Předmět Autor Datum
Je to přesný. Ani já, téměř v kristových letech, na TV nečumím, papírový noviny nekupuju. Na zprávy…
Prasak 30.06.2014 00:06
Prasak
A ta fotka s těma vysmátýma xichtama je nějak profláklá?
Pini 30.06.2014 00:19
Pini
Ono, to téma je velice široké, takže to co napíši zasahuje jen jediný vymezený detail. V podstatě s…
Flash_Gordon 30.06.2014 00:34
Flash_Gordon
S malyma detma jako zachranou televize bych nepocital. ;-) Kdyz nebudou koukat rodice, tak to ani de…
RedMaX 30.06.2014 18:06
RedMaX
V zásadě souhlasím. Jen bych byl opatrný s tím, jak "televize vymřou". Hlásání o tom, jak měly vymř…
Flash_Gordon 30.06.2014 18:27
Flash_Gordon
Tak treba ty radia tezi z dnesni pocitacove pokrocile elektroniky, takze pomineme-li ruzne dotace EU…
RedMaX 30.06.2014 20:14
RedMaX
"Smart-TV" jsou silně závislé na utilitách samotného výrobce (většinou požadují běžící windows) a pa… poslední
JR_Ewing 01.07.2014 07:44
JR_Ewing

Je to přesný. Ani já, téměř v kristových letech, na TV nečumím, papírový noviny nekupuju. Na zprávy mám internet v PC, v mobilu. Synek taky na počítači jen nehraje hry, ale sjíždí videa na YT. Videoblogery ještě neobjevil, na to je malej, ale na letsplaye se dívá a někdy ho to baví víc, než samotná hra.

Paralelu k tomu tvoří tvrdošíjné setrvávání distributorů hudby a filmů u fyzických médií. Diví se, že všichni sosají a DVD si nikdo nekupuje. Proč taky, po drátech to mám doma dřív, než bych si pro to došel do obchodu, navíc často za nehorázný prachy. Pochopil to jako první Steam a až po jeho úspěchu to došlo ostatním.

Zpět k článku - ta úvodní fotka je trefná. Nějakej týpek v holyvůdu vyfotil sám sebe a pár dalších okolo a někdo to prezentuje jako hit. Pubescenti sami sebe na telefon fotí už od té doby, co jsou foťáky v mobilech. To ti herci dodneška neviděli smartphone?

Ono, to téma je velice široké, takže to co napíši zasahuje jen jediný vymezený detail.

V podstatě se dá říci, že konzumenti televize jsou lidé, kteří splňují následující kriteria:

1) Jsou technicky neflexibilní (dalo by se říci zastaralý a neobratní)

2) Čas pro ně nemá prakticky žádnou hodnotu (ne nadarmo, ač krátkozrace se říká "Čas jsou peníze")

Shodou okolností tyto podmínky nejvíce splňují dva věkové extremy. Prvním jsou (malé) děti a druhým jsou důchodci.
Další okolností je, že tato skupina lidí není ekonomicky produktivní. Zde bych se hlavně odkázal na bod 2)

Ale abych se na to podíval z druhé strany, televizi doma mám a dá se využít ( - občas jako zobrazovadlo na konzole - to je nadsázka :-D )
Nicméně i televizi občas poslouchám (ano, prakticky se nedívám) například při večeři na "zprávy", je to efektivněji strávený čas,
protože jíst a sledovat internet lze zároveň poněkud jen obtížně.

A internet má jednu velkou nevýhodu - ukrajuje člověku mnoho času. Člověk potom leckdy tráví čas jednotvárně a zapomíná
věnovat čas i jiným věcem. Dá se tomu říkat nerovnováha.

Proto jsem se setkal se zajímavým, ale pravdivým tvrzením jednoho člověka, a to: "Internet mi stačí v práci".

Další věc, kterou oceňuji u autora článku je snaha o objektivitu (byť se to nepodařilo na 100%)

S malyma detma jako zachranou televize bych nepocital. ;-) Kdyz nebudou koukat rodice, tak to ani deti nenauci a ty teda nebudou koukat taky.

Co se tyka duchodcu, tak tam bych k te technicke neflexibilite pripocetl hlavne lenost a neochotu ucit se novym vecem. Mohu totiz porovnat rodice a jedny pribuzne skoro stejneho veku a i technicke respektive pocitacove negramotnosti. Zvlaste muj otec si klepal na hlavu co porad mam s tim internetem, ale doma ho meli a jak sel do duchodu tak mu to nedalo a dneska na nem travi spoustu casu, ten v duchodu ma. Naucili se uz i stahovat a TV sice maji ale hlavne jako zobrazovadlo pocitace. Ti pribuzni ale sice internet mohou mit ale odmitaji si ho zridit, ze uz jsou na to stari atd. Vysledek je, ze travi vecery u televize, co taky jineho. Je to docela vtipne, kdyz k nim prijdeme na navstevu a neco nam neco povidaji co v TV a my nikdo nevime.
Lidi predevsim starsi generace, kteri ale uz chteji dozit v nezmenenem prostredi a tedy bez internetu je porad hodne a tak tu televize jeste chvili s nami budou nez jim divaci vymrou a ony skonci.

V zásadě souhlasím.

Jen bych byl opatrný s tím, jak "televize vymřou".
Hlásání o tom, jak měly vymřít papírové noviny s internetem či e-linkem, radia po příchodu televizí, linux "zdarma" měl vydrtit ostatní systémy.... a podobně se tradovalo už dávno.
A k úplnému vyhlazení zatím nedošlo.

Tato media, ač dnes překonaná jsou zde pořád (minimálně v minoritní formě).
A uvědomme si, že počítač s internetem je funkčně nadmnožinou televize.
To lze trochu omezeně vysvětlit tím, že zatímco PC s internetem lze využít i jako televizi, tak opačně to nejde (pomiňme všelijaké "Smart-TV").

Tak treba ty radia tezi z dnesni pocitacove pokrocile elektroniky, takze pomineme-li ruzne dotace EU (ty dlouho nepotrvaji az EU zkrachuje), tak paradoxne nastup novych technologii umoznil i preziti radii, nebot naklady na provoz sly dolu stokrat a radia prezivaji predevsim diky tomu, ze temer nic nestoji. (Taky na dlouhych vlnach uz nevysila nic a stredni vlny se zrusi taky co nevidet, zbydou jen velmi kratke vlny, ktere maji energeticky nenarocne vysilani.)
U televize nebo novin je to jine, tam neverim, ze preziji v te stare (dnesni) podobe. Takze ona ta predpoved konce novin nakonec vyjde, podivej kolik maji dneska naklad takove deniky jako MFD nebo Pravo, zlomek co v minulosti, nakonec to zabali. To ze se snazi hrat divadlo, ze jsou v pohode je jenom zasterka skutecneho stavu.
Televize samozrejme zit muze dal, ale musi dokazat divakovi nabidnout zabavu nebo informace vcas a to dneska nedokaze a osobne si myslim, ze to ani v te podobe, ve ktere vysilaji nejde, takze to nedokazou nikdy a casem skonci, nebudou predplatitele nebude reklama, zustane jen statem (nucene obcany) dotovana televize.

"Smart-TV" jsou silně závislé na utilitách samotného výrobce (většinou požadují běžící windows) a pak na úzkém okruhu služeb. Nemá je rád. Sám si stavím vlastní řešení (set-top-box - XMBC), a televizu budu mít (teď dva roky nemám a nechybí mi) spíš jako kino a rozhodně to bude obyčejný "monitor" pro ten set-top-box. Změní se televizní norma? No a co, vyměním karty na TV serveru, chci přidat další služby? Přidám televizní kartu nebo doinstaluju služby do set-top-boxu. Výrazně levnější, než měnit televize.

Zpět na aktuality Přidat komentář k aktualitě Nahoru