Přidat aktualitu mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Skylink spustil surflock a blokuje malych zdielacov kariet

Smutna sprava pre zdielacov satelitnych kariet Skylink. Skylink spustil (pravdepodobne vcera) Surflock, cize kontroluje dekodovanie programov kazdej karty a pri prekroceni urciteho poctu za urcity cas kartu zablokuje.
V praxi to znamena, ze skoncili zdielania jednej karty v domacnostiach a pomerne popularne zdielania jednej karty cez net.
Surflock naopak posilni velke a silne zdielacie centra ako je Cardshare a spol, kedze maju nakupenych tolko kariet, ze im blokovanie pri akejkolvek frekvencii prepinania programov nehrozi.
Najsmutnejsie na tejto primitivnej ochrane je fakt, ze sa tyka aj platiacich a cestnych zakaznikov, ak mate rychle prsty a radi prepinate tak dojde k zablokovaniu aj vasej karty. Co je paradoxne naopak aj sanca, ze nespokojni platiaci zakaznici si vydupu zrusenie tejto kontroverznej ochrany.

Předmět Autor Datum
naštěstí na čumítko nemám čas :o)
touchwood 23.08.2013 10:34
touchwood
satelit nemám, a neznám to, tak se zeptám laicky: jak takové sdílení probíhá, proč je nutné ho sdíle…
mnua.al 23.08.2013 10:47
mnua.al
prepinaji se - zjednodusene - jednotlive "klice" - mas zamcene "dvere" s cedulkami jednotlivych prog…
lucifer 23.08.2013 11:11
lucifer
Najčastejšia inštalácia, sú 2 prímače v domácnosti, typicky kuchyňa + ďalšia miestnosť. Skylink vraj…
Joseph 23.08.2013 16:12
Joseph
Nie je pravda, postihnuti su aj zakaznici so solo prijimacom a solo kartou. A to je prave ten epic f…
fleg 23.08.2013 17:45
fleg
fleg mas pravdu...myslim,ze naposled to skouseli zhruba pred pulrokem..to ze to "pada" i na solo kar…
BAGR3210 24.08.2013 04:58
BAGR3210
Ja by som trochu len upravil formulaciu, skylink nic nekontroluje ptz neexistuje ziaden spetny kanal…
MM.. 23.08.2013 18:02
MM..
"klic" neni jen jeden, neb pak by to vcelku nic neresilo (cardserver by ho odesilal ze sve cache mis…
lucifer 23.08.2013 19:00
lucifer
spôsob tvorby kľúča nutného pre dekodovanie je mi ukradnutý, 4-ciferný PIN platobnej karty nie je ni…
Joseph 23.08.2013 19:23
Joseph
4ciferny pin je zazrak bezpecnosti ptz mas len 3pokusy.
MM.. 23.08.2013 19:48
MM..
Ja som niekde pisal ze kluc je jeden? Kluc sa meni v case ale moze byt spolocny pre cely multiplex,…
MM.. 23.08.2013 19:47
MM..
Klic nemuze byt spolecny pro vic sluzeb = extra placenych veci, nebo - nemel by byt a neco takove je…
lucifer 23.08.2013 21:22
lucifer
Skylink ma nijak zvlášť nerozčuľuje. Podobný scenar prebehol pred rokmi s kabelovkami a nevšimol som…
Joseph 23.08.2013 18:15
Joseph
Tak. Satelit jsem prodal a při večeři se někdy dívám na parodii na zprávy přes pozemku.
Flash_Gordon 27.08.2013 22:31
Flash_Gordon
ja som si kupil dvojtunerovy prijmac a ked som si kupoval skylink kartu, nik mi nepovedal, ze ho neb…
prd 29.08.2013 18:22
prd
velka pravda! poslední
ferko 04.11.2013 21:54
ferko

prepinaji se - zjednodusene - jednotlive "klice" - mas zamcene "dvere" s cedulkami jednotlivych programu a pokud za nejaky cas pouzijes klicu vic nez je povoleno tak smula. Mimochodem - ultradebilni, zajimalo by me co na to reknou majitele prijimacu s vicero tunery, kdy z jednoho nahrava/druhy zobrazuje, pakrat si prepne a ma tmu...

Najčastejšia inštalácia, sú 2 prímače v domácnosti, typicky kuchyňa + ďalšia miestnosť.
Skylink vraj povoľuje 2 SID, v bežnej domácnosti, v realnom živote nemúže nastať žiadny problém.

Ak niekde dietky majú vlastný TV, teda tretí satelitný receiver, tak snád danú domácnosť dalšia karta finančne nezruinuje, pri všetkých ostatných nákladoch .... :))

Kto bude najviac postihnutý sú majitelia penzionov a podobných ubytovacích zariadení, tam ide o iné peniaze ...

Ja by som trochu len upravil formulaciu, skylink nic nekontroluje ptz neexistuje ziaden spetny kanal, ale pravdepodobne karta sama si kontroluje ze kolkokrat sa prepol kluc, a nasledne sa sama zablokuje ak toho je vela.
Hlavna vzniknuta otazka je ze jake presne su tie kriteria zablokvania, ktore zrejme su naprogramovane v karte. T.j. ze kolko presne klucov za jaky presne cas je ten limit. Druha vzniknuta otazka je ze ci nahodou neni pre cely multiplex stejny kluc, potom by prepinanie v ramci multiplexu nevadilo, a zas az toklo tych multiplexov tam neni.
A tretia vzniknuta otazka je ze co sa stane potom s tou zablokovanou kartou, co bude nutne urobit aby s aodblokovala. A stvrta otazka je ze jaku ma clovek alternativu (existuje konkurencia mimo velkych miest?). Ak ziadnu nema tak to uz potom je na staznost na protimonopolny urad ak sa to bude blokovat furt aj pri prepinani kanalov, nech kravataci v EU aj daco robia a nielen prdia do stolicky :)

"klic" neni jen jeden, neb pak by to vcelku nic neresilo (cardserver by ho odesilal ze sve cache misto sahani opakovane na kartu) - predpokladam ze je mozna jeden pro zakladni nabidku (mozna dva - CZ a SK programy) a pak budou klice pro jednotlive "balicky" a placene programy. Tusim u Skylinku jde u tech placenych navolit si vlastni vyber co chces, takze tipuju ze bude co placeny to extra klic - neb jinak by to zase svadelo k nepravostem ala. tabulka s "na programu XY nesahej pro klic od nej, ale pro klic od programu YZ" ;-)

Ja som niekde pisal ze kluc je jeden? Kluc sa meni v case ale moze byt spolocny pre cely multiplex, tym padom by nevadilo ak prepinas v ramci multiplexu. Samozrejme nemusi byt spolocny, nebudem kvoli tomu studovat specifikaciu cryptoworksu ci co to tam pouzivaju.

.. resp. ona karta pocas sledovania kanalu neustale musi dekodovat kluce ptz to je uz dlho princip tychto cryptovani. Vysiela sa nejaky seed ktory sa furt meni a jediny kto vie urobit prevod seed->kluc je karta. preto sa to da sharovat. Neviem kolko tych konverzii musi urobit karta pri sledovani jedneho kanalu, ale ak by to bolo dost vela za sekundu tak by prepinanie vobec nevadilo ptz to by jasne vedela karta rozpoznat ze dekoduje len spravny pocet za sekundu, a ne dvojnasobny.

Klic nemuze byt spolecny pro vic sluzeb = extra placenych veci, nebo - nemel by byt a neco takove je bezpecnostni chyba ze strany poskytovatele. Muzes si pak udelat - pro nazornost - neco jako "routovaci tabulku" a nutit "klic" programu ke kteremu nepatri - to standardne nejde a bezne certifikovane CI moduly takove neco neumozni, tyhle stavy jsou osetrene. ALE - s nejakym "linux-based" prijimacem a (samozrejme neoficialnim) emulatorem daneho kodovaciho systemu je to s jednim prstem v nose. Pamatuju si ze pred lety slo tohle u UPC Directu - takze (priklad, uz nevim co k cemu sedelo) klic od dveri "AXN" pasoval i do dveri "Hustler". Stacilo priradit PID k danemu klici... :-) Trvalo radove v mesicich nez si toho u nich nekdo vsiml.

- dekoduje se prubezne, teda - data tecou trvale cez CI modul/ctecku ktera ty data "odemkne"/dekoduje a preda zpatky prijimaci uz coby pouzitelny stream, na kartu se ale saha jen jednou za X vterin. Po vytazeni karty jede dekodnuty program jeste chvilku, nez si vyzada ctecka/modul od ni dalsi "klic". Pripadne se o dalsi/jiny klic pozada po prepnuti na jinou sluzbu. Takze pri cardshare to vypada jako bys neustale prepinal mezi programy/sluzbami.

Proto je to opatreni absolutne debilni a omezi jen nejake nepodstatne domaci sdilece kteri zas tolik skody nenapachaj. Velke cardservery nekde v bazmekistanu (sluzby zlodeju nekde z byvaleho CCCP ala. "za 5 dolaru mesicne vse co chces") holt pridaji pro kazdou sluzbu extra kartu - klic z ni se nacte jednou, ulozi do cache a odesle vsem kteri budou zrovna ten potrebovat, nepozada se o zadny jiny. Po tech par vterinach se zase ten k stejne sluzbe jednou nacte - ulozi do cache....

Skylink ma nijak zvlášť nerozčuľuje. Podobný scenar prebehol pred rokmi s kabelovkami a nevšimol som si nejaké diskusie alebo protesty.
Niekto technicky a obchodne zdatný, s patričnými kontaktmi, obehal miestny úrad, stavebný úrad, modifikoval infrastrukturu vybudovaných bývalých spoločných antén za nie moc peňazí, najal ľudí, tí obehali stovky domácnosti a získali podpis na zmluvy. Poplatky sprvu symbolické ...

Miestnu kabelovku odkúpil behom 2-3 rokov niekto silnejší a mierne navýšil poplatky. Toho silnejšieho odkúpil niekto ešte silnejší, modifikoval infraštruktúru a znovu navýšil poplatky. Dnes ostali možno 2-3 významnejší operátori kabelových televízií, UPC a Antik ... Aké majú poplatky všetci vieme.

Biznis satelitných programov bude podobný a práve začal. Veď kdo by chcel pozerať SD rozlíšenie šírené pozemnou televíziou na uhlopriečkach 82cm a viac. Tam HD je už nutnosť.
Na vidieku kabelovky nie sú, satelitné vysielanie je v súčasnosti jediná možnosť. Pre Skylink rastie zákaznícka báza a chce to využiť.
Kto chce HD, musí mať nový typ karty, ak nová karta má možnosť obmediť počet prečítaných kľúčov za určitú dobu, tak to využijú. Prečo by si nechali unikať tržby, nazdielané sú možno desattisíce prímačov v malých hoteloch a penzionoch, v Skylinku to vedia.

Politika Skylinku v oblasti spoplatňovania, sa nijako nelíši od správania sa iných účastníkov biznisu.

ja som si kupil dvojtunerovy prijmac a ked som si kupoval skylink kartu, nik mi nepovedal, ze ho nebudem moct pouzivat...
zas na to dpolatia len obycajni ludia..ved ked su naraz dva dobre programy a potom nieco z coho si neviem vybrat a pozeram nahraty program, tak zas nepozeram program z ponuky a je to vyrovnane..tak nechapem, preco nemozu nechat aspon 3 programy sucasne na kartu..
su to obycajni zbojnici....ved napriklad...premiove programy vobec nie su za taku cenu ako ich ponukaju...ked raz pozeram program HBO, tak nemozem pozerat NGWild HD, takze ta cena za hbo je dokopy obidva baliky spolu a nie iba ta co prezentuju v ceniku za hbo, to im nevadi ze? ale ked si platim HD a hbo a chcem jedno nahravat a jedno pozerat tak to im uz vadi..do toho by sa mal niekdo obut ked platim dva baliky a mam dvojtunerovy prijmac, preco mi to blokuju?

Zpět na aktuality Přidat komentář k aktualitě Nahoru