Přidat aktualitu mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Intel zase v testu her vyhrál

AMD 2700X vs Intel 8086K na hry: jádra, nebo frekvence?

autor: Z. Obermaier

Kingdome Come: Deliverance
R7 2700X - 35FPS
i7-8086K - 37FPS

Ghost Racon Wildlands
R7 2700X - 34FPS
i7-8086K - 41FPS

---

V clanku si vsimnete, jak v nekterych testech nestiha procesor typu Skylake-X, o kterem se tu nekteri se mnou do krve hadali, ze to je ta spravna konkurence RyZenu pro hry. Ze samozrejme uceloveho testu s vhodne vybranyma hrama, aby byl rozdil co nejvetsi vsak jasne vidime, ze Coffee Lake je stale na hry nejvyhodnejsi pokud nedbame na cenu, ale v pomeru vykon/cena uz ho RyZen dokazal dohnat. Takze zaver je zrejmy, navzdory prognozam priznivcu AMD stale Intel neztraci dech a naopak porad je ve hrach o chlup vepredu. Samozrejme je to malo vyznamny rozdil a da se predpokladat, ze bude polovicni oproti testu, kde byly hry snad az na Kingdome Come vhodne vybrany tak, aby na RyZen nesedely, ale stale se da u vetsiny her s par FPS navic u Intelu pocitat.

Zdroj: pctuning
Jsou zobrazeny jen nové komentáře. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Hloupé porovnavat tyto CPUs ve hrach (kdyby slo alespon o hry alespon DX12, nebo VulcanAPI /*i pod L…
XoXoChanel 17.07.2018 00:29
XoXoChanel
to je známý pan Obr (což je protipól pana DéDé), tomu to vždy vyjde naprosto dle očekávání. :-) Už m…
touchwood 17.07.2018 05:19
touchwood
Proc se tomu lze jen smat, on tam v nicem nelze, takze ty hry, ktere tam ma, tak ten Intel bude opra…
RMX 17.07.2018 09:48
RMX
Proc se tomu lze jen smat, on tam v nicem nelze • Nejde o to jestli "lze", nebo "nelze", ale o celk…
XoXoChanel 17.07.2018 10:41
XoXoChanel
Jde o to, ze pokud nekdo hraje ty hry, ktere tam OBR testuje nebo hraje jine DX11 hry, tak je pro ne…
RMX 17.07.2018 12:56
RMX
ono je to v podstatě řečeno i v diskusi pod tím článkem. Spousta diskutujících připomíná, že minimál…
touchwood 17.07.2018 20:32
touchwood
Jenze Intel nevitezi jen v dosboxu, ale jak z testu vidis i v modernich hrach. Jiste snad mimo Kingd…
RedMaX 17.07.2018 22:57
RedMaX
Jenže jsou to rozdíly na úrovni pár FPS, a to ještě s total hiend kartou, a dost pochybuju o tom, že…
touchwood 18.07.2018 10:13
touchwood
Dohady, kdy prijde 7nm RyZen 3000 a 10nm Ice Lake, neresim. Jde mi o momentalni situaci, nerikam, z… nový
RMX 18.07.2018 11:40
RMX
FX jsem měl přetaktovanou a vyladěnou, celkem dobrý procesor, za podobnou cenu jsem mohl mít dvoujád… nový
stylar 19.07.2018 02:47
stylar
Bez urážky, na prd test. Testují se jednotlivá jádra a každý ví, že samostatná jádra (resp. výkon na… poslední
Killer of amphibians 20.07.2018 15:02
Killer of amphibians

Proc se tomu lze jen smat, on tam v nicem nelze, takze ty hry, ktere tam ma, tak ten Intel bude opravdu o tolik lepsi. Problem je v tom, ze ty hry nejsou reprezentativni vzorek a ze z toho nelze nic vyvozovat obecne pro jine hry, ktere nejsou v testu zastoupene.

Proc se tomu lze jen smat, on tam v nicem nelze

• Nejde o to jestli "lze", nebo "nelze", ale o celkovy prubeh testu ktery bude jasne ve prospech intelu, protoze (kdyz pominu pracovni frekvenci procesoru) v podstate nezalezelo na celkovém poctu Cores, ale na vykonou jednotlivych kdyz to testujes na hrach, které kapacitu vyuzit vsechny srdce CPU neumi = vyhraje ten, kdo ma lepsi vykon na jednotliva jadra. (zde se se intel drzel a drzi slusne)
* Vim ze hodne lidi klame "spravce uloh" (nebo nektery Sw merici FPS ktery zobrazuje i LP) kde vidi ze jim tzv "Jede vsechno na plno! Jedou mi vsechny cores procesoru !", ale je rozdil fyzické [CORE] (ktery ma kazdy svuj vlasti cache [L1]/L2) a "logicky procesor" (ktery vidis ve spravci uloh), TH kde se instrukce posilaji u zaplneni do dalsiho threads (ktery muze zpravidla komunikovat, rozdelit instrukce jen s TH na tom samém [CORE] = ze technicky nemuzou vsechny THreads fungovat pralerne dohromady ), ktery "ceka" na ten predesli (nebo memory fetch) a tak dokola az po uplné zaplneni. Proto by v testu i Ryzen s polovicnim poctem fyzickych cores-procesoru mohl ve hrach podat a zrejme i podal lepsi vykon, kdyby do toho zamichal treba i5 8600K tak by to bylo zajimavejsi a slo by to videt vic, ale "ASI" umyslne osazen pro zobrazeni referencniho score nebyl ?! ;-).

• Jakykoliv jiny sytneticky test (Benchamarky, které jsou lépe otimizované, presnejsi na testy jak nejaké HRY , tedy az na jejich integrované bench) plné zatizeni (vyuziti) Core|mTH by vypadal jinak a daval by rozum.
* My kuprikladu u hernich benchmarku pouzivame casto intergovany benchmark u her jako "Ashes of the Singularity", "Civilization VI" [DX12] s vybornou regularitou pro mereni CPUs Cores kde ty vysledky pro Ryzen hned vypadaji jinak.
-- rok zpet, si hraci vystacili s 4Core, dnes nekteri tvrdi, ze je zapotreby 16Core ze to jinak nejde a bez toho to neni ono, ze se jim ted hry nesekaji a podobny chlivy, nic vic jak merketingova manipulace (hry jsou ty stejné jak pred rokem, jen mysleni se zmenilo). To je jak kdyz vas neco boli a hledate informace po internete, kde veskeré nemoci na vas presne pasuji (pritom zadné drahé leky za 5 000Kc s 32Ryzenama pardon ruznyma vitaminama nepotrebujete) ;-) Dnes je na dnesni i budouci hry (4K/VR/Stream) idealni 6C|6Th 'intel' - 12Th 'ryzen' na pracovni frekvenci 3.5/4GHz pro nejlepsi meritko podani frames/s..

Jde o to, ze pokud nekdo hraje ty hry, ktere tam OBR testuje nebo hraje jine DX11 hry, tak je pro nej lepsi Intel. Pokud nekdo hraje DX12 (Vulkan) hry, tak ten test nevypovida vubec o nicem. To je jeho hlavni chyba a to ten autor dela naschval, on nikde nenapise, ze ten test neni celkovej pro vsechny hry, ale pouze pro ty zvolene, nektere lidi to muze zmast.

ono je to v podstatě řečeno i v diskusi pod tím článkem. Spousta diskutujících připomíná, že minimální FPS hrají spíše ve prospěch AMD, jde taky o "typické" složení testovacích úloh (viz časté strefování se do "testování" DOSboxu).

No prostě je po postavené tak, aby to vyšlo "správně" (stejně se chová DéDé, jen upřednostňuje AMD).

V DOSboxu bude drtivě vítězit Intel... jenže kolik lidí "paří" DOSbox?

Jenze Intel nevitezi jen v dosboxu, ale jak z testu vidis i v modernich hrach. Jiste snad mimo Kingdome Come: Deliverance jsou to hry, ktere prilis nevyuzivaji potencial multicore, ale dosbox to teda rozhodne neni.

A jak vidis, Intel to dal sice jen o pindika i v multicore hre Kingdome Come: Deliverance, pravda, neni to zrovna typicka hra na vyuzivani hardwaru. Jiste je zrejme, ze se recenzent vyhybal jako cert krizi hram jako Wolfenstein II: The New Colossus, Ashes of the Singularity, DOOM, kde by velmi pravdepodobne nadvlada Intelu skoncila.

Nicmene i tak je to zajimavy test, ktery nerikam, ze potvrzuje nadvladu Intelu, jak to vidi recenzent, ale ukazuje, ze Intel je stale v pohode minimalne vyrovnanym souperem pro RyZen nebo je i o chlup ve vedeni. Coz je neco, co jsi zrovna ty v minulych komentarich pod clankem odmital.

Jenže jsou to rozdíly na úrovni pár FPS, a to ještě s total hiend kartou, a dost pochybuju o tom, že Obrmajer nastavil to AMD tak, aby podávalo nejvyšší výkon.

Nevím, co je pro tebe "typická hra," ale zřejmě taková, kde Intel vítězí na celé čáře. Z mého pohledu je vše jasné: hry se ubírají směrem k využití více jader, je to i logické, protože ani Intel nedokázal dodat na jedno jádro v posledních cca 5 letech znatelně více, tudíž je zde v tomto ohledu patrná stagnace (a na těch hrách to je BTW docela vidět). Intel je "v pohodě" jen tehdy, pokud máš aktuální top modely jeho procesorů, což je jaksi ten kámen úrazu, lidi se staršími i3 (tak často propagovanými) nebo i5 ("herní etalon") na tom už kdovíjak dobře nejsou. A když se k tomu všemu přičtou problémy s děravostí Intelů, které budou generovat další obtíže do budoucnosti s patchováním, není zrovna oč stát.

A nakonec: o ty šílené závěry recenzenta šlo především. Že je Intel aktuálně srovnatelný s AMD tu nikdo nezpochybňuje. Jiná otázka je, jak to bude za půl roku, kdy u AMD přijdou 7nm CPU 3. generace Ryzenu.

Dohady, kdy prijde 7nm RyZen 3000 a 10nm Ice Lake, neresim.

Jde mi o momentalni situaci, nerikam, ze za pul roku to nemuze byt jinak.

Vzdycky jde o aktualni situaci, vytahovat AMD Traktor tu taky nebudu.

Typicke hry jsou ty co se typicky masove hrajou, treba ty, ktere jsou v recenzi.

FX jsem měl přetaktovanou a vyladěnou, celkem dobrý procesor, za podobnou cenu jsem mohl mít dvoujádrovou i3, což nevím jestli by mi vydržela tak dlouho, ono aj jak jsem přešel na Ryzen jsem nepoznal extra rozdíl do doby než jsem dal paměti do dualchannel se ukázal Ryzen v plné síle u něho opravdu maj extrémní vliv paměti na výkon aj co se týče frekvence.

Bez urážky, na prd test. Testují se jednotlivá jádra a každý ví, že samostatná jádra (resp. výkon na 1 jádro) má Intel nejlepší na trhu. Nevím kdo se s tebou hádal do krve ale udělal bych to taky. Ty testy jsou absolutně ve prospěch intelu a není to objektivní. Objektivní je, když program využívá plného potenciálu CPU (a to jen připomínám že v této chvíli jde Intel zatraceně do řitě) a ne jen výkon na jedno jádro. Hry jsou opravdu špatná volba na testy, pokud člověk chce velice objektivní recenzi.

Zpět na aktuality Přidat komentář k aktualitě Nahoru