustná. Ale ani některé IPS nejsou dokonalé (barevné vypalování(i dočasné))

jako marketingový nesmysl vnímám 144Hz obrazovky, tím spíš IPS. Je cool chlubit se 144Hz, ale když samotná response trvá 15ms je to nesmysl.

Reakce na komentář

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj komentář:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět na články