Přidat aktualitu mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Časované bomby v produktech

Článek trochu ve stylu bulvárku, nicméně nějaký podklad tam je. Dovolím si to sem postnout v souvislosti i se zde řešenými problémy - tiskárny, kondenzátory.... Téma je trochu obnošená vesta, ale proč ho nepřipomenout.
Věrohodnost si budete muset posoudit sami..

Původní článek
http://www.ceskapozice.cz/byznys/podnikani-trhy/sa botaz-casovane-bomby-v-produktech-ktere-kupujeme
Celá studie (němčina nutná)
http://www.schwaebische.de/cms_media/module_mm/144 /72063_1_Gutachten_BT_GRUENE.pdf
"Národ sobě" německých spotřebitelů
murksmelden

Předmět Autor Datum
Chybi tam ale zminka o zakaznicich, kteri toto umele zastaravani podporuji a chteji ho. Napriklad zn…
RedMaX 02.04.2013 16:16
RedMaX
Docela by mě zajímalo, nakolik to s těmi ověřenými značkami bude v současnosti pravdivé. Mimo elektr…
Zarniwúp 02.04.2013 16:53
Zarniwúp
Tak tak, dělají to všichni.
touchwood 02.04.2013 21:40
touchwood
nehledě na to, že jsou už venku kartelové dohody o cenách, proč by tedy neměli i kartelové dohody o…
jeden dva 02.04.2013 22:50
jeden dva
Kdysi jsem někde něco četl, nějakej chlápek popisoval, že dělal v Německu v automobilce (tuším, že t…
Prasak 03.04.2013 01:28
Prasak
trochu tady popíráte klausovo náboženství poslední
neviditelná ruka trh 07.04.2013 22:58
neviditelná ruka trh
ano produkce smejdu, zrovna jeden takovy mel Behemot na diit: samsung-syncmaster-2032bw
RedMaX 03.04.2013 00:25
RedMaX
Nejhorší na tom celém je, že i kdybych si byl ochoten POŘÁDNĚ připlatit za opravdovou kvalitu - zkrá…
Moas 03.04.2013 06:02
Moas
To je hrozne dvousecny, uz dneska jede nakup v Cine, protoze je to levnejsi. Proc je to v Cine levne…
RedMaX 03.04.2013 09:52
RedMaX
Spíš by to vedlo ke změně přístupu v návrhu zařízení. Teď se to řeší tak, že větší záruka = vyšší ce…
Moas 03.04.2013 11:29
Moas
Zapominas ale, ze lidi jdou po cene a on ten pristup vetsi zaruka = vyssi cena by samozrejme platil…
RedMaX 03.04.2013 12:26
RedMaX
Vždycky budou ti, co jdou po ceně, ale taky jsou ti, kteří si za kvalitu jsou ochotni zaplatit. Asi…
Moas 03.04.2013 13:34
Moas
Vždycky budou ti, co jdou po ceně Krásnej případ je vidět na mánii tabletů. Všem musí být jasný, že…
Prasak 03.04.2013 22:16
Prasak
Ja si take tablet pod 2000 koupim, dokonce nekolik. V rekonstruovanem dome stale pripojen na vnejsi…
JR_Ewing 04.04.2013 08:16
JR_Ewing

Chybi tam ale zminka o zakaznicich, kteri toto umele zastaravani podporuji a chteji ho. Napriklad znam nekolik lidi, kteri by za mobilni telefon nedali vic jak 1.500,- Ze jim to do dvou let odejde, ze s tim budou behat po reklamacich nechteji slyset, "no a co, tak si koupim novy". Proste hlavne aby to bylo jednorazove co nejlevnejsi a ze to nakonec v nejakem delsim casovem useku bude drazsi, jim proste nevadi.
Ale abych nemluvil o jinych, investoval jsem do profesionalniho monitoru Fujitsu-Siemens 14.000,-, pravda zvazoval jsem koupi Eiza, jenze bylo jeste o 3.000,- drazsi a rikal jsem si proc neusetrit. No jak to asi mohlo dopadnout, nekolik dni po skonceni zaruky mi zacala odchazet zarickova trubice a jakmile je monitor pusteny delsi dobu, zacne mi prava strana obrazovky tmavnout. Kdybych byval nesetril a koupil Eizo, verim,ze by se mi to nestalo. Pouceni pro priste, radeji kupovat overenou znacku, ktera neprodukuje zmetky!

Docela by mě zajímalo, nakolik to s těmi ověřenými značkami bude v současnosti pravdivé. Mimo elektroniku - například Pirelli už druhým rokem provádí v F1 naprosto nefalšovaný průzkum řízené životnosti. Data z toho musí být úžasná a jde už jen o to, jak se využijí.. a to bych řekl, že Pirelli je ověřená značka.

Kdysi jsem někde něco četl, nějakej chlápek popisoval, že dělal v Německu v automobilce (tuším, že to byl Opel) a dělal v oddělení, jehož úkolem bylo dělat plánovaný opotřebení, takže hledali místa, kde co odrbat, ztenčit, aby se to časem ulomilo, pokazilo. Ne důležitý díly, ale třeba panty, držáčky, aby se prostě auto časem opotřebovalo a vypadalo zničeně, čímž by zákazníka donutili pořídit si nový díly, nebo rovnou novej vůz.
A docela tomu věřím, protože se s tím setkávám i ve svý Oktávce. Loketní opěrka, s odklápěcím vrškem, uvnitř je úložnej prostor. Vyklápěcí vršek přes plastový packy, na kterých to drží. Nesmyslně jsou ty packy odlehčený a ztenčený, snadno se ulomí. Samozřejmě, že už jsou ulomený. Ale dávat víc jak litr za nový víko opěrky se mi nechce. Nějak to tam drží, takže to nechávám být. Na netu jsem našel návody na amatérský opravy, ale za tu drbačku to nestojí.

Nejhorší na tom celém je, že i kdybych si byl ochoten POŘÁDNĚ připlatit za opravdovou kvalitu - zkrátka za to, že zařízení nebylo navrženo s cílem, aby měsíc po záruce odešlo - tak u řady výrobků už mám v podstatě smůlu. Jediné, co člověk může dělat, je kupovat zboží s co nejdelší zárukou.

Chtělo by to povinnou záruku 5 let a garantovanou dostupnost veškerých náhradních dílů pro každý výrobek po dobu deseti let od data uvedení do prodeje - s tím, že cena všech dílů, ze kterých se výrobek skládá, by nepřekročila trojnásobek ceny výrobku. Vím, strašně to smrdí centrálním plánováním, ale v situaci, kdy kuchyňský robot stojí 1500 Kč a náhradní silonový unašeč do něj, pokud jej vůbec seženete, stojí 500 Kč, člověka opouští většina demokratických choutek...

To je hrozne dvousecny, uz dneska jede nakup v Cine, protoze je to levnejsi. Proc je to v Cine levnejsi? Protoze zakonna zaruka 1 rok. Treba u mobilniho telefonu je druhy rok pocitan cenou pres 50 dolaru, teda treba 1/5 ceny toho telefonu. Dalsi prodluzovani zakonne zaruky by naopak vedlo k tomu, ze uz by si v EU nekoupil temer nikdo nic. Mimochodem takovehle byrokraticke nesmysly jako je dvouleta zakona zaruka znacne ztezuji vstup na trh novym malym vyrobcum, takze pak ti velci nemaji konkurenci a neni tedy tlak na kvalitu vyrobku.

Spíš by to vedlo ke změně přístupu v návrhu zařízení. Teď se to řeší tak, že větší záruka = vyšší cena výrobku, protože "se musí zaplatit náhradní kusy". Kdo by chtěl prodat a mít dobrou pověst, musel by změnit myšlení - přestat instalovat kurvítka. Stačí, když ten kondenzátor, co dali schválně vedle topícího tranzistoru, posunou o dva cm vedle, když místo miniaturních plastových západek použijí klasické šroubečky a nebo přidají 0,1mm materiálu navíc.

Jak ztěžuje dvouletá zákonná záruka vstup na trh novým malým výrobcům?

Zapominas ale, ze lidi jdou po cene a on ten pristup vetsi zaruka = vyssi cena by samozrejme platil a tedy hnal lidi v daleko vetsi mire do nakupu v Cine, kde sice zaruka neni, ale je to levne.

Jak ztěžuje dvouletá zákonná záruka vstup na trh novým malým výrobcům?

V pocatecni investici a cene produktu, zavedenej vyrobce ma znalosti - statistiky a presne vi, co si muze dovolit. Kdyz budes zacinat, tak nevis a hadas, malyho novyho vyrobce stoji kazdy mesic zaruky vic penez nez velkeho vyrobce. Kdyz se ti ze 100 vyrobku pokazi do dvou let 10, stoji te to mene penez nez kdyz se ti z 10 vyrobku pokazi do dvou let 1 vyrobek.

Vždycky budou ti, co jdou po ceně, ale taky jsou ti, kteří si za kvalitu jsou ochotni zaplatit. Asi bude vždy poptávka po levných šuntech, ale prodávat draší přístroje s dobrou pověstí taky nezní špatně a někteří výrobci by tudy jít mohli.

Ja si take tablet pod 2000 koupim, dokonce nekolik. V rekonstruovanem dome stale pripojen na vnejsi napajeni a bude ve velkych mistnostech vedle dveri pridelany na stene. Bude slouzit jako domaci telefon, slouzit k pristupu ovladani topeni, kontrolu venkovni teploty a treba v kuchyni i misto radia. :-) Ale to neni uplne bezne pouziti tabletu, ze ne? :-D

Zpět na aktuality Přidat komentář k aktualitě Nahoru