Přidat aktualitu mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Jak vypadá placená spolupráce aneb cenzura nepohodlných testerů - Nvidia

Myslím si, že to tu ještě nikdo nepostnul a myslím si, že je důležité aby o tomto problému vědělo co nejvíce lidí.

Nvidia nedávno nechala podepsat své testery, redaktory a další lidi, kteří testují jejich grafické čipy pro veřejnost, novou smlouvu (oficiálně "povolení" nebo "dohodu") o takových testech.
Více zde: https://diit.cz/clanek/nda-formular-nvidie

Zkráceně, každý kdo chtěl nadále testovat Nvidia karty a chtěl je dostávat zdarma na testování od Nvidie, musel podepsat tuto smlouvu. Kde mimo jiné leží i přísné podmínky pro zmiňování výhod a nevýhod karet. Doporučuji si přečíst ale článek nahoře, který se tomu věnuje.

A nyní vidíme dopady této smlouvy u jednoho z největších prodejců elektroniky u nás. Pusu na špacír si pochopitelně pustila Alza, která tyto promo testy dělala už dříve, nyní je to však už k pláči viditelná spolupráce s Nvidií. (Viz článek o nových kartách https://www.alza.cz/nvidia-turing-recenze-a-testy) Prosím povšimněte si, že v celém článku není jediná kritika či narážka na chybu Nvidie či možných budoucích chyb v jejich kartách. Když se podíváme ale na některé předešlé články od Alzy, tato kritika zde v minimální míře je.

Nechám každého ať si na toto udělá vlastní obrázek, subjektivně ale říkám, že Nvidia už padá z tahu na branku a tak se snaží chytat stébel a omezovat recenze, aby pro ně dopadaly co možná nejlépe. Řešením je asi jen sledovat recenze, které probíhají na základě vlastních nákladů nebo po zapůjčení karty e-shopem.

Jsou zobrazeny jen nové komentáře. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
V clanku na Alze nevidim zadny velky problem. Normalne lajcky podany clanek, ktery shrnuje soucasnou…
RMX 15.07.2018 17:52
RMX
Právě že objektivní recenze od člověka se zapůjčenou grafikou od Nvidie se už nedočkáš. Mj. je i ve…
Killer of amphibians 15.07.2018 18:19
Killer of amphibians
Nepodepisovat NDA, k tomu vice rict nejde. Karty si mohou recenzenti sehnat i jinak nez pres NVidii,…
RMX 16.07.2018 07:32
RMX
Asi tak. Bohužel jsem osobně sledoval 7 aktivních zuahraničních testerů (kteří díky bohu NDA nepodep… nový
Killer of amphibians 20.07.2018 14:54
Killer of amphibians
Zajima me nazor Fallena na tuhle zpravicku :-D urcite prijde s necim pozitivnim
Boboo 15.07.2018 22:34
Boboo
Buď ticho ty smrkáči, nVidia karty jsou nejlepší, zato že tento web líže pičku šéfce AMD já nemůžu..…
Kámoš Fallena 16.07.2018 18:21
Kámoš Fallena
takto si představuju klasickou lůzu z živě.
lední brtník 16.07.2018 21:05
lední brtník
Obojživelník, koza a Kámoš Fallena. Máme tu trio statečných :D Co k tomu dodat... poslední
Killer of amphibians 20.07.2018 14:55
Killer of amphibians

V clanku na Alze nevidim zadny velky problem. Normalne lajcky podany clanek, ktery shrnuje soucasnou situaci na poli grafickych karet od NVidie.

Pokud by meli recenze vyrobku delat jejich prodejci, tak je neco hodne hodne spatne. Mne je uplne sumafuk co Alza pise a jakou ma smlouvu s NVidii, Alza je prodejce a ja si od nich mozna tu grafiku koupim, ale rozhodne se nebudu ridit podle jejich recenze.

Je nepripustne, aby stejna firma prodavala vyrobek a zaroven delala jeho recenzi. Zakaznici a uzivatele by tomuto meli rici jasne NE a takove recenze vubec necist.

Stejne tak jsem nazoru, ze objektivni recenze se nedela cekanim az prijde recenzovany vyrobek postou od vyrobce. To je pak spise reklama na produkt nez recenze, ktere mohu verit.

Tady je ten zadrhel, o kterem si NVidia mysli, ze je to spatne a ja jim musim dat za pravdu. Zacalo byt zvykem, ze recenzenti dostavaji zdarma produkt k recenzi a a pokud se nahodou opozdi, tak ho strhaji, aby si to vyrobce priste ohlidal a poslal to vcas. Vyrobci grafik uz posilali zdarma grafiky k otestovani i tem recenzentum, kteri patri k fanouskum konkurence ve snaze alespon zabranit nejhorsim pomluvam jejich vyrobku.

NVidia proste rekla dost asi i proto, ze citi jasnou prevahu a konkurence v tuto chvili nic nema a jeji NDA formular vraci mic zpatky do hriste a posilani karet tak snad bude zase slouzit hlavne k predstaveni produktu a dalsimu marketingu a my se snad dockame vic objektivnich recenzi, ve kterych autori nebudou z vdecnosti za zapujceni zlehcovat negativa vyrobku.

---

Me ta smlouva neprijde zase tak spatna vec, je na zkusenych recenzentech, aby se s tim dokazali vyporadat a smlouvu nepodepisovali. A Mlociku vseho moc skodi, uz toho nech!!!

Právě že objektivní recenze od člověka se zapůjčenou grafikou od Nvidie se už nedočkáš. Mj. je i ve smlouvě, že si musíš pro sebe nechávat chyby na kartě, ať už designové nebo bezpečnostní nebo parametrové (myslím že po dobu 5 let, ale mělo by to být v článku) a že musíš vyzdvihovat přednosti té karty. Kde je tedy objektivita?

Nepodepisovat NDA, k tomu vice rict nejde. Karty si mohou recenzenti sehnat i jinak nez pres NVidii, recenze ale vyjde pozdeji. O to se bohuzel domnivam, ze jde nejvice, novinar chce recenzi vydat jako prvni nehlede na to jake bude urovne. Za me OK, radeji si prectu kvalitni recenzi, ktera bude mit zpozdeni nez nejakou rychlokvasku.

Asi tak. Bohužel jsem osobně sledoval 7 aktivních zuahraničních testerů (kteří díky bohu NDA nepodepsali). Nejsou to milionoví YouTubeři ale recenze a testy mají kvalitní a je tam vše co potřebuji a je to velice objektivní. Snad najdou alternativu.

Zpět na aktuality Přidat komentář k aktualitě Nahoru