Přidat aktualitu mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Windows 10 budou (asi) zdarma - že by peklo opravdu zamrzlo?

Nějakou dobu se o tom již šušká a mnozí analytici to na základě vyjádření Kevina Turnera považují za hotovou věc: Windows 10 budou zdarma pro všechny, zpoplatněné budou jen služby a volitelné části. Mělo by jít o tzv. freemium model, tedy kdy ke hlavnímu produktu, který je dostupný bezplatně, existují doplňky dostupné v rámci předplatného.

Další zdroj v angličtině.

Jsou zobrazeny jen nové komentáře. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
"Neci to ani zadarmo." :-D --- Spustim VirtualBox a nic, error, rikam, co zas idiotskej VirtualBox…
RedMaX 13.12.2014 18:33
RedMaX
Ovšem pro běžného BFU nebo i částečně poučeného uživatele za kterého se považuju, je nainstalování f…
Redsnake 14.12.2014 13:52
Redsnake
Nesouhlasím. Používat Linux (vhodnou distribuci) zvládne i cvičená opice. (Někde na netu jsem dokonc…
Mayhem 14.12.2014 21:41
Mayhem
Není problém linux jako systém používat, abych byl upřímný, na jednom minintb nám v domácnosti taky… nový
Redsnake 14.12.2014 23:37
Redsnake
Já chápu, jak to myslíš. Notebook je ale specifické zařízení. Je potřeba se na to podívat I z jiného… nový
Mayhem 14.12.2014 23:48
Mayhem
Dobře, ale na stolní PC nevidím smysl instalovat linux, alespoň v mém případě. Stolní počítač, přest… nový
Redsnake 15.12.2014 00:07
Redsnake
Jo, ty to asi nepotřebuješ. Pokud sečtu babi a mámu, máme ušetřeno přes 7 tisíc na licenci na win. V… nový
Mayhem 15.12.2014 00:24
Mayhem
Osobne neverím, že bude "zadarmo"... Nie je to opensource... Ale ak hej, asi by som nainštaloval...p…
pme 13.12.2014 20:33
pme
Pozor, opensource ještě neznamená, že to musí být zadarmo. To je častá mýlka. Třeba Red-Hat je také… nový
JR_Ewing 15.12.2014 08:00
JR_Ewing
Ale to se podívejme. Pochopitelně, je to blbě. Hrozně blbě. Poněvadž vše, co MS udělá, je blbě. :))
Dale Cooper 13.12.2014 21:28
Dale Cooper
Jo, zaběhnutá klasika. :-D nový
shark.jd 15.12.2014 07:40
shark.jd
existují doplňky dostupné v rámci předplatného. A to je ten chyták. Stějne jsou designované cloudo… nový
JR_Ewing 15.12.2014 08:02
JR_Ewing
Jo, souhlas. Taky se mi nelíbí, jak se dnes všechno cpe do cloudu, bez netu je nejnovější Windows sk… poslední
MachR55 15.12.2014 15:15
MachR55

"Neci to ani zadarmo." :-D

---

Spustim VirtualBox a nic, error, rikam, co zas idiotskej VirtualBox, jdu hledat chybu ve Virtualboxu, najdu samozrejme na foru reseni:

Microsoft to zase posral, takze si odinstalujeme update KB3004394, odinstalujeme VirtualBox, restartujeme PC, nainstalujeme VirtualBox, voala VirtualBox funguje. Hurraaa.

Opravdu radeji pracuji v bezproblemovem Ubuntu a klidne at si jsou Windows 10 zadarmo, dokud mi Microsoft za jejich pouzivani nebude platit, nemam zajem.

Ovšem pro běžného BFU nebo i částečně poučeného uživatele za kterého se považuju, je nainstalování fční linuxové distribuce nadlidský úkol, případně práce a googlení po fórech na pár dní až týdnů.

Už dávno linuxáci vyhrožovali tím, že linux bude frienldy-to-use, což ovšem do dnes nesplňuje a tak zůstává v pozadí zájmu pro geeky a adminy sítí.

PS: Zůstanu u sedmiček/XP co to půjde.

Nesouhlasím. Používat Linux (vhodnou distribuci) zvládne i cvičená opice. (Někde na netu jsem dokonce četl něco ve smyslu "Kdybych okolo enteru nasypal zrní, nainstaluje to i slepice.")

Moje máma i obě babičky používají linux a nemají s jeho používáním problém, ba naopak, neotravuje je to s kdečím a prakticky to nejde zavirovat.
Linux není žádná sláva co se týká kompatibility, ale tím, že nejsi schopen ho použít se řadíš (co do počítačových dovedností) pod mou babičku a to fakt nechceš.

Tím tady nechci dělat nějakej flame Win vs. Linux. Oboje má svoje a pro spoustu uživatelů je Win právem pohodlnější. Ovšem co se týká user-friendly, linux problémový evidentně není.

Není problém linux jako systém používat, abych byl upřímný, na jednom minintb nám v domácnosti taky běží ubuntu, protože chudák nic jiného nezvládne. Ale...Třeba na fujitsu siemens V5535 jsem nesehnal funkční linuxovou distribuci. Nebo jsem je nedokázal rozchodit do normálního stavu. S linuxem neumím, ale jsem si schopen návody a příkazy vygooglit. Nicméně problém třeba v tomhle případě je ta nekompatibilita. A to u Win neřeším. Rozhodně nejsem jejich fanboy, nicméně minimálně díky rozšíření je prostě ta podpora a kompatibilita a ve výsledku i ta náročnost na instalace o které jsem psal naprosto někde jinde než u Win. Alespoň tak to vidím já, na základě svých zkušeností, věřím, že někdo to může vidět jinak.

Já chápu, jak to myslíš. Notebook je ale specifické zařízení. Je potřeba se na to podívat I z jiného úhlu. Mám starší ntb a bez problémů mi tam (kvůli ovladačům) šlape jenom wXP a při troše snahy možná vista. Po snaze +/- jedou I w2k, ale už to není instalace pro bfu.

U notebooků je tehle problém I s Linuxem. Já nakonec našel I distribuce, které mi tam dobře šlapou. Holt to není ta první, na kterou jsem sahnul.
Co se týká desktopu, ještě jsem nenašel počítač, kde bych ubuntu/lubuntu/zorin nerozběhal na první pokus. (včetně babiččiného šrotu s 512 ram a geforce 4 (rok asi 2001, první s grafickou akcelerací).

Notebooky jsou holt nekompatibilní...

Dobře, ale na stolní PC nevidím smysl instalovat linux, alespoň v mém případě. Stolní počítač, přestože na něm pracuju, mi slouží i k zábavě a tedy hraní her což mi linux neumožňuje, nebo alespoň ne v takovém měřítku. Ano, na moderním, masově rozšířeném a výkonném hardware běží skoro cokoliv.

Jo, ty to asi nepotřebuješ. Pokud sečtu babi a mámu, máme ušetřeno přes 7 tisíc na licenci na win. Všechny tři mají starý hw a Linux je jasně nejlepší volba. Mají to na maily, internet a jednoduché dokumenty (+ videa, hudba...) A v takovém případě je to vážně user friendly...

existují doplňky dostupné v rámci předplatného.

A to je ten chyták. Stějne jsou designované cloudové služby. Prostě jistý pravidelný příjem. Žádná jednorázová investice a dost, pravidelný poplatky, které když přestaneš platit, přestane to fungovat (nedostataneš se k datům). Je skvělé pod do přejít, ale u žádné z těch služeb neexistuje exit strategie, tedy žádná snadná.

Jo, souhlas. Taky se mi nelíbí, jak se dnes všechno cpe do cloudu, bez netu je nejnovější Windows skoro neprovozuschopný, vyžaduje se ověřená registrace, atd. atd. Jistě - řada lidí to chce, někdo to dokonce možná i potřebuje, ale ať to necpou všem povinně, ať je možnost volby. Řídím se zásadou: data v cloudu = data v čoudu. :-)

Zpět na aktuality Přidat komentář k aktualitě Nahoru