Předmět Autor Datum
To jsou takovy poplasny zpravy, takovy strasenicko. Lavabit zavrel majitel, protoze nechtel vydat em…
RedMaX 11.08.2013 15:20
RedMaX
Tak jsem si o tom precetl podrobneji a jde o to, ze ten mail server byl tak zabezpecenej, ze proste…
RedMaX 12.08.2013 21:26
RedMaX
Začíná se to přibližovat naší nedávné minulosti - svobodu tam mají všichni akorát tak do té doby, do…
Prasak 13.08.2013 15:50
Prasak
Mi to připadá na jedné straně jako bouře ve sklenici vody (ze strany potenciálních sledovaných) a na…
L-Core 13.08.2013 15:55
L-Core
Polovina lidi to rarko nebude umet otevrit, nehlede na to, ze adresatovi musis stejne nejak sdelit h…
Redmarx N 13.08.2013 16:20
Redmarx N
Ta polovina lidí ale přece nepotřebuje ani nic šifrovat. A Snouden by to s rarem snad uměl.
L-Core 13.08.2013 17:48
L-Core
Ja zas nechapem jak tam mohlo byt nieco sifrovane, ked predsa emaily sa vymienaju plain, ne? Takze k…
MM.. 13.08.2013 18:35
MM..
věci se mohou přenášet klidně i facebookem. důležitý je způsob dešifrace sdělení. status: kakám můž…
kmochna 13.08.2013 19:38
kmochna
Přesně tak. poslední
L-Core 14.08.2013 10:32
L-Core
Ať mi všecky "hemerické" tajné služby vychlemtají anální otvot. A ať si ty moje sprosťárny klidně př…
mif 13.08.2013 19:07
mif
http://d24w6bsrhbeh9d.cloudfront.net/photo/anYNOb5 _700b_v2.jpg
Michal2 13.08.2013 23:39
Michal2

To jsou takovy poplasny zpravy, takovy strasenicko.
Lavabit zavrel majitel, protoze nechtel vydat emaily a nechat do emailu nahlizet NSA, coz jini (treba Google) nechaji. Ono dulezita komunikace by stejne pres tyto sluzby probihat nemela, treba si to vic lidi uvedomi.

Co se tyka samotneho sifrovani, tak tam jde spis o princip klient-server, kdy proste klienti se k serveru budou moci pripojovat pouze nesifrovane, nakonec to vidime na protokolu https, kde to jednu chvili vypadalo, ze postupne nahradi obycejne http, ale misto toho od nej velke spolecnosti davaji ruce pryc a protokol https je cim dal mene podporovan. Zustane tak pouze domenou bank, kde je je zadouci, aby komunikace probihala zabezpecene, ale napriklad vyhledavaci sluzby budou fungovat jen pres http.

Jinak samozrejme, ze dokud internet nebude centralizovan, tak proste neni mozne kontrolovat a odhalovat sifrovanou komunikaci, a k tomu ma stale jeste daleko. Takze jiste muzeme byt znepokojeni nad stavem demokracie, ale internet na tom hur neni. Arabaci to zacali docela resit hlavne kvuli takzvanemu arabskemu jaru, kdy zjistili, ze internet jako jedinne medium nemaji absolutne pod kontrolou a lidi se jim na demonstracich domlouvali prave pres nej.

Tak jsem si o tom precetl podrobneji a jde o to, ze ten mail server byl tak zabezpecenej, ze proste nebylo mozne si precist maily uzivatele, proste je spravce kvuli tomu sifrovani nevidel a klic znal jen uzivatel, co tam mel tu schranku. No a NSA tvrde tlacila na provozovatele, aby tohle zrusil a aby se oni mohli koukat.

Jinak uz kvuli tomu samymo zavrel dalsi poskytovatel sifrovanyho mail serveru, ale taky to zavreli sami bez toho ze by nutne museli.

To je pak tezky, kdyz fizli udelaj bububu a oni to ukoncej, to Dotcom se svym Mega je jinej format, ale tak tam jde asi o to, ze oni jsou amici a chtej v americe zustat zit.

Mi to připadá na jedné straně jako bouře ve sklenici vody (ze strany potenciálních sledovaných) a na druhé jako neefektivní opatření (ze strany potenciálních sledovačů).

Nebo ještě nikoho nenapadlo obsah mailu neposílat v plaintextu, ale například v zašifrovaném *rar?

Ja zas nechapem jak tam mohlo byt nieco sifrovane, ked predsa emaily sa vymienaju plain, ne? Takze ked pride serveru plain email, tak jak ho zasifruje uzivatelovym klucom, ked uzivatelov kluc vobec nema? Ale nechce sa mi o tom citat clanky, je mi to fuk :D Nech si NSA cita co chce a kludne im mozem niekam ulozit aj obrazok mojho pozadia aj popredia, ak by chceli :D

P.S. a absolutny zaklad je (to by snad mali ucit deti v skole) je, veci ktore nechcem aby sa dostali do nespravnych ruk tak NIKDY neukladam na ZIADEN server, a hlavne ne na nejake facebook alebo mail alebo janeviemco, ked chcem preniest nejake zaludne veci tak zasadne P2P sifrovane. Alebo dohodnute veci sa daju aj emailom ale za pouzitia stenografie a data zakryptovane AES256 s klucom dopredu osobne (fyzicky) poskytnutym prijmatelovi.

věci se mohou přenášet klidně i facebookem. důležitý je způsob dešifrace sdělení.

status: kakám může znamenat že seru, nebo že si mám dojít na dohodnutou stránku a desáté, patnácté a padesáté slovo bude login na úterní server.

tohle nikdo neošéfuje.

Zpět na aktuality Přidat komentář k aktualitě Nahoru